Heu accedit al Trimestral d’RDI del DVPDT, que recull l’activitat més rellevant del primer trimestre de l’any. Aquesta edició conté un seguit d’articles departamentals i externs que cobreixen a bastament els objectius i les temàtiques prioritàries del Departament, com ara la descarbonització de la mobilitat, la connectivitat i l’arrelament territorial, l’apoderament digital dels ciutadans o la digitalització de l’economia.
En aquest Trimestral inaugurem una nova secció dedicada al món acadèmic i a determinada activitat d’interès directament relacionada amb el Departament. D’aquesta nova secció us recomanem la conferència, recollida en vídeo, sobre la intel·ligència artificial (IA) impartida per l’investigador Antonio Torralba, cap de la Unitat d’IA del Massachusetts Institute of Technology (MIT), amb motiu de la seva investidura com a doctor honoris causa per la Universitat Politècnica de Catalunya.
Del conjunt d’articles departamentals volem destacar el visor dinàmic de dades RDI que permet visualitzar de manera sintètica, i posar en valor, els prop de tres mil elements RDI actualment recollits i estructurats al portal Scipedia-RDI-DVPDT.
També és rellevant el desenvolupament de la Carta catalana per als drets i les responsabilitats digitals, un nou marc per defensar els drets humans en l’era digital, que aborda vuit àmbits que, en el context de la disrupció digital, han de permetre salvaguardar valors fonamentals com la llibertat, l’ètica, la inclusió i la privacitat.
En l’àmbit de la mobilitat sostenible volem fer menció de l’actuació d’FGC per avançar en la integració de la micromobilitat i el transport públic: en concret, la promoció de la intermodalitat tren-bicicleta amb la instal·lació massiva de bicitancats a les estacions d’FGC, que permetrà contribuir de manera efectiva a la descarbonització de la mobilitat i a la millora de la qualitat de l’aire.
De la secció de notícies externes és remarcable l’article sobre la remodelació d’una antiga zona industrial de Copenhagen, que incorporarà un dels edificis construïts amb fusta més grans de l’arquitectura contemporània. Aquesta iniciativa ve a confirmar la consolidació de l’ús de la fusta amb propòsit constructiu per a edificis de gran envergadura, una solució d’arquitectura circular i sostenible que hem anat recollint en diversos articles d’edicions anteriors. En aquesta mateixa línia de referència hem volgut posar en valor el fet que al Pirineu català també existeix una iniciativa empresarial, basada en fusta compactada de pi roig, que indubtablement ja representa una activitat econòmica innovadora, competitiva i sostenible en les nostres comarques de muntanya.
Finalment, la notícia sobre la proposta d’usar dirigibles propulsats per hidrogen per descarbonitzar el transport aeri de mercaderies, per part de la companyia californiana H2 Clipper, permet albirar una perspectiva tant disruptiva com retro d’un possible futur. L’eficiència competitiva d’aquests dirigibles rau en la seva capacitat de càrrega, fins a deu vegades més que els avions, la seva autonomia de vol propera als 6.000 km, sense emissions nocives gràcies a l’ús d’hidrogen, i la reducció de costos de fins al 75%, a més de la versatilitat d’aterratge i enlairament (verticals) sobre infraestructures de baix cost.
Esperem que tot plegat us resulti d’interès.