L’Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC) permet, des de l’any 2003, la visualització i la descàrrega de cartografia oficial a través d’Internet. Tanmateix, l’augment d’informació disponible i els creixents requisits dels usuaris, així com els avenços tecnològics i l’evolució de la societat de la informació, l’han portat a una renovació completa de l’aplicació web destinada no només a la visualització i la descàrrega d’informació geogràfica (geoinformació), sinó també a la comunicació amb les persones usuàries.
Aquesta aplicació ([/system/workplace/editors/www.icc.cat/vissir3 www.icc.cat/vissir3]) està en constant evolució amb l’objectiu d’augmentar encara més el volum de dades disponibles i ampliar les seves funcionalitats. Cal remarcar també, que per posar en línia aquest volum de dades (actualment uns 408 TB), ha calgut adaptar els servidors utilitzats i dimensionar dels discos.
Entre les accions dutes a terme en la renovació, destaquen el canvi de tecnologia i de disseny, per aconseguir més flexibilitat i una usabilitat més gran. Entre les tasques previstes en les properes fases, cal remarcar l’inclusió de cartografia d’anys anteriors, aspecte que permetrà una visualització senzilla dels canvis en el territori, i una interacció més gran amb les dades existents.
Contents
Descripció del projecte
Descripció del projecte
Per a la renovació de l’aplicació, s’han dut a terme les accions següents:
- Avaluació de les aplicacions existents: l’ICC oferia diverses aplicacions per a la visualització de geoinformació i, de cara a integrar-les per a unificar l’accés, es van inventariar els seus continguts i funcionalitats, i posteriorment es van analitzar les seves possibles dependències.
- Recopilació i organització de productes disponibles: es va generar un catàleg amb tots els productes que distribueix l’ICC, incloent-hi les seves característiques i canals de distribució (alguns es distribueixen no només en forma de descàrrega, sinó també com a servei de mapes en línia), de tal forma que poguessin presentar-se organitzats.
- Disseny de l’aplicació: a partir de la informació anterior, es va dissenyar funcionalment l’aplicació, optant per l’ús de menús desplegables per a un ús inequívoc i guiat de les eines, entre altres aspectes. D’aquesta forma, és possible afegir tantes funcionalitats i tan complexes com es vulgui, sense afectar la resta d’eines ni tampoc la visualització de la cartografia. De fet, ha estat possible afegir nous paràmetres de cerca, més informació sobre els productes, noves capes, etc.
- Avaluació i selecció de la tecnologia: tenint en compte el disseny anterior, i sense oblidar l’àmbit cartogràfic en què s’emmarca l’aplicació, es van avaluar diverses tecnologies existents en el mercat, tant comercials com de codi obert, optant finalment per una d’aquestes últimes, concretament OpenLayers.
- Preparació de les dades i servidors: per obtenir una resposta òptima, principalment en la visualització de cartografia, i tenint en compte les grandàries dels monitors utilitzats actualment, es van adaptar els servidors de mapes corresponents, aprofitant també per fer públics aquests nous serveis i permetre el seu ús directament de cara a les persones usuàries (en els seus propis visualitzadors). De fet, es van crear serveis nous, com el d’altures, el qual segueix el protocol WCS (OGC).
- Desenvolupament de l’aplicació: amb tots els ingredients esmentats, es va desenvolupar la nova aplicació que inicialment ja incloïa totes les possibilitats del visualitzador anterior, simplificades, i les d’altres aplicacions (eliminades després de ser integrades en la nova).
- Correccions i seguiment: encara que ja es van efectuar proves abans de la seva publicació, el funcionament de l’aplicació es revisa constantment i la realització de correccions és vigent en la mesura que sorgeixen incidències. De fet, l’eina inclou una funció específica per tal que les persones usuàries reportin els errors que considerin, i depurar així tant l’aplicació com els productes.
Característiques de la nova aplicació
Algunes de les possibilitats més remarcables que ofereix l’aplicació actual, ampliant les que ja oferia l’aplicació anterior, són:
- Navegació en línia sobre el territori, tant en forma de mapes topogràfics com en forma d’ortofotos (fotografies aèries rectificades).
- Visualització d’altures amb el moviment del ratolí sobre l’ortofoto, a més de les coordenades planimètriques (X,Y).
- Visualització de noves capes: toponímia (sobre l’ortofoto), senyals geodèsics de la Xarxa utilitària de Catalunya, i els 100 cims més emblemàtics de Catalunya.
- Visualització de mapes de disponibilitat (navegables) per a cada producte.
- Cerca per topònim (més de 350.000 topònims recopilats), adreça, coordenades en diferents sistemes de referència, i punt quilomètric.
- Descàrrega de la geoinformació següent (uns 70.000 fitxers):
- Cartografia topogràfica, en diferents formats tècnics i d’imatge: a escala 1:1.000, 1:5.000, 1:10.000, 1:25.000 i 1:50.000.
- Ortofotos: amb grandària de píxel de 25 cm, 50 cm i 2,5 m.
- Temàtics: model digital del terreny (MDT) 15x15 m, bases municipals, polígons industrials i sòls de pendent > 20%.
- Mapes antics: más de 30.000 digitalitzats.
- Dibuix, importació i exportació de geometries.
- Report d’errors per part de les persones usuaris.
- Impressió del mapa amb possibilitat de girar-lo, enllaç a una vista, i incrustació del visualitzador en altres webs.
Addicionalment, el projecte de renovació de l’esmentada aplicació preveu la seva ampliació, entre altres aspectes,
- amb més productes per descarregar (el doble, per la seva distribució també en ETRS89) i per visualitzar (fotos aèries antigues i infraroges, entre altres), amb l’impacte que això suposa en servidors i discos d’emmagatzematge,
- amb més opcions de dibuix (importació/exportació de fitxers gràfics, colors, etc.),
- amb noves funcionalitats com la generació de perfils del terreny.
Autors
Redactat per: Cristina Gil i Institut Cartogràfic de Catalunya
Per saber-ne més: Institut Cartogràfic de Catalunya