Compostos Orgànics Volàtils (COV)

Un món més calent, més fragant i amb un nou perfum, aquest és el futur que preveuen els científics que estudien la relació entre el canvi climàtic i les emissions de Compostos Orgànics Volàtils (COV) que produeixen les plantes. Els COV són compostos aromàtics que emeten diverses parts de les plantes com ara fulles i flors, per tal de comunicar-se entre elles i amb altres éssers vius (depredadors, pol·linitzadors, etc).

Investigadors del CREAF, del CSIC i de l’ Institute of Agricultural and Environmental Sciences d’Estònia comproven  que a mesura que puja la temperatura del planeta, les flors cada cop són més fragants. Aquest augment, a més, provoca canvis en les composicions dels aromes florals cosa que podria confondre els pol·linitzadors de les flors, especialment aquells especialistes que basen les seves visites en preferències olfactives innates.

Aquestes dades surten de l’estudi liderat pel CREAF i publicat recentment en la revista Global Change Biology  i deixa palès que en un món més calorós les plantes emetrien més COV que varien segons l’espècie i el moment de l’any. Un exemple: s’ha observat que les flors de les plantes de l’alzina, que ara fan poca olor –ja que no necessiten atraure pol·linitzadors- serien aquelles que augmentarien la fragància en major grau.

L’augment d’1º C de temperatura podria provocar que les flors emetessin, depenent de l’espècie, fins a 1,4 vegades més COV i, en un escenari extrem amb 5º C més de temperatura, les emissions podrien multiplicar-se per 9,1. També pot canviar la composició relativa de les fragàncies: la botja d’escombres o la ginesta emetrien COV nous que canviarien la seva fragància i que el bruc d’hivern, el lletsó fi o la dodonea emetrien en més quantitat alguns compostos aromàtics específics com el limonè o l’eucaliptol.

Seran capaços els pol·linitzadors d’aprendre el nou llenguatge químic de les flors?

Hi ha pol·linitzadors que es refien en major grau de l’aprenentatge constant de les fragàncies de les flors del seu entorn,  mentre que altres es basen en preferències innates. Per tant, s’espera que alguns pol·linitzadors puguin adaptar-se i respondre de forma més dinàmica que altres als canvis en la composició química de les olors.

Al blog del CREAF podeu trobar l'enllaç a l'article sencer.


Bruc d’hivern (Erica multiflora)

Bruc d’hivern (Erica multiflora)


Autors

Redactat per: CREAF i Marga Torre. Per saber-ne més: CREAF


Back to Top

Informació del document

Publicat a 23/12/14
Acceptat a 23/12/14
Presentat el 23/12/14

Volum Notícies, 2014
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Planificació de la biodiversitat i del patrimoni natural

Tendències de la biodiversitat a Catalunya

Localització

Puntuació document

0

Visites 19
Recomanacions 0