El cicle vital dels edificis com a base de la ciutat del futur en el context mediterrani
Presentació
El sector de l’edificació s’enfronta a l’exigència de fer compatibles la sostenibilitat i la competitivitat. A fi d’identificar les estratègies d’innovació necessàries per aconseguir-ho, el Departament de Territori i Sostenibilitat va organitzar IEcat | Jornada de treball sobre innovació en l’edificació a Catalunya. Aquest acte va tenir lloc l’octubre del 2013.
Les causes de la crisi que es patia en aquell moment eren complexes, però els seus impactes sobre l’habitatge i l’edificació eren clars. El context, que descriu les oportunitats i els reptes, és que per primera vegada des de feia un segle i mig la població s’estabilitzava i no se’n preveia un creixement a curt termini. D’altra banda, la demanda d’habitatge nou va sofrir una reducció dràstica, i el parc d'edificis existent estava envellit i necessitava una renovació tecnològica que el fes més eficient.
Aquest escenari obligava el sector a explorar noves solucions i valors en què la innovació seria clau per guanyar la batalla de la competitivitat. La Jornada pretenia contribuir a definir un projecte de futur que hauria d’identificar el valor singular del model català d’edificació en el context de la ciutat mediterrània.
El programa de la Jornada estava estructurat en dues sessions: la primera va debatir solucions emergents d’eficiència energètica enfocades a reduir la dependència horitzontal o global i a afavorir un ús de l’energia més vertical i local i, per tant, més sostenible; la segona sessió, a partir del concepte de cicle vital de l’edifici, va debatre sobre noves maneres de viure, nous models de gestió i nous factors de decisió en l’adquisició de l’habitatge.