Direcció de projecte: Direcció General de Carreteres (DGC)
Període: març 2009 - febrer 2010
Objectiu: identificar i delimitar els jaciments afectats per la variant de la Nou de Gaià.
Descripció:
Estudi arqueològic que delimita i identifica zones d’expectativa arqueològica afectades per la variant de la Nou de Gaià. La zona estudiada està als marges del jaciment arqueològic de la Vil·la de la Nou de Gaià.
Com que a la prospecció superficial en una parcel·la es va observar la presència de fragments ceràmics de l‘època romana, s’ha passat a fer unes prospeccions de més fondària. També s’han detectat algunes estructures constructives –paviments romans- que no estan ben conservades, o bé que ja han estat afectades per la construcció d’un camí.
La intervenció posterior ha tingut un caràcter preventiu, abans que es dugui a terme la variant, en els terrenys que es troben dins l’espai delimitat a l’Inventari del Patrimoni Cultura pel Jaciment de la vil·la romana de la Nou de Gaia. S’han fet vint-i-sis rases i dos sondejos manuals.
Pel que fa als sondejos manuals realitzats a la parcel·la on es van documentar restes lítiques durant la prospecció superficial, aquests varen donar resultats negatius, ja que no es va documentar cap tipus d’estructura antròpica relacionada amb aquesta industria lítica. Tot i això, es continua documentant en superfície restes d’indústria lítica dispersos per tota la parcel·la en qüestió. Sí que es va trobar alguna estructura arqueològica retallada al substrat geològic natural, de la qual es va donar compte a l’Ajuntament de la Nou de Gaià.
Imatges
Ceràmiques documentades en una parcel·la de vinya.
Estructura exterior de sitja en pedra seca.
Estructura arqueològica localitzada a la secció de la rasa del col·lector.