Heu accedit a una nova edició del Trimestral d’RDI del DVPDT, en què hem recollit l’activitat més rellevant del segon trimestre de l’any.

Com ens ha passat en altres edicions, ens veiem obligats a fer menció de la pandèmia que ha estat, i encara és, un dels factors inductors de canvis més importants dels darrers dos anys i mig: en aquesta ocasió, fem referència a la setena onada que en aquest moment, amb la subvariant BA.5 de l’òmicron, està afectant moltes persones. A diferència de les anteriors, aquesta onada, més invisible, no ha comportat l’aplicació de mesures i de restriccions excepcionals, la qual cosa pot voler dir que ja comença a emergir una certa capacitat d’adaptació i d’immunitat de la població davant del virus i les seves variants.

  

Del recull d’articles departamentals volem destacar el que resum els resultats de la campanya IRENEU corresponent a les activitats de recerca i innovació de l’exercici 2021, i a la inversió associada: se n’aprecia un increment respecte de l’any anterior, de tretze milions d’euros a divuit, si bé també una disminució del nombre d’activitats, de dues-centes vint-i-cinc a cent seixanta-sis; això pot respondre al fet que en general els projectes de Secretaria de Polítiques Digitals són d’abast més ampli i de pressupost més elevat. Aquest conjunt d’informació, un cop ampliades les fitxes en forma d’article, constituiran la Memòria RDI 2021 que publicarem en el SCIPEDIA-RDI.

  

També volem destacar el tancament del Projecte ConnECT, un projecte europeu d’optimització del transport públic i l’accés als serveis sanitaris entre la Catalunya nord i el Principat, liderat per la Direcció General de Transport i Mobilitat. Aquest projecte, finançat amb fons POCTEFA, ha estat capaç, a través de la implementació de línies de transport ConnECT, de superar les barreres administratives entre estats per evitar canvis de mitjans de transport a l’hora de fer desplaçaments transfronterers.

És rellevant també, atès que aquest any hem tornat a tenir grans incendis, l’article sobre el Projecte europeu FIRE-RES, on participa l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, que té com a objectiu desenvolupar i desplegar noves tecnologies per millorar la detecció precoç dels incendis extrems i donar suport a la presa de decisions a l’hora de lluitar-hi.

En l’àmbit de congressos volem ressaltar la participació del DVPDT en el Congrés IotSWC (Internet of Things Solutions World Congress), celebrat a Fira de Barcelona, on a més de disposar d’un espai de demostració (Catalonia.ai) hi va haver dues presentacions estratègiques per part del director general d’Innovació i Economia Digital i de la directora general de Societat Digital, de les quals us en presentem un resum.

  

Del conjunt de notícies de la secció d’RDI externa ens sembla particularment remarcable l’article referit al projecte australià CoastSnap, on el seguiment i evolució de la línia litoral, especialment de les platges, es duu a terme amb la col·laboració ciutadana a través de telefonia mòbil i tecnologia de suport de georeferenciació in situ. El projecte compleix dos objectius alhora: millorar el monitoratge del litoral i promoure la implicació de la ciutadania en la defensa del medi ambient.

Esperem que tot plegat resulti del vostre interès i aprofitem per desitjar-vos unes bones vacances d’estiu.

  

Back to Top

Informació del document

Publicat a 06/07/22
Acceptat a 06/07/22
Presentat el 06/07/22

Volum Introducció, 2022
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Puntuació document

0

Visites 7
Recomanacions 0