#M2021
Contents
Període
Novembre 2020 – Octubre 2023
Descripció:
El projecte Int5Gent (Integrating 5G enabling technologies in a holistic service to physical layer 5G system platform) desenvolupa una plataforma integral que integra diverses tecnologies per validar diversos serveis avançats de 5G i IoT (Internet of Things).
FGC facilitarà diverses zones de la infraestructura per instal·lar-hi les tecnologies desenvolupades i provar els serveis de 5G i IoT.
Int5Gent té com a objectiu la integració de blocs innovadors de construcció de tecnologia en el pla de les dades sota un marc flexible de coordinació de recursos, slice i aplicacions de la xarxa 5G, que proporciona una plataforma completa del sistema 5G per validar serveis 5G avançats i solucions IoT.
El projecte es basa en un conjunt de solucions tecnològiques 5G innovadores que abasten maquinari, programari i sistemes de xarxa que han estat conceptualitzats i desenvolupats en els darrers projectes d’iniciativa 5GPPP. També combina solucions innovadores i d’última generació capaces d’actualitzat encara més les capacitats i el grau de maduresa de les tecnologies bàsiques 5G d’avantguarda que permeten la creació d’un ecosistema 5G innovador.
Una mostra de les tecnologies desenvolupades i ofertes inclouen processament de senyal de banda base multi-RAT flexible, direcció de feix, solucions de tecnologia mmWave a bandes de 60 GHz i 150 GHz, processador de frontera que està basat en maquinari amb TSN, capacitats de processament de GPU, terminals 5G innovadors i fotònica elàstica basada en SDN transport de dades.
La integració dels blocs tecnològics es realitza com a part d’una arquitectura general 5G que afavoreix el processament de frontera i està orquestrada per un marc compatible amb NFVO amb extensions de nodes de frontera a la capa de xarxa i un orquestrador d’aplicacions de servis verticals de superposició a la capa de pla d’usuari.
La plataforma general s’implementa en dos bancs de proves ampliats que inclouen segments reals desplegats al camp i gestionats pels operadors de xarxa del consorci. La validació i la presentació dels bancs de proves allotgen tres escenaris de casos d’ús que cobreixen el desplegament de serveis relacionats amb diversos sectors verticals, així com aplicacions innovadores per a dispositius connectats a la xarxa IoT intel·ligent. Els casos d’ús estan dissenyats per ressaltar els avantatges de les tecnologies adoptades en termes d’amplada de banda augmentada, baixa latència i alta fiabilitat i crear noves oportunitats de mercat especialment per a les PIME participants mitjançant la validació pilot de les seves solucions ofertes.
Novetats que aporta l’acció
La utilització de la tecnologia 5G i IoT en prevenció i control del terreny, la infraestructura i les operacions de la xarxa.
El control i la prevenció de problemàtiques de forma més ràpida utilitzant les tecnologies 5G i IoT.
Activitats dutes a terme al llarg del 2020
En novembre de l’any 2020 es fa la reunió virtual del començament del projecte (kickoff).
Activitats dutes a terme al llarg del 2021
Durant el mes de setembre s’han instal·lat varis sensors per monitoritzar els desplaçaments de la paret vertical situada a la vessant 07 de la línia Lleida - La Pobla de Segur.
Després del despreniment d’una de les agulles rocoses de la vessant 07 del passat mes de març de 2021, i paral·lelament als treballs de protecció i estabilització del front de la vessant, es va creure adient engegar una estratègia de monitoratge dels vessants, instrumentant les barreres de protecció de la via amb detectors d’impacte, connectats a un sistema d’alarma amb senyalització semafòrica per tal d’evitar situacions de perill pels usuaris de la línia.
És per això que també s’ha cregut interessant utilitzar el VE07 com a cas pràctic del projecte per instrumentar el terreny, gràcies als sensors aportats per un altre soci del projecte INT5GENT, l’empresa WorldSensing. La instal·lació i posada en servei del sistema de monitoratge s’ha encarregat a l’ICGC atesa la seva funció com a agent que desenvolupa un seguiment geològic-geotècnic de la línia, i a la seva experiència en treballs verticals d’aquesta índole.
La instrumentació és del tipus WSN (Wireless Sensor Network), és a dir, una xarxa de sensors de contacte que mesuren variables del terreny o ambientals, però que es comuniquen sense fils.
El sistema està format pels següents components:
- Sensors de mesura de variables físiques del terreny i ambientals: Fissuròmetres de pistó i de fil d’acer, per mesurar el moviment i termistors, sensors de temperatura ambient i pluviògraf. Per a mesurar la temperatura i la precipitació local.
- Nodes de lectura connectats directament a un o diversos sensors molt propers i que actuen a mode de petit datalogger mesurant i enregistrant localment.
- Gateway de comunicacions, que recull via radio totes les dades dels nodes, les integra i registra i les transmet per telefonia de dades via internet.
La instal·lació d’aquests sensors és una mostra més de l’aposta d’FGC pels sistemes de manteniment predictiu aprofitant els avantatges de la transformació digital. Ferrocarrils treballa en la digitalització de tots els processos de la companyia, també pel que fa a la infraestructura ferroviària i l’operativa.
Per saber-ne més
Responsable : Paula Ciria