Direcció de projecte: Direcció General de Carreteres

  Període: gener 2012 – desembre 2012

Objectiu

El sistema de barrera acústica vegetal no requereix cimentació, ja que es col·loca sobre d'una base planera, amb una capacitat portant, suficient, segons l'alçària de la barrera. L'estructura és autoportant i modular, d'acer galvanitzat en fàbrica. Els laterals estan formats per una manta de geotèxtil que es recolza en una malla electrosoldada d'acer galvanitzat. Els esforços sobre la malla els aguanta uns tirants i els travessers de l'estructura portant, gràcies a uns tiradors verticals. Es tracta d'un sistema modular sense necessitat de cargols o d'altres sistemes d'ancoratge. Els mòduls ja estan soldats de fàbrica i totes les peces metàl·liques estan galvanitzades en calent. El reblert de la barrera té la funció fonoabsorbent i es construirà amb terres seleccionades.

Descripció

Les barreres vegetals acústiques s'estan començant a emprar per intentar que, de la manera més sostenible possible, es pugui donar compliment a la normativa en impactes acústics i, a la vegada, puguin ser mediambientalment més sostenibles. És la primera que s'instal·la en una zona de clima no fred i sense pluja abundosa. Per tant, s'ha hagut d'implementar un sistema de reg pensat per a aquesta zona climàtica.

Aquesta actuació de Badia permet reduir l’impacte del pas de vehicles per aquesta autopista –una de les més transitades de Catalunya– en una zona d’habitatges (90.000 vehicles diaris de mitjana en aquest àmbit).

Les obres han consistit en la construcció de trams de barreres, de tipologia diversa, en el tram des de l’entrada de l’AP-7 i l’inici d’una calçada lateral, en el sentit Terrassa, en un quilòmetre de longitud. Els treballs han comptat amb un pressupost de 2,2 MEUR.

Les barreres són vegetals, de policarbonat o mixtes, i oscil·len, segons la seva ubicació, dels 4 als 8 metres d’altura. Els materials, l’altura i la localització de les barreres s’han consensuat amb l’Ajuntament de Badia del Vallès.

 

  • Barrera acústica vegetal: aquesta barrera, que no requereix fonamentació, es col·loca sobre una base de material granular. L’estructura, que no requereix de fonamentació, és modular, d’acer galvanitzat. Els laterals estan coberts per una manta de geotèxtil que es recolza en una malla metàl·lica. El reblert de la barrera té la funció fonoabsorbent i s’ha elaborat amb terres seleccionades i graves. A la base, s’han plantat espècies enfiladisses per tal que a mitjà termini la barrera quedi amb una coberta vegetal. S’han instal·lat 2 trams d’aquest tipus de barrera, en els punts on la ocupació era compatible amb l’espai urbà i serveis preexistents.
  • Barrera de policarbonat: a la zona amb un mur de formigó preexistent s’ha optat per la instal·lació de barreres de policarbonat transparents. La làmina de policarbonat està fixada en uns perfils metàl·lics d’acer units a la coronació del mur.
  • Barrera mixta: en l’àmbit central, minimitzant l’ocupació, s’ha optat per la instal·lació d’aquesta tipologia que està conformada per un sòcol de formigó, una part metàl·lica fonoabsorbent i una part de policarbonat transparent. Uns perfils metàl·lics recolzats en la fonamentació pilotada uneixen totes les parts.

 

Imatge

DGC_Barreres_BadiaV


Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/01/12
Acceptat a 01/01/12
Presentat el 01/01/12

Volum Direcció General de Carreteres, 2012
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Qualitat de l'aire i salut

Contaminació atmosfèrica i protecció de l'ambient atmosfèric

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Xarxa viària

Eficiència constructiva

Localització

Puntuació document

0

Visites 6
Recomanacions 0