#M2021

Període:

Gener 2019 – Desembre 2021

Descripció

Quan ens fixem específicament en les dones, les principals usuàries del transport públic Catalunya, apareix el fenomen de la violència contra les dones i el comportament sexista intimidatori del qual són víctimes. Aquests fets, que reforcen la seva sensació d'inseguretat, provoquen pràctiques específiques de mobilitat exercides per les dones: des de la vigilància fins a l'evasió i, fins i tot, fins a la renúncia.

El Pla de treball es dividirà en tres parts diferenciades. En primer lloc, es farà una diagnosi per establir la magnitud del problema i les solucions possibles (que és el que s'informa en aquesta fitxa). A continuació, es farà una identificació exhaustiva dels punts foscos des del punt de vista de l’assetjament de gènere, tant als transport públic de superfície com al les línies ferroviàries. Per acabar, amb l’aplicació de mesures específiques, i algunes ja estan analitzades i valorades com més o menys efectives:

  • Vehicles de transport públic reservats a dones (i nens petits).
  • Dispositius d’alerta.
  • Aplicacions per a telèfons intel·ligents.
  • Videovigilància.
  • Parades intermèdies i a demanda.

Objectiu

Informar als responsables del transport públic i als operadors de transport sobre la qüestió de l’assetjament als usuaris i a les usuàries i formular propostes concretes sobre les solucions possibles.

Identificar, quantitativa i qualitativament, les diferents conductes sexistes i la violència sexual de les quals les dones són víctimes en els transports col·lectius, mesurar el seu impacte en l'ús del transport públic per part de les dones i precisar l'eficàcia de les diverses solucions avançades per combatre aquests comportaments inacceptables. Establir indicadors, per veure com responen a aquests indicadors les diferents mesures que es poden aplicar


Bedoya Torre 2021d-image1.jpeg
Bedoya Torre 2021d-image2.jpeg

Activitats dutes a terme al llarg del 2019

Durant l’any 2019 es va anar perfilant l’enquesta sobre assetjament de gènere i serà l’ATM qui realitzarà la dita enquesta durant el 2020.

Activitats dutes a terme al llarg del 2020

Durant l’any 2020 s’ha realitzat l’enquesta sobre assetjament de gènere.

Activitats dutes a terme al llarg del 2021

Durant l’any 2021 s’han publicat els resultats de l’enquesta sobre assetjament de gènere. S’ha fet una anàlisi de les solucions aplicades arreu del món (benchmarking), s’han fet reunions amb diferents col·lectius de dones i amb els operadors de transport i s’ha analitzat la problemàtica existent.

Bedoya Torre 2021d-image3.png

Per últim, s’ha redactat una proposta de pla de mesures, treballat amb els operadors del transport i les administracions titulars del transport, amb l’objectiu de portar-lo a aprovació i implantació a partir de l’any 2022

Per saber-ne més

Responsable: Antonio Bedoya

Back to Top

Informació del document

Publicat a 20/06/22
Acceptat a 20/06/22
Presentat el 20/06/22

Volum Direcció General de Transports i Mobilitat, 2022
llicència: CC BY-NC-SA license

Funding: Intern

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos transversals

Aspectes socials i culturals - dimensió social

Comportament social vinculat al territori i al medi ambient

Governança

Sistemes de suport a la presa de decisions

Eixos instrumentals

Previsió

Sistemes avançats de previsió

Demanda de mobilitat de persones i de moviment de mercaderies

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Mobilitat de passatgers

Intermodalitat

Orientació a l'usuari

Puntuació document

0

Visites 4
Recomanacions 0

Paraules clau