• L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) ha generat el mapa de mesures de moviments de superfície del territori Català, utilitzant imatges de satèl·lit radar SENTINEL-1A/B de l’Agència Espacial Europea, de tot l’any 2016.
  • Els moviments de superfície poden estar causats per diversos fenòmens, tals com extraccions d’aigües subterrànies, esllavissades, construcció d’infraestructures o tunelitzacions. Les tècniques desenvolupades per l’ICGC permeten mesurar els moviments amb precisió mil·limètrica.

  L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) ha creat el primer mapa complert de mesures del moviment del terreny per a tot el territori de Catalunya. Les mesures han sigut obtingudes a partir d’imatges radar dels satèl·lits SENTINEL-1A i B de l’Agència Espacial Europea.

Aquests satèl·lits ofereixen un freqüència màxima d’adquisició d’imatges de 6 dies, i les dades son gratuïtes per a la seva descàrrega.

Durant els últims mesos l’ICGC ha estat desenvolupant una metodologia per processar gran quantitat d’imatges satèl·lit radar. Pel que fa a imatges SENTINEL-1A/B, en els mapes es mostren els punts de mesura amb una resolució espacial de 20 x 20 metres. Els punts que es poden mesurar han de ser elements de la superfície que no pateixin grans canvis durant el període de monitorització, i es solen trobar amb gran densitat en zones urbanes, infraestructures i àrees de baixa vegetació.

Mesures verticals i horitzontals

Els diferents angles de visió del satèl·lit en les òrbites ascendent i descendent permeten mesurar les components del moviment corresponent a la direcció vertical i horitzontal (Est-Oest). Això es tradueix en un coneixement molt detallat de les característiques del moviment, i amb la combinació d’aquesta informació amb estudis geològics i mesures in-situ es transforma en una gran eina per ajudar a conèixer les causes i aplicar solucions en casos que ho requereixin, per una millor gestió i seguiment del territori.

A la imatge que il·lustra aquest comunicat es mostren les primeres mesures de moviment generades amb un conjunt d’imatges SENTINEL-1A/B durant l’any 2016, en aquest cas corresponents a la velocitat en la direcció vertical de moviment. Els punts que s’han pogut mesurar es representen amb una escala de color que indica la intensitat de la velocitat de moviment, i on els punts estables es mostren en color verd. En aquestes mesures, que cobreixen tot el territori català es poden distingir diverses àrees afectades per moviments de superfície.

Actualitzacions de les mesures de moviment

A partir de la mesura corresponent a l’any 2016, l’ICGC planteja crear actualitzacions periòdiques, creant una base de dades històrica dels moviments de superfície de tot el territori de Catalunya.

 

Mapa de mesures de moviments del terreny

Mapa de mesures de moviments del terreny


Autors

Redactat per: Jordi Corbera

Per a saber-ne més: Jordi Corbera


Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/12/17
Acceptat a 01/12/17
Presentat el 01/12/17

Volum Notícies, 2017
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Observació territorial, ambiental i climatològica

Generació de geoinformació de referència

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Serveis basats en la localització

Observació i mesura territorial

Localització

Puntuació document

0

Visites 20
Recomanacions 0

Compartiu aquest document