A finals de 2022, la UPF i l’INCASÒL van crear una Càtedra d’Anàlisi de Dades (vegeu-ne la notícia aquí). Un dels seus objectius és el disseny i estratègia d’un model de dades obertes per a l‘INCASÒL. En aquest marc, es va proposar a un centenar d’alumnes de la Universitat Pompeu Fabra set reptes relacionats amb aquesta temàtica.

Els reptes es van plantejar als estudiants de 4t grau de les titulacions següents: Enginyeria Matemàtica de Ciència de Dades, Enginyeria de Xarxes de Telecomunicació, Enginyeria de Sistemes Audiovisuals i Enginyeria Informàtica. Em total hi van participar 112 estudiants de l’assignatura Gestió de projectes (Project Management), que van formar tretze equips.

Sota el lideratge de la Direcció de Patrimoni i del Consell d’Innovació i amb el guiatge i suport de set especialistes de l’INCASÒL, els estudiants van treballar les seves idees i van elaborar uns projectes que es van presentar el novembre de 2022 passat.

Els reptes

Els set reptes que es van llançar, i les persones que van acompanyar els equips en cada cas, són el següents:

1. Catàleg i inventari de dades – Mentores: Rosa Penella i Anna Bordas

Realització d’un catàleg i inventari de dades de l’INCASÒL a partir del seu portal de transparència. Analitzar i detallar en quina situació es troba cada conjunt de dades (responsables, temporalitat, format, qualitat, fiabilitat, privacitat ...).

2. Llicències i ètica de les dades – Mentor: Carles Sanjosé (consultor extern)

Identificació del marc legal i normatiu (europeu, estatal i autonòmic) i les llicències que cal utilitzar per part de l’INCASÒL en el portal de dades obertes i recomanacions en relació amb aquest tema. Realització d’un estudi d’us ètic de les dades específic per a l’INCASÒL.

3. Buscar i analitzar referents de portals de dades obertes – Mentor: Josep Bassó

Anàlisi de referents externs de portals de dades obertes. A partir de models com per exemple el de la Generalitat (dades obertes) o el de l’Ajuntament de Barcelona (oficina de dades). Extreure bones pràctiques per ser utilitzades a l’INCASÒL-Open data.

4. Disseny gràfic d’una interfície de dades obertes – Mentor: Josep Bassó

Disseny d’una interfície gràfica per al portal de dades obertes que exploti la part més visual d’aquestes. Disseny d’un visor de dades.

5. Comparativa tecnològica de portal de dades obertes – Mentor: Josep Bassó

Comparativa tecnològica dels diferents programaris per la creació de portals de dades obertes. Identificació dels criteris de comparació mitjançant indicadors i de portals desenvolupats amb programari específic, prioritzant aquells que siguin open source.

6. Pla de comunicació i cultura de dades – Mentores: Rosa Martí i Anna Palasí

Pla de comunicació i de formació per a promoure la cultura de dades, tant a l’INCASÒL com entre la ciutadania i la resta d’agents externs. Identificació i anàlisi dels interessats principals, socialització, creació de comunitats participatives etc.

7. Gestió de les dades de les fiances de lloguer – Mentor: David Subirats

Desenvolupar una aplicació mòbil per poder gestionar els dipòsits de fiances i sol·licitar-ne les devolucions a través d’internet. Aquesta aplicació ha de contribuir a fer els tràmits més fàcils i intuïtius, des que l’usuari entra a la pàgina web fins que acaba el tràmit.

En aquest esquema es poden veure els reptes agrupats en funció del pla d’implantació de Dades Obertes a l’organització.

Draft Rubert Taya 352365084-image1.png


La presentació

El resultat d’aquests reptes es va presentar en una trobada on els portaveus dels 13 equips van explicar els projectes que havien desenvolupat.

Draft Rubert Taya 352365084-image2.jpegA la presentació de resultats hi van assistir els mentors de l’INCASÒL. I van constatar l’alt nivell dels projectes, que apunten idees i solucions que podrien arribar a ser incorporades en un portal de dades obertes. L’INCASÒL analitzarà les propostes per determinar si en un futur pot desenvolupar-ne alguna, tot respectant els drets d’autoria dels estudiants.

Autors

Redactat per: Pep Bassó, Júlia Rubert i Tayà

Per saber-ne més: Pep Bassó

Back to Top

Informació del document

Publicat a 20/02/23
Acceptat a 20/02/23
Presentat el 20/02/23

Volum Notícies, 2023
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Sistemes d'informació per a la gestió

Eixos transversals

Governança

Difusió d'informació i comunicació de plans i projectes i d'altres actuacions del departament

Puntuació document

0

Visites 15
Recomanacions 0

Compartiu aquest document