El passat 22 de setembre va tenir lloc a la Sala d’actes del Departament de Territori i Sostenibilitat de Barcelona la jornada “Gestió de flotes de vehicles i mobilitat en el marc dels sistemes de gestió ambiental (EMAS i ISO 14001)". La sessió s’ha celebrat en la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, i ha comptat amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat i la col·laboració de Calidad Pascual.

EMAS i ISO 14001són dues normes que  defineixen un model de gestió basat en la millora contínua i uns determinats requisits que afecten a tota la organització, al qual les organitzacions s’hi adhereixen amb caràcter voluntari.

L'adhesió al sistema EMAS comporta un compromís amb la sostenibilitat, permet avaluar l’acompliment legal i ambiental, i difondre la informació pertinent als usuaris, amb la intenció de ser un exemple per a aquelles entitats que han, estan o tenen previst implantar sistemes de gestió ambiental.

L’administració, el sector empresarial i la societat tenen dos importants reptes ambientals estretament lligats amb la mobilitat i que afecten de forma directa a Catalunya: la qualitat de l’aire i el canvi climàtic.

Gestió de flotes de vehicles i mobilitat

  El Pla d’actuació per a la millora de la qualitat de l’aire a les zones de protecció especial de l’ambient atmosfèric té com a objectiu assolir els nivells de qualitat del’aire per a les partícules de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) i el diòxid de nitrogen(NO2) als nivells que determina la legislació europea. Aquest Pla també afecta a les empreses donat que per rebaixar els nivells de contaminació atmosfèrica local, s’ha d’actuar sobre els focus emissors de les zones afectades que solen coincidir amb aglomeracions urbanes econòmicament dinàmiques i actives en quant altransport de persones i mercaderies.

En relació a les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle tot i ser un repte globaltotes les empreses tenen a l’abast una petita part de la solució i, en concret, la mobilitat ofereix l’oportunitat d’actuar a diversos nivells (distribució de mercaderies, mobilitat dels treballadors, viatges lligats a l’acció comercial, etc.).

Si bé les emissions directes de les empreses han estat un aspecte ambiental que la majoria d’elles ha gestionat en el marc del seu sistema de gestió, lesemissions lligades a la mobilitat i logística no sempre han rebut la mateixa atenciói la seva gestió pot ser més complexa al implicar algunes variables alienes a lagestió directa de l’empresa.

A la llum de les novetats de la norma ISO 14001 i dels avenços i noves eines a l’abast de les empreses va plantejar la  sessió de Gestió de flotes de vehicles i mobilitat, amb l’objectiu de:

  • Descriure com fer front als temes lligats amb la mobilitat, especialment la gestió de flotes de vehicles, i la qualitat de l’aire en el nou marc dels sistemes de gestió ambiental.
  • Presentar experiències empresarials en relació a la gestió de la mobilitat dins l’abast del sistema de gestió ambiental.
  • Identificar opcions de millora en la gestió de la mobilitat i dels impactes associats.
  • Promoure el Distintiu de garantia de Qualitat Ambiental per flotes de vehicles.
  • Oferir la possibilitat d’intercanvi entre els assistents.

  La jornada es va iniciar amb la benvinguda de Mercè Rius directora general de Qualitat Ambiental del Departament de Territori qui va donar pas al primer convidat a la sessió Miquel Hernández gerent de Medi Ambient de l’Institut Cerdà.

El ponent va plantejar quina és la problemàtica de la mobilitat i la qualitat de l’aire en els entorns urbans i com es tracta aquesta problemàtica a nivell europeu i mundial.

 

Conesa Perez 2016a-Gestio-de-flotes-de-vehicles-i-Imatge1 emas.jpg

Com a conclusions de l’exposició, va apuntar les etiquetes mediambientals de la DGT, com a possibles eines per regular l'accès de vehicles a les Zones Urbanes d'Atmosfera Protegida i a les Zones de Baixes Emissions.


Conesa Perez 2016a-Gestio-de-flotes-de-vehicles-i-Imatge2 emas.jpg

  La següent intervenció va anar a càrrec del Àngel López, director de la Plataforma LIVE de l’Ajuntament de Barcelona, qui va parlar del promoció dels vehicles moguts per energies alternatives (elèctrics i de gas natural).

La plataforma LIVE és una entitat públic–privada oberta a totes aquelles entitats relacionades amb la mobilitat elèctrica i sostenible amb l'objectiu compartit de desenvolupar projectes, polítiques i estratègiques, nous models de negoci i crear xarxa de coneixement. Com objectius es planteja:

  • Impulsar projectes estratègics de mobilitat sostenible a Barcelona, Àrea Metropolitana i Catalunya.
  • Nexe entre les diferents iniciatives públiques.
  • Suport al sector privat per la promoció de l’economia verda, ocupació i nous models de negoci.

  Els reptes de la Plataforma LIVE 2016-2017 són:

 

Conesa Perez 2016a-Gestio-de-flotes-de-vehicles-i-Imatge3 emas.jpg

  Després de la pausa cafè es va donar pas a diferents casos pràctics de gestió i millora de mobilitat sostenible.

El primer cas va ser el del grup Pasqual  i les diferents estratègies de mobilitat  que utilitzen , en funció  de les necessitats (comercialització i transports), el tipus de conductor, el lloc i els combustibles emprats.

 

Conesa Perez 2016a-Gestio-de-flotes-de-vehicles-i-Imatge4 emas.jpg

El segon cas va ser Urbaser que dona servei tant a l’Estat Espanyol com a la resta del món i la converteix en una empresa líder en el sector dels serveis urbans. Entre els serveis que presten destaquem el de neteja, manteniment zones verdes, tractament i regeneració d’olis minerals i gestió de RSU (residus sòlids urbans). La certificació EMAS els permet avaluar, millorar i donar a conèixer el seu comportament ambiental.

   

Conesa Perez 2016a-Gestio-de-flotes-de-vehicles-i-Imatge5 emas.jpg

  Seguidament es va presentar com a bona pràctica la multinacional japonesa DENSO amb seu a Barcelona, dedicada a la fabricació de components electrònics per l’automòbil, amb control d’emissions tant en el procés de fabricació en la planta de producció, com en els mateixos productes un cop implementats als vehicles. En l’anàlisi d’emissions també es té en compte la procedència dels seus treballadors així com la manera de millorar els seus desplaçament.

 

Conesa Perez 2016a-Gestio-de-flotes-de-vehicles-i-Imatge6 emas.jpg

  A continuació es va emetre la videoentrevista amb el Benoît Losseau  de Mobility Manager i en Michael Rourke de EC EMAS Central Team, i per finalitzar la taula es va donar pas a Jordi Amat de FALCK, empresa de gestió de transport sanitari. Algunes de les mesures d’eficiència van des de motors EURO VI de baixes emissions emprats en els vehicles sanitaris, o pneumàtics amb una capa de rodadora de poca fricció,  fins a la planificació de rutes de forma automatitzada, de manera que en els últims temps s’ha reduït la distància per servei i consum i han augmentat la qualitat i l’eficiència del servei.

   

Conesa Perez 2016a-Gestio-de-flotes-de-vehicles-i-Imatge7 emas.jpg

    Després dels precs i preguntes va tancar la jornada el Pere Poblet subdirector general d’Intervenció i Qualificació Ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat.


PDF


Redactat de la noticia

Redactat per: Georgina Conesa i Argeme Pérez

Per saber-ne més: Georgina Conesa


Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/11/16
Acceptat a 01/11/16
Presentat el 01/11/16

Volum Notícies, 2016
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Producció i consum sostenible

Sistemes de gestió ambiental

Eixos instrumentals

Transferència

Mecanismes de transferència del coneixement de la recerca i la innovació

Localització

Puntuació document

0

Visites 3
Recomanacions 0

Compartiu aquest document