#M2021
Contents
Període:
Gener 2020 – Desembre 2022
Descripció
Treball realitzat per les següents fases:
- El projecte consisteix en adaptar la carretera un sistema intel·ligent de guiat i disposar d’un microbús autònom per a fer el recorregut en un circuit tancat a la resta del trànsit fins a l’entrada del Parc Natural de l’Alt Pirineu.
- El sistema tindrà la capacitat de respondre als canvis en el clima i, potser el més important, connectar-se entre el vehicle i la carretera i amb el núvol d’internet en temps real compartint la informació a tota la xarxa.
Objectiu
La mobilitat és la garantia del dret al treball, a l’habitatge, educació, salut, etc. L’existència població "immobilitzada” condueix a una "fractura social“. Als territoris de baixa densitat més del 20%, de la població es troba en situacions d'immobilitat. Això condueix a l’abandonament de les àrees rurals.
El vehicle autònom connectat serà especialment útil per a persones sense accés al vehicle privat, a més de la seva capacitat per obtenir estalvis energètics significatius i reducció de les emissions.
L’objectiu del projecte pilot és evitar la invasió dels vehicles 4x4 dins el Parc Natural que suposa un deteriorament de la vegetació pròxima a la pista (1.000 vehicles de visitants a diari en èpoques d’estiu).
L’objectiu concret del projecte és adaptar la carretera un sistema intel·ligent de guiat d’un microbús autònom amb condicionants especialment restrictius: canvis importants en el clima (neu a l’hivern, isolació a l’estiu,..); poca cobertura de telefonia mòbil i necessitat de funcionar amb un sistema “offline”, utilitzant tan sols les connexions del vehicle amb l’abalisament de la carretera; dificultat de trobar escomesa elèctrica.
Actuacions dutes a terme al llarg del 2020
Durant l’any 2020 s’ha realitzat la primer fase del projecte, el disseny i la pressa de decisions preliminars. També s’han fet al DTES diverses reunions amb el Centre de Visió per Computador (CVC) de la UAB, amb l’equip del Dr. Josep Lladós Canet per tal d’establir els continguts requerits a la memòria del projecte.
Actuacions dutes a terme al llarg del 2021
S’ha realitzat conjuntament amb el Centre de Visió per Computador (CVC) de la UAB, gran part dels treballs requerits a la memòria del projecte. Com a estat la presa de les imatges de la zona, per fer l’entrenament del simulador CARLA.
S’ha vist que per la seguretat del cotxe era necessari la instal·lació de tanques de protecció, que com es tracta d’un entorn natural sensible i a conservar, cal que tinguin unes determinades restriccions pel que fa a materials.
Es preveu fer les darreres proves cap al mes de juliol de 2022.
Per saber-ne més
Responsable: Antonio Bedoya