L’Observatori de la logística, edició 2021

En aquest lliurament, que fins ara era anual, es produeix una revisió transversal per incorporar la perspectiva de gènere als indicadors i continguts de l’Observatori. Els nous canvis es concentren al bloc 1 d’indicadors, de context socioeconòmic.


També s’ha dut a terme una revisió, reforç i ampliació d’indicadors, en especial d’aquells que tracten sobre la sostenibilitat del transport: reformulació metodològica dels indicadors d’emissions de gasos d’efecte hivernacle i contaminants locals (indicadors 43 i 47), ampliació de la informació disponible de la xarxa de recàrrega de combustibles alternatius (gas natural, electricitat i hidrogen) a la Unió Europea (annexes II.7 a II.9).


Draft Torre 646011513-image2.png

Pel que fa a la visió general, es constata que el sector logístic representa el 14,4% de l’economia catalana. El pes del sector del transport i activitats afins sobre el conjunt de l’economia de Catalunya només és superat per Països Baixos a la UE. Al llarg del 2020, s’evidencia el major pes del valor dels intercanvis comercials internacionals (44% de les exportacions i 76% de les importacions), tanmateix van disminuir amb major intensitat els fluxos amb Espanya.

Un sector que genera ocupació, tot i que amb una estructura empresarial atomitzada

S’ha produït un lleuger descens de l’ocupació al sector del transport i activitats afins al 2020 (‐1,9%), tot i l’augment del número de treballadors autònoms (+1,9%).


Draft Torre 646011513-image3.png


L’estructura empresarial del sector està atomitzada, amb un alt percentatge d’autònoms respecte d’altres sectors (24,5% versus 16,6% de mitjana a l’economia catalana) i un baix rati de treballadors per empresa respecte a altres països europeus (2,6 versus 5,8 de mitjana a la UE).

D’altra banda i pel que fa a les tones gestionades pel sistema logístic català, s’ha produït un decreixement del 8,5% de les tones en el 2020. S’observa una tendència cap a la regionalització de les cadenes, amb una menor pèrdua en els tràfics més propers respecte els de major distància. El transport per carretera continua sent el mode majoritari (76%), especialment en els tràfics interns (99%)


Draft Torre 646011513-image4.png


Hi ha una assignatura encara pendent del transport per carretera, com són els viatges en buit i l’aprofitament mitjà: a major distància recorreguda, s’observen majors eficiències en el transport per carretera. Tot i així, la majoria d’operacions es concentren en distàncies curtes, de baixa eficiència. Al 2020 es va reduir l’eficiència en totes les franges de distàncies, tret de en les distàncies curtes (< 50 km).


Draft Torre 646011513-image5.png

Adopció progressiva dels combustibles alternatius en el transport per carretera

En els darrers anys s’han implementat noves estacions de subministrament de combustibles alternatius, especialment de recàrrega de vehicles elèctrics. Al 2020 es va trencar aquesta tendència a l’alça, amb un decreixement del 4,6% de les estacions de recàrrega de vehicles elèctrics. S’observa alhora un progressiu creixement de la quota de vehicles amb combustibles alternatius, principalment de vehicles híbrids o GNV (vehicles amb gas natural) al 2020.

Draft Torre 646011513-image6.png

Startups i formació

L’ecosistema català es composa de 351 startups a l’àmbit logístic, 148 agents de suport a aquestes startups, i genera més de 3.600 llocs de treball. El principal hub de startups a Catalunya es troba a Barcelona, que concentra 212 startups (60% del total), molt allunyat de la resta de municipis, que com a molt arriben a 10 startups (3%).

Les plataformes de comerç electrònic van créixer al 2020, augmentant el seu lideratge dins de l’ecosistema del sector.

La formació reglada en logística, majoritàriament d’alta qualificació i a la província de Barcelona. El 87% de la oferta formativa en logística es correspon a estudis universitaris o postuniversitaris. Tanmateix, al 2020 s’observa un decreixement de l’oferta formativa generalitzada a tots els nivells, tret de en cicles formatius.

Draft Torre 646011513-image7.png

L’observatori es fa digital

Draft Torre 646011513-image8.png


A la setzena edició de l’observatori, es produeix l’evolució cap a la nova plataforma. Aquest enllaç us hi porta, i aquesta transformació permet incorporar una major quantitat d’informació sense comprometre la seva visualització i lectura, adaptant-se als diferents dispositius mòbils.

  • Amb filtres interactius que permeten la personalització de les consultes de forma fàcil i en temps real, per a que els usuaris puguin consultar només aquella informació que els hi sigui de major utilitat.
  • Aquesta interfície, es podrà fer una actualització continuada dels continguts de l’observatori, i així es podrà oferir, als usuaris, la informació quan estigui disponible.
  • El disseny de la plataforma web s’ha realitzat amb l’objectiu d’oferir una navegació més fluida entre els diferents components de l’observatori (indicadors, annexos, infografies)
  • S’ha habilitat una bústia de contacte per a sol·licituds d’informació i suggeriments de millora de l’observatori, cosa que dinamitza la interacció amb els usuaris.

Aquesta seria la part superior de les dades associades al primer indicador que apareix a l’Observatori: Pes econòmic del sector logístic. A aquest enllaç i seleccionant el primer indicador es pot veure complet.

Draft Torre 646011513-image9-c.png

Autores

Redactat per: Jèssica Civil i Marga Torre

Per saber-ne més: Fina Jarque

Back to Top

Informació del document

Publicat a 04/08/21
Acceptat a 04/08/21
Presentat el 04/08/21

Volum Notícies, 2021
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Puntuació document

0

Visites 44
Recomanacions 0

Paraules clau