#M2021

Període

Agost 2018 – Setembre 2021

Altres participants

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), el Consell General de Cambres de Catalunya, la regió d’Occitània, la plataforma multimodal MP², Pyrennées Méditerranée Invest, Saint Charles international, Eurosud Team, l’FNTR dels Pirineus orientals, el Clúster Railgrup, l'Agència Acció, el Port de Barcelona, l'empresa PSCCT, operador de la terminal de transport combinat ferrocarril / carretera de Perpinyà, i la Cambra Regional de Comerç i Indústria d'Occitània.

Descripció

Draft Torre 394052118-image1.jpeg

CIMALSA lidera un projecte per promoure i fomentar l'ús del transport ferroviari i la intermodalitat en el transport transfronterer de mercaderies entre França i Catalunya, a la banda del Mediterrani, millorant l'oferta i el nombre de connexions en aquesta àrea.

La iniciativa, que al febrer del 2018 va celebrar la reunió de llançament, porta per nom Transnational Intermodal Links towards Sustainability (TRAILS) i contribuirà a la reducció de les emissions de CO2, a desembussar el trànsit i a augmentar la competitivitat de les empreses en tots dos territoris amb actuacions com ara:

 • Oferir solucions efectives al gran dèficit de multimodalitat i quota ferroviària en el transport de mercaderies a la frontera.
 • Facilitar la identificació de noves rutes de transport transnacional ferroviàries, tant pel que fa a la millora de l'oferta com en nombre d'enllaços,
 • Augmentar la interoperabilitat de les infraestructures ferroviàries.

Amb aquesta col·laboració, situada dins de l'activitat del Comitè de Serveis Multimodals Català, es dona continuïtat operativa als projectes europeus iFreight-Med i CLYMA.

Objectius del projecte són la creació d’una finestreta única, amb l’agregació de dades transfrontereres, també la potenciació de solucions multiclient i multiproducte, això com donar suport tècnic, pilot i promocional al llançament de nous serveis de transport multimodal Impulsar la competitivitat dels operadors multimodals.

En aquest projecte es tenen molt en compte les accions de formació en multimodalitat i el suport a la innovació, com ara un pla d'assessorament individualitzat als carregadors per calcular l'estalvi potencial en costos operatius, CO2 o assistència per al "lastmile" delivery.

Activitats dutes a terme al llarg del 2019

 • Recolzament al nou servei Perpignan – Saarbrucken.
 • Redacció i publicació del primer Observatori de costos del transport de mercaderies per ferrocarril (Espanya – França).
 • Disseny del document de control i carta de port CIM digitals (DTES).
 • Estudi del contenidor Adiabàtic amb participació d'Eurecat i Railgroup.
 • Acord de col·laboració CIMALSA – FERRMED en el "Study of traffic and modal shift optimisation. Main corridors of the UE Core Network".
 • Gràcies a CIMALSA es realitza la col·laboració entre l'Oficina tècnica del Corredor Mediterrani i la Regió d'Occitània per tal que el SIG del corredor mediterrani, que ha desenvolupat el MIFO, inclogui la part d'Occitània amb totes les dades (Infraestructura, ambientals, externalitats, etc.)
 • Participació en fires: SIL (Barcelona), MEDFEL (Perpignan) STIL (París) Transport Logístic (Munich).
 • També s'ha previst allargar el projecte fins a l'1 de maig de 2021, fet que permet treballar millor als projectes privats seleccionats (a part d'altres temes secundaris).

Activitats dutes a terme al llarg del 2020

La COVID ha fet endarrerir fins als 2021 moltes de les activitats que estaven previstes per al 2020, com ara la trobada d’start ups que finalment va tenir lloc al febrer de 2021. Altres es van haver d’anul·lar, com el recolzament del nou servei ferroviari d’HUPAC que quan estava a punt de començar es va suprimir per falta de càrrega.

Tot i així FGC va dur a terme les accions següents:

 • Al febrer de 2020 es va començar l’estudi del contenidor adiabàtic.
 • A l’octubre del 2020 es va concloure l’estudi dels requeriments del vi (Catalunya – Occitanie)  pel seu transport en ferrocarril.
 • Curs de formació sobre multimodalitat impartit per l’Escola Europea Intermodal del Transport amb 16 alumnes del mon logístic de la carretera.
 • El desembre del 2020 es van licitar els ajuts al transport multimodal.


Draft Torre 394052118-image2.png

Amb el paraigües de TRAILS i entre el Cluster Logistic d’Occitania i CIMALSA, han col·laborat amb el nou SIG del corredor mediterrani que es va presentar el darrer 24 d’abril (tot i que s’hauria d’haver presentat a l’octubre de 2020). S’hi ha afegit totes les dades logístiques i ferroviàries d’Occitània.

Activitats dutes a terme al llarg del 2021

 • Prova d'enviament d'un contenidor adiabàtic.
 • 2 edició de costos ferroviaris
 • Formació multimodal a les empreses del sector del vi (mitjançant el clúster INNOVI)
 • Enviament de 14.800 ampolles de cava per tren, amb Geolocalització, control de T, control de vibracions i documentació electrònica.
 • Un DAFO conjunt Catalunya - Occitania sobre logística


Draft Torre 394052118-image3.png
Imatge de balanç del TRAILS


Per saber-ne més

Responsable : Simó Batlle

Back to Top

Informació del document

Publicat a 21/06/22
Acceptat a 21/06/22
Presentat el 21/06/22

Volum CIMALSA, 2022
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Puntuació document

0

Visites 2
Recomanacions 0

Compartiu aquest document

Paraules clau