Tecnologies diverses
ZeEUS està provant diferents tecnologies innovadores d’autobusos amb solucions variades d’infraestructura de càrrega en 10 llocs de demostració a tot Europa. Atesa la variabilitat geogràfica i topogràfica, aquestes 10 localitzacions donaran moltes dades sobre la viabilitat econòmica, social i mediambiental.
Barcelona és una de les deu ciutats europees que fa proves amb autobusos elèctrics dins el projecte, finançat per la Unió Europea i coordinat per l'Associació Internacional de Transport Públic (UITP). Aquest projecte de promoció del transport urbà més net, que s’allargarà fins a l’abril del 2017, inclou proves similars a Londres, París, Estocolm, Münster, Randstadt, Bonn, Varsòvia, Pilsen i Càller.
El consorci ZeEUS representa tot l'espectre de les parts interessades: autoritats de transport públic i els operadors, fabricants d'autobusos, proveïdors de la indústria, proveïdors d'energia, associacions nacionals i internacionals, centres de recerca i consultories. D'altra banda, el projecte ZeEUS segueix de prop el desenvolupament de sistemes de busos elèctrics a tot el món a través de l'Observatori ZeEUS.
Objectius:
- Estendre la solució totalment elèctrica a la part central de la xarxa d'autobusos urbans integrada per autobusos de gran capacitat.
- Avaluar la viabilitat econòmica, ambiental i social dels sistemes d'autobusos urbans elèctrics a través d'escenaris operacionals en viu a tot Europa.
- Facilitar l'acceptació comercial dels autobusos elèctrics a Europa amb eines de suport dedicats i accions.
- Suport a l'adopció de decisions amb directrius i eines sobre "si", "com" i "quan" per introduir autobusos elèctrics
Barcelona
La participació de Barcelona en aquest projecte està conduïda per TMB, que representa el principal operador d’autobusos de la ciutat. A banda d’aquest actor principal, Endesa, Enide, Idiada i CENIT representen els socis autòctons en aquest projecte europeu. L’objectiu principal a la ciutat consisteix en la introducció al servei regular de TMB de quatre autobusos elèctrics d'emissió zero, de dues tecnologies diferents: dos autobusos estàndard del model i2e d'Irizar, equipats amb bateries apropiades per a la càrrega lenta durant la nit, i dos Solaris Urbino 18e articulats, equipats amb bateries que permeten la càrrega ràpida a la terminal durant el dia. En aquest sentit, la conjugació de tots els actors presents pretén assegurar l’èxit en la implantació de l’electromobilitat d’autobusos a la ciutat comtal.
L'i2e és un autobús estàndard, de 12 metres de longitud, fabricat per l'empresa Irizar al País Basc i amb capacitat per a 76 passatgers. Es tracta d'un dels primers autobusos 100% elèctrics de fabricació europea. Està propulsat per un motor de 230 kW alimentat per bateries de sodi-níquel que, juntament amb els ultracondensadors, li donen un autonomia d'entre 200 i 250 quilòmetres, segons les condicions d'operació. Les bateries es carreguen durant la nit a la cotxera del Triangle i, a més, poden emmagatzemar l'energia recuperada a les frenades durant la circulació.
Pel que fa als Solaris Urbino, són busos articulats de 18 metres de longitud propulsats per motors de 270 kW, associats a una estació per a la recàrrega ràpida en corrent continu de 400 kW de potència, que subministra una càrrega elèctrica per contacte a les bateries del bus a través d'un pantògraf retràctil situat al sostre, durant la pausa entre trajectes. D'aquesta manera, el cotxe pot mantenir una bona operativitat amb unes bateries de dimensions reduïdes, de 125 kWh, i de menys pes, la qual cosa n'afavoreix l'eficiència.
Actualment s’està duent a terme la demostració a les línies 20 i 34 dels vehicles de 12 m amb recàrregues lentes nocturnes a cotxera. Pel que fa als vehicles de recàrrega ràpida, els cotxes s’estan testejant i s’espera que entrin en funcionament a la línia H16 amb un punt de recàrrega a cada terminal.
Autors
Redactat per: Víctor Cuevas Pérez
Per saber-ne més: Víctor Cuevas Pérez