#M2020

Direcció de projecte

Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic

Altres participants

Barcelona Supercomuting Center

Període

Juny 2019 - desembre 2020

Descripció

En la fase de modelització es va realitzar la diagnosi de la qualitat de l'aire per als anys 2016, 2017, 2018 i 2019 a Catalunya per alguns contaminants especificats a la Directiva 2008/50 / CE (O3, NO2 i PM10) més rellevants a Catalunya. Aquesta fase la va realitzar el Barcelona Supercomputing Center (BSC) a través duna metodologia basada en la utilització dels pronòstics de 24h del sistema de qualitat de l'aire CALIOPE sobre Catalunya a 4 km de resolució horitzontal.

El model de CALIOPE utilitzat considera la contribució de pols mineral procedent del Sàhara i la resuspensió per trànsit rodat a la modelització de PM10. La metodologia inicial utilitzada per BSC per donar els resultats a partir de la modelització es va millorar al llarg del primer semestre del 2020 a partir de resultats de treballs que van començar al 2019 en un treball conjunt amb el Departament de Territori i Sostenibilitat (DTES) redefinint criteris per a la correcció del biaix del model utilitzant les observacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació de l'Aire (XVPCA). Paral·lelament es va fer una feina de millora de la informació de les emissions d’entrada al model. Des de l’ATM es va treballar les emissions del trànsit i des del DTES les emissions industrials.

Draft Rubert Taya 528798962-image1.png

El mes de juliol de 2020 el BSC fa el lliurament dels fitxers de resultats de l’avaluació de la qualitat de l’aire del 2016, 2017, 2018 i 2019 a tota Catalunya. Durant els mesos de setembre a novembre, el Departament de Territori i Sostenibilitat va elaborar un total de 20 mapes georeferenciats, corresponents als estadístics legislats per la Directiva 2008/50/CE dels principals contaminants que afecten el territori de Catalunya, NO2, PM10 i O3. Finalment, al desembre de 2020 es van publicar el conjunt de mapes (anuals i mitjanes del període 2016-2019). A finalsde 2020 es comença a treballar en la reducció de la malla. A principis del 2021 es lliuren els primers resultats amb malla 1 km de l’any 2019 de tota Catalunya.

Draft Rubert Taya 528798962-image2.png

Finalitat de l'acció

Els mapes de diagnosi, obtinguts a partir de la modelització, serveixen per a conèixer l’estat del medi atmosfèric en relació amb els valors legislats a la normativa de qualitat de l’aire i poden ser utilitzats, per diferents col·lectius i per a diferents usos:

  • Per consultories en la realització d’estudis d’impacte ambiental i estratègics.
  • Pels serveis territorials de l’administració per expedients en el marc de legislació d’avaluació ambiental i prevenció i control de les activitats.
  • Pels ens locals en matèria de prevenció i per a establir estratègies per a la reducció de la contaminació atmosfèrica.
  • Per entitats ecologistes.
  • Per investigadors i centres de recerca, com a eina d’informació per als estudis sobre contaminació atmosfèrica i salut ambiental.
  • Per estudiants i docents.

És clau la publicació d’aquesta informació perquè pugui ser utilitzada. Actualment es troba penjada en format vectorial tant al visor públic de mapes del DTES (hipermapa) com al visor intern corporatiu del DTES. També es pot accedir als arxius en format imatge i/o vectorial en diferents links des de la web general. Per decarregar-los en pdf anar a l’apartat:

http://mediambient.gencat.cat/ca/05_ambits_dactuacio/atmosfera/qualitat_de_laire/avaluacio/analisi-anual-dels-models-de-qualitat-de-laire/

Error creating thumbnail: File missing

Novetats que aporta l'acció

Les novetats que aporta l'acció es basen en un procés de millora contínua dels resultats del procediment d’avaluació de la qualitat de l’aire a partir de la modelització millorant la metodologia d’acord amb:

  • Treball conjunt BSC-DTES durant el 2020 per redefinir criteris per donar els resultats finals de la modelització a partir de comparativa amb observacions de la XVPCA i del coneixement d’expert en mesures experimentals.
  • Reducció de la malla d’estudi de 4km a 1km.
  • Millora dels inventaris d’emissions d’entrada al model.

Fonaments de la novetat

El projecte suposa una recerca aplicada. La col·laboració entre l’entitat d’investigació (BSC), que aplica el model, i l’Administració, que disposa de resultats experimentals i expertesa en el coneixement de les dades, millora els resultats finals de la modelització teòrica. Per altra banda també es considera que tant el treball de millora dels inventaris com la reducció de la resolució de la malla de modelització permetrà afinar els resultats de cara a aplicar plans de reducció de les emissions sobre el territori.

Per saber-ne més

Patricia de la Viesca

Back to Top

Informació del document

Publicat a 05/08/21
Presentat el 05/08/21

Volum Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, 2021
llicència: CC BY-NC-SA license

Funding: Intern

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos transversals

Nous mètodes i criteris d'avaluació

Avaluació ambiental

Aspectes socials i culturals - dimensió social

Dimensió social de la sostenibilitat

Eixos instrumentals

Observació territorial, ambiental i climatològica

Generació de geoinformació de referència

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Observació i mesura territorial

Representació de dades

Indicadors ambientals

Sistemes d'informació ambiental

Transferència

Mecanismes de transferència del coneixement de la recerca i la innovació

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Qualitat de l'aire i salut

Exposició i riscos

Contaminació atmosfèrica i protecció de l'ambient atmosfèric

Puntuació document

0

Visites 9
Recomanacions 0