Direcció de projecte: Direcció General de Carreteres (DGC)

Altres participants: Atics, SL

Període: juny 2008 - maig 2009

Objectiu:

Identificació i delimitació dels jaciments afectats per la variant de Mataró, en un entorn on, donada la seva història, es preveuen importants restes arqueològiques.


Descripció:

En les obres de millora de l’enllaç de Mataró Nord es van detectar a la zona importants restes arqueològiques, la qual cosa va motivar aquest estudi per preveure i documentar possibles jaciments abans de l’execució de la variant esmentada. A més, a aquesta zona hi ha evidències documentades de que va estar poblada a l’antiguitat.

Els jaciments s’han trobat en diferents punts, en tots els casos els objectius d’aquestes intervencions arqueològiques s’han centrat en la localització i delimitació de les restes per valorar el grau d’afectació que, des del punt de vista patrimonial, tindrà la construcció de la variant. Així mateix, amb aquestes dades es podran establir les mesures correctores necessàries.

A alguns dels jaciments les evidències trobades i la proximitat a zones ja catalogades com a Bé cultural d’interès local (BCIL) s’aconsella una actuació arqueològica intensiva prèvia a l’inici de les obres, amb una excavació en extensió de tota la zona afectada pel projecte. Aquests serien:

  • Can Portell i Sitges de la Por, amb evidències que poden estar connectades amb d’altres ja documentades a la intervenció arqueològica del 1992, que establia la superfície que ocupava l’abocador de Can Portell.
  • Can Balençó, on s’ha pogut constatar un estrat d’argiles i matèria orgànica que conté material del neolític antic i d’altra zona amb material ibèric. Aquest darrer sembla que està connectat amb un altre jaciment detectat en les obres de l’autopista, i en estar catalogat, segons la legislació vigent, com a BCIL, cal una actuació arqueològica intensiva prèvia a l’inici de l’obra.
  • Sant Simó i Camí de Vista Alegre. En aquest cas, a la part més propera del jaciment del Camí de Vista Alegre ocupat per conreus, hi ha resultats positius pel que fa a les evidències arqueològiques . Cal destacar que atès la seva catalogació con a BCIL al Catàleg del Pla especial del patrimoni arquitectònic de Mataró, és escaient actuar com en els casos anteriors.


En d’altres casos s’ha trobat alguna petita evidència i, tot i que els fragments són molt minsos, en la fase d’obra caldrà dur a terme un control arqueològic sistemàtic de l’esbrossada del terreny, així com de tots els moviments de terres que s’hagin de fer per causa de l’obra. En aquest conjunt es troba la zona de Can Solaret.

Imatge 1

Exemple plànol de troballes


Imatge 2

Dibuix del material arqueològic

Dibuix del material arqueològic

Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/01/08
Acceptat a 01/01/08
Presentat el 01/01/08

Volum Direcció General de Carreteres, 2008
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Xarxa viària

Disseny de vies locals i comarcals

Puntuació document

0

Visites 24
Recomanacions 0