Direcció de projecte: ATM, Autoritat del Transport Metropolità

Altres participants: GESOP

  Període: gener 2012 – desembre 2012

 

Descripció

A l'hora d'estudiar la mobilitat d'un territori, caldrà valorar més detalladament els col·lectius que, pel seu volum, tenen una rellevància important en el conjunt de la mobilitat que es genera en aquell àmbit i assegurar-nos que les eines que es desenvolupen per a l'estudi d'aquesta mobilitat els tenen en compte. També es tracta la problemàtica de la mobilitat que generen els esdeveniments especials, així com els canvis en els hàbits i valors de la població sobre les seves pautes de mobilitat.

Aquest projecte fa una anàlisi dels col·lectius de difícil caracterització que són objecte de l'assistència tècnica, per determinar-ne el volum, el perfil i les pautes de mobilitat, sobre la base de la informació disponible. Fer les propostes d'eines i actuacions que l'ATM ha d'implementar per millorar la informació sobre la mobilitat. d'aquests col·lectius. També en el cas dels esdeveniments especials i els canvis d'hàbits

Així, doncs, els col·lectius o els esdeveniments que generen mobilitat i que es consideren en aquest estudi són:

  • Els turistes vacacionals
  • Els visitants professionals/negocis
  • Els estudiants i altres residents temporals
  • Els residents d’origen estranger
  • Els esdeveniments especials
  • Els canvis d’hàbits

També s’ha d’afegir el col·lectiu de residents de difícil accés.

  Així, doncs, aquest estudi proposa estudiar els canvis quantitatius i qualitatius que s’han produït en la població de l’RMB en l’última dècada segons les fonts oficials disponibles. Aquesta anàlisi servirà per establir hipòtesis sobre la incidència dels canvis poblacionals en les pautes de mobilitat, però també serà útil per fonamentar projeccions de població a curt, mitjà i llarg termini. Les fons d’informació són:

  • La informació sociodemogràfica que proporciona l’estadística i que proporciona dades sobre l’evolució de la població no solament pel que fa al volum, sinó també pel que fa a les característiques sociodemogràfiques principals que en els darrers anys mostren la seva rellevància.
  • La informació del sistema de transport públic, fonamentalment les validacions, que no solament proporcionen informació sobre el volum de desplaçaments, sinó els modes de transport utilitzats, la data i hora del desplaçament, el títol de transport emprat, etc. L’explotació d’aquestes dades permet obtenir informació sobre les pautes de mobilitat de les persones usuàries del transport públic.
  • La informació del sistema de transport privat, sobretot els comptatges de vehicles que es porten a terme a les principals vies, tant urbanes com interurbanes, que donen informació sobre on es concentren els principals volums de circulació.
  • Les enquestes, tant les que tenen com a objecte específicament mesurar la mobilitat, com totes aquelles que abordin altres temes però que recullin informació rellevant de cara a analitzar la mobilitat en un territori o d’un col·lectiu. En particular:
    • La mobilitat dels residents d’origen estranger. En principi, es proposa desenvolupar entrevistes presencials al domicili, però la complexitat de l’estudi pot aconsellar altres vies d’accés al col·lectiu, que en tot cas hauran de ser sempre presencials.
    • La mobilitat dels no residents. Desenvolupar explotacions específiques de les grans enquestes a residents que es duen a terme al conjunt de Catalunya i d’Espanya (EMQ, FAMILITUR) o als visitants estrangers (FRONTUR), per intentar estimar el volum i les característiques dels individus no residents a l’RMB que visiten la Regió Metropolitana. També cal col·laborar amb les institucions de promoció del turisme a l’RMB per introduir un mateix bloc de variables sobre mobilitat a totes les enquestes a turistes que portin a terme. D’aquesta manera, s’obtindria informació sobre les pautes de mobilitat dels turistes que, si escauen les condicions, es podrien extrapolar al conjunt de visitants que rep l’RMB.

També es planteja col·laborar amb les universitats perquè facilitin els resultats desagregats de les seves enquestes de mobilitat, amb l’objectiu de conèixer específicament les pautes de mobilitat dels seus estudiants. A més, podrien incloure també la variable d’identificació dels residents temporals en els seus qüestionaris, el que permetria obtenir resultats específics per a aquest col·lectiu.

 

Draft Garcia 716960964-ATM pdM RMB-ATM Desplegament pdM.jpg

Demanda turística a l’entorn metropolità. Any 2010

 

  • La mobilitat generada pels esdeveniments especials. En aquest sentit, per a l’obtenció de dades sobre la mobilitat generada per esdeveniments d’aquest tipus, es proposa buscar la col·laboració amb:
    • Les autoritats locals dels municipis on se celebren esdeveniments especials, per tal de compartir la informació disponible sobre l’impacte d’aquests actes en la mobilitat de la localitat.
    • Els organitzadors dels esdeveniments especials, per aprofitar les enquestes que desenvolupin entre els assistents per recollir la informació sobre la mobilitat generada per l’esdeveniment.

També l’anàlisi de les validacions dels mitjans de transport públic que connecten la zona on es produeix l’esdeveniment i dels comptatges a vehicles existents a les vies que envolten la zona.

La incidència dels canvis d’hàbits i valors en les pautes de mobilitat. Explotació de les dades disponibles a les enquestes de mobilitat, especialment les de residents, per tal d’establir segments de població en funció de les seves pautes de mobilitat. Això permetrà identificar els col·lectius que més s’allunyen de l’ideal de mobilitat i dissenyar de forma més efectiva accions per promoure els hàbits i valors desitjats.

Remarcar que:

Les validacions es poden analitzar en l’àmbit territorial i creuar-les amb altres fonts de caràcter sociodemogràfic, així com aprofundir en el sistema d’indicadors de validacions per permetre l’estudi combinat de les diferents variables que facilita el sistema d’integració tarifària amb l’objectiu de poder avaluar de forma contínua els canvis que registri el sistema i analitzar els factors que els indueixen.

Amb les enquestes de mobilitat es pot estudiar l’evolució de la mobilitat en els darrers deu anys, mitjançant explotacions estadístiques que permetin establir tipologies d’individus en funció de les característiques dels seus desplaçaments, la qual cosa permetria observar l’evolució de les pautes de mobilitat dels diferents col·lectius al llarg del temps i així estudiar l’impacte d’aquests canvis en la mobilitat general.

Pel que fa als turistes i altres no residents, caldria abastar un estudi de les persones usuàries de transport privat que no són residents, així com el seu perfil.

Com a metodologies de futur:

  • Fer servir les entrevistes per Internet com a eina de suport a les tècniques tradicionals en estudis dissenyats amb metodologia multicanal.
  • Potenciar les xarxes socials com a objecte d’investigació, ja que són una bona font d’informació per conèixer què pensen, opinen i exposen els seus membres. Es podria fer servir, per exemple, per analitzar les opinions que les persones usuàries del transport públic.
  • Construcció d’un panel propi per al desenvolupament d’estudis per Internet. Aquesta metodologia es podria centrar en les persones usuàries del transport públic i permetria reunir un conjunt de persones disposades a col·laborar amb l’ATM per via electrònica, facilitant informació sobre la seva mobilitat i sobre totes aquelles qüestions que siguin d’interès per als responsables de la xarxa pública de transport.

   

    Back to Top

    Informació del document

    Publicat a 01/01/12
    Acceptat a 01/01/12
    Presentat el 01/01/12

    Volum Autoritat del Transport Metropolità, 2012
    llicència: CC BY-NC-SA license

    Descarrega el document

    Per descarregar-te el document original, prem el botó:

    Tradueix el document

    Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

    Categories

    Eixos instrumentals

    Previsió

    Demanda de mobilitat de persones i de moviment de mercaderies

    Noves tecnologies i nous serveis de suport

    Indicadors de mobilitat

    Localització

    Puntuació document

    0

    Visites 64
    Recomanacions 0