Smart Train

Smart Train de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya

La darrera pràctica innovadora que hem incorporat al BPI (Banc de Pràctiques d’Innovació del Departament) és l’Smart Train de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC).

Smart Train és el nom de l’estratègia que agrupa el conjunt d’iniciatives i solucions innovadores que està aplicant FGC des de fa anys. L’Smart Train neix de la voluntat de FGC d’apostar per la innovació i l’aplicació de les TIC als serveis que ofereix als seus usuaris; també està lligada a la voluntat de donar més valor afegit el seu servei.

FGC, mitjançant la seva activitat principal, la mobilitat, i aplicant la tecnologia i la innovació, vol contribuir a la millora de l’eficiència i la sostenibilitat del territori i de la societat. Aquestes iniciatives d’innovació s’han estructurat en cinc àrees temàtiques: medi ambient i energia, mobilitat, smart people, seguretat i emergència i govern i economia

L’estratègia Smart Train recull tot un seguit d’actuacions en cadascuna d’aquestes àrees temàtiques.

Dins l’àrea de medi ambient i energia l’Smart Train inclou actuacions en millora de l’eficiència energètica, en implantació d’energies renovables i actuacions per reduir l’impacte de la seva activitat sobre els vectors ambientals. Entre aquestes actuacions cal destacar la implantació del Sistema de Gestió avançada de la xarxa Energètica (SGE). L’SGE és un sistema informàtic que centralitza de forma automàtica tota la informació de consum energètic a FGC amb l’objectiu d’optimitzar-ne el consum.

                             

Error creating thumbnail: File missing

                   

                                                                                             

Dins l’àrea de mobilitat els objectius fixats són la puntualitat, l’eficiència i la qualitat del servei. Els  avenços en tecnologia faciliten el desenvolupament de nous sistemes i equipaments  que permeten incorporar al transport noves funcionalitats així com millorar el rendiment i les prestacions del material rodant o ampliar l’oferta de serveis a les estacions. Les actuacions incloses en aquesta àrea estan agrupades en dos tipus; el desenvolupament de les anomenades estacions intel·ligents i l’establiment del centre de comandament integrat (CCI) i els sistemes de mobilitat avançada.

El CCI implica el processament diari de més de 1.000.000 de canvis d’estat dels elements de senyalització ferroviària centralitzada, el control en temps real del flux d’entrada i sortida de milions de viatges, el control de més de 600 càmeres de TV i de més de 1.200 trucades d’interfonia diàries.

                         

  Draft Gil Riba 200140665-image2.png

En l’àrea que anomenen “smart people“ és on hi ha els serveis smart adreçats a aportar valor afegit al viatge com ara el Sistema integrat d’informació al client (iSIC) que consta de 168 pantalles d’informació amb dades actualitzades en temps real, d’un mode incidència per advertir de les situacions d’incidència en mode text a les pantalles d’informació i en mode veu digital per la megafonia. L’aproximació i entrada del tren a l’estació també és detectada de forma automàtica pel sistema CTCvi que envia el senyal al sistema iSIC i provoca l’emissió automàtica del missatge d’identificació i destí del tren entrant.

                                    Draft Gil Riba 200140665-image3.jpeg                                        

Les aplicacions per a Smartphone formen part de les actuacions d’aquesta àrea. L’aplicació de la xarxa ferroviària proporciona informació sobre horaris, incidències, avisos i tota la resta d’informació de les línies. També permet alertar d’actuacions incíviques en el tren de maner molt senzilla i àgil.

També dins les actuacions de l’àrea “smart people” hi ha l’actuació “Endolla’t” que és el nom del sistema de recàrrega per a bateries dels trens de FGC. Ofereix un servei complementari al propi viatge i és una iniciativa pionera dins el sistema de transport metropolità. A més l’energia que es va servir per carregar els terminals prové directament d’energia que es recupera durant la circulació dels trens. Els motors que fan la tracció també fan, en el moment de la frenada, la funció de generadors, transformant l’energia cinètica en energia elèctrica aprofitable per als propis sistemes auxiliars del tren: climatització, control enllumenat i endolls, entre d’altres.

Un pas més en el concepte d’smart train a les estacions ha estat la instal.lació per part de Correus a les estacions de Plaça Catalunya, Provença, Sarrià, Sant Cugat i Plaça Espanya un nou servei de màquines de recollida automàtica de paquets conegut amb el nom comercial de CityPaq el mes de juny de 2015. Aquestes màquines disposen de fins a 80 compartiments de diferents mides. Aquests cinc City Paq ofereixen als usuaris la possibilitat de tenir accés als seus paquets durant totes les hores d’obertura de les estacions els set dies de la setmana. Aquí es poden rebre les compres que s’hagin fet per internet mitjançant dos sistemes diferents; o bé escollint el dispositiu en aquelles web que ja s’han integrat al projecte (unes 20 botigues onnline) o bé, en les botigues no integrades, indicant com a direcció d’entrega el codi i l’adreça associats al CityPaq que prefereixin i que es pot consultar a l’adreça web www.correospaq.es.

El sistema envia al mòbil de l’usuari el codi de recollida amb la indicació de que ja té a la seva disposició el paquet. A partir d’aquest moment el client té un termini de 3 dies per recollir el paquet fent servir el codi de recollida.

                     

                                                     

  

Dins l’àrea de seguretat i emergència hi ha actuacions adreçades a garantir la seguretat del client en tota la seva experiència d’ús; des que accedeix a l’estació, mentre realitza el seu viatge i fins que arriba al final del trajecte. Entre les actuacions d’aquesta àrea cal destacar el Sistema d’Ajut a la Gestió d’Incidències e Línia (AGIL) que és un sistema informàtic que permet la coordinació de les actuacions del CCI en cas d’incidència basat en  procediments d’actuació diferenciats per rols, l’estructuració de les fases de la incidència, el control del temps d’execució i la generació d’alertes i la millora contínua mitjançant l’anàlisi d’actuacions posterior a la incidència.

  Draft Gil Riba 200140665-image4.jpeg

Per acabar dins l’àrea de govern i economia hi ha actuacions adreçades a millorar la productivitat i la competitivitat com ara el control de la rendibilitat economicosocial o l’ISBerg (comparativa internacional de millors pràctiques. També hi ha actuacions adreçades a millorar la interoperabilitat com ara la e-Administració i l’aplicació de l’Open Data o bé les actuacions de col·laboració publicoprivada com ara PGC Cargo, la cobertura de telefonia 3G i 4G en els trams soterrats, els supermercats virtuals i el wifi gratuït a les estacions.

Autors

Redactat per: Anna Enjuanes

Per saber-ne més: Anna Enjuanes

Back to Top

Informació del document

Publicat a 18/03/21
Presentat el 18/03/21

Volum Banc de pràctiques d'innovació, 2021
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Localització

Puntuació document

0

Visites 1
Recomanacions 0

Paraules clau