Introducció

Al darrer número del nostre Butlletí vam publicar una notícia sobre el betaportal de l’ICGC, una pàgina web on l’Institut publica prototips de productes i serveis relacionats amb la informació geogràfica.

Ara, us volem presentar 4 productes més del betaportal: el Generador d’escenes 3D, el Model 3D de la Garrotxa, el Mapa isomètric d’edificacions i l’Editor de simbolització SLD.


Generador d’escenes 3D

Aquesta eina permet visualitzar la cartografia de l’ICGC en 3 dimensions, aconseguint així major realisme i facilitant la comprensió del territori.

  Aquest prototipus,basat en la tecnologia WebGL que permet visualitzar i interactuar amb la cartografia en 3 dimensions, mostra la pantalla dividida en dues zones:

  • A l’esquerra es seleccionen el tipus de cartografia que es vol veure, i l’àmbit geogràfic i el nivell de detall del model que es vol generar. El mini mapa de referència també permet saltar a qualsevol altre punt de Catalunya.
  • A la dreta es troba el botó “Mostra el mapa en 3D” per generar l’escena en 3D, i la finestra amb el model resultant, amb el qual es pot interactuar utilitzant el ratolí.

 Un cop el model s’ha generat també es pot visualitzar-lo a pantalla sencera fent clic al botó “Veure finestra completa” que apareix just a sota del model 3D.

Aquest prototipus utilitza una combinació de serveis OGC: WCS per al model d’elevacions i WMS per a les imatges. Tot plegat es combina amb la llibreria WxS.threejs per obtenir el resultat final. Aquesta llibreria és un programari de codi obert desenvolupat pel departament d’innovació de l’agència noruega de cartografia Kartverket.

La geoinformació que s’ha emprat per crear aquesta escena és el model del terreny de Catalunya (5m) i la cartografia (mapa topogràfic, ortofotomapa i mapa geològic) de l’ICGC, combinat tot amb un factor d’exageració vertical 1,5x. Aquesta geoinformació es pot descarregar gratuïtament a http://www.icc.cat/vissir3/

Prototipus http://betaserver.icgc.cat/wxs/generador/escenes3d.html

(Comproveu si el vostre navegador pot mostrar WebGL en aquesta adreça:http://get.webgl.org/).


escenes 3d


Model 3D de l’àrea volcànica de la Garrotxa

L’evolució del WEB està comportant noves maneres de visualitzar i interactuar amb la geoinformació. En el món geoespacial, WebGL és una tecnologia que té particular interès atès que possibilita la interacció de l’usuari amb les dades cartogràfiques vectorials en 3D, sense necessitat de plugins addicionals.

Aquest prototip és un demostrador d’aquesta tecnologia, que permet la navegació de l’usuari dins l’escena.

La geoinformació que s’ha emprat per crear aquesta escena és el model d’elevacions de Catalunya, les edificacions en 3D de la base 1:5 000 i la base de noms geogràfics de Catalunya. Tota aquesta geoinformació es pot descarregar gratuïtament a http://www.icc.cat/vissir3/

La generació d’aquesta escena s’ha realitzat mitjançant el programari de codi obert QGIS (www.qgis.org) i el plugin Qgis2threejs. Three.js és una llibreria que permet la creació d’animacions 3D utilitzant el llenguatge JavaScript dins un lloc web sense necessitat de plugins addicionals.

Prototip http://betaportal.icgc.cat/prova3d/volcans/Volcans_garrotxa.html

(Comproveu si el vostre navegador pot mostrar WebGL en aquesta adreça:http://get.webgl.org/).


La Garrotxa


Mapa isomètric d’edificacions de Catalunya

La Base topogràfica 1:5 000 (BT-5M) v2.0 de l’ICGC respon a un model de dades tridimensional, on la representació geomètrica dels elements tenen els seus vèrtexs expressats en 3 coordenades (X,Y,Z).

A partir d’aquestes dades, que inclouen entre altres atributs l’alçada de les edificacions, s’ha generat aquest mapa isomètric del conjunt de Catalunya, que permet la visualització de la volumetria de les edificacions.

Aquest tipus de mapa s’anomena també 2.5D, ja que vol ser una representació 3D del territori però es visualitza amb mitjans 2D.

Com a complement bàsic de les edificacions, s’han afegit els eixos dels vials i les ombres de muntanya generades a partir del model digital d’elevacions. Aquesta geoinformació es pot trobar a la web de l’ICGC: http://www.icgc.cat.

Prototip http://betaportal.icgc.cat/visor/cat2punt5.html


mapa_isometric


Editor de simbolització SLD de serveis WMS

L’editor de simbolització és l’eina que l’ICGC TE PER OBJECTIU facilitar la personalització de la visualització de serveis WMS de cartografia vector. L’aplicació permet definir la nova simbolització (color, gruix, opacitat, etc.) dels elements de les capes del servei i veure com es representen en el mapa. Actualment l’editor tracta el servei  WMS de la  Base Topogràfica  de Catalunya 1:25 000, i properament s’oferirà per a altres serveis. Es pot trobar l’editor d’SLD a l’adreça http://www.icc.cat/sld/sldBTC25m.html


Simbolitzacio SLD


Redactat de la notícia i més informació

Redactat per: Cristina Gil i Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. Per saber-ne més: Elena Martínez.


Back to Top

Informació del document

Publicat a 23/12/14
Acceptat a 23/12/14
Presentat el 23/12/14

Volum Notícies, 2014
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Observació territorial, ambiental i climatològica

Generació de geoinformació de referència

Transferència

Mecanismes de transferència del coneixement de la recerca i la innovació

Localització

Puntuació document

0

Visites 100
Recomanacions 0