Direcció de projecte: Direcció General d’Infraestructures i Mobilitat Terrestre

Període: novembre 2016 – abril 2017

 

Descripció

La implantació d'una rotonda en una via representa una obstrucció física en la trajectòria del trànsit rodat que la travessa i és, per tant, fonamental que la visibilitat sigui l'adequada perquè les persones conductores puguin prevenir riscos potencials mantenint la seguretat viària.

En condicions de visibilitat reduïdes, sense enllumenat, és impossible per a la persona usuària de la via apreciar la configuració de la rotonda tot i que pugui ser imaginada a la zona d'aproximació pels croquis de la senyalització d'orientació.

Per tal de reduir la sinistralitat en aquests punts és imprescindible que la persona usuària de la via pugui apreciar correctament l'obstacle que suposa la rotonda, per tal que emprengui correctament els radis d'entrada i el gir a la calçada anular i reforçar l'atenció en la senyalització de codi.

Davant l'obvietat de la millora per a la seguretat viària que representa la il·luminació nocturna a les rotondes hi ha també la dificultat que en els trams interurbans allunyats de nuclis poblacionals és complicat, habitualment, tenir un accés fàcil a una connexió a la xarxa elèctrica que permeti alimentar els diferents equips que componen l'enllumenat. Per aquest motiu, la possibilitat que l'energia consumida pugui ser generada de forma autònoma per diversos elements allotjats en l'àmbit de la rotonda és especialment atractiva.

La tecnologia actual permet que amb la instal·lació de panells fotovoltaics i aerogeneradors es puguin carregar unes bateries que, correctament dimensionades, poden alimentar tot el sistema d'enllumenat.

Addicionalment, per tal de minimitzar les bateries, les quals suposen la despesa més gran en el manteniment de l'enllumenat, es considera imprescindible optar per un funcionament dinàmic i, aprofitar les baixes IMD nocturnes perquè els equips només es posin en funcionament quan es detecti l'aproximació d'un vehicle. Seguint aquesta directriu, podríem minimitzar tant els equips de generació com els d'acumulació i augmentar la vida útil dels elements i disminuir considerablement els costos d'implantació i manteniment.

El quadre de control encarregat de l’accionament de l’enllumenat i protecció elèctrica de les instal·lacions disposarà d’un sistema de telegestió via GSM/GPRS que permetrà controlar telemàticament mitjançant una plataforma web l’estat de la instal·lació així com els corresponents històrics de funcionament.

 

Finalitat de l'acció

Establir les bases tècniques per a la redacció de projectes d'il·luminació de les rotondes interurbanes de la xarxa de carreteres de la Generalitat de Catalunya, mitjançant l’enllumenat vial autònom, sostenible, dinàmic i controlable remotament, tant per als accessos com per a l’interior de la rotonda.

S’adopta una tecnologia que permet variar el grau d´enllumenat de forma dinàmica, amb un sistema intel·ligent dissenyat específicament per a la seva aplicació en rotondes interurbanes de carretera, la  qual cosa suposa un canvi molt important en la concepció habitual del control de l'enllumenat en les rotondes així com un substancial estalvi energètic.

Permetre ajustar de forma dinàmica el nivell d'il·luminació de la rotonda i els seus accessos segons la detecció d’aproximació dels vehicles, amb una alimentació basada en energies renovables i amb capacitat de telecomandament.

Els beneficis més importants del sistema són els següents:

  • Reducció de l’excés d'il·luminació i estalvi energètic. El sistema permet reduir l'excés d'il·luminació, amb el seu consegüent estalvi de consum i econòmic.
  • Augment de la vida útil de les lluminàries. El sistema permet una gestió intel·ligent de l'encesa/intensitat de les lluminàries, espaiant la seva utilització i, d’aquesta manera, continuar augmentant la seva vida útil.
  • Reducció del nombre d'intervencions de manteniment. Aquesta reducció s'aconsegueix mitjançant la monitorització remota de l'estat dels llums i dels paràmetres elèctrics que pot efectuar el sistema.
  • Increment de la seguretat: Assegurament del nivell d'il·luminació necessari en temps real.

 

Imatges

DGIMT_Regul_enllum_rotondes_1


DGIMT_Regul_enllum_rotondes_2


Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/01/16
Acceptat a 01/01/16
Presentat el 01/01/16

Volum Direcció General d'Infraestructures i Mobilitat Terrestre, 2016
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Tècniques de disseny, construcció i manteniment d'infraestructures

Nous materials i sistemes auxiliars

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Xarxa viària

Nova tecnologia d'explotació

Localització

Puntuació document

0

Visites 43
Recomanacions 0