Direcció de projecte: Autoritat del Transport Metropolità (ATM)
Altres participants: Institut Cerdà
Període: abril 2009 - octubre 2009
Objectiu:
Establir una metodologia que permeti avaluar i fer un seguiment dels possibles efectes que, en el consum energètic i les emissions de CO2, NOx i PM10, puguin tenir les principals mesures del Pla director de mobilitat de la Regió Metropolitana de Barcelona (pdM).
Descripció:
L’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) ha elaborat el Pla director de mobilitat de la Regió Metropolitana de Barcelona (pdM) amb l’objectiu d’establir un model de mobilitat eficient, sostenible i segur. Aquest Pla conté 93 mesures que es realitzaran entre l’any de la seva aprovació, el 2008, fins a l’horitzó del 2012 i que està previst que comportin una reducció –respecte de l’any 2004- de les emissions de gasos d’efecte hivernacle i contaminants de:
CO2: -20,5 % (- 1.500.000 t)
NOx: -39,5 % (- 13.500 t)
PM10: - 48,1 % (- 1.400 t)
D’altra banda, el Govern va aprovar el 30 de setembre del 2008 el Pla marc de mitigació del canvi climàtic a Catalunya 2008-2012, per al compliment del Protocol de Kyoto. L’objectiu del Pla és contribuir, en la part proporcional que pertoca a Catalunya i pel que fa a la mobilitat, a que a l’RMB es concretin les actuacions que es duran a terme en el desplegament del pdM.
Atesa la importància que té assolir els objectius ambientals per al pdM i per a aquests dos plans ambientals, cal iniciar un procés que permeti avaluar en els propers anys el possible efecte causat pel desplegament i la implantació de les mesures del pdM.
Per dur a terme aquesta avaluació, l’estudi presenta un seguit de propostes metodològiques que avaluen l’efecte d’aquestes mesures en la mobilitat, l’emissió de gasos d’efecte hivernacle, els contaminants i el consum energètic; així mateix identifica les dades necessàries i defineix la metodologia per obtenir-les. A la vegada, està orientat per fer una anàlisi de l’efecte produït per les principals mesures plantejades al pdM en els objectius de mobilitat i ambientals considerats de forma agregada.
Les mesures del pdM s’han agrupat tenint en compte els factors següents:
- modes de transport sobre els quals s’intervé: modes no motoritzats, transport públic ferroviari, transport públic viari, etc.
- efecte que aconsegueix sobre la mobilitat: transvasament entre modes, reducció de desplaçaments, etc.
- efecte sobre el consum energètic i les emissions.
Cada mesura s’ha analitzat detalladament a partir d’aquests factors i d’aquest procés. S’han obtingut 10 grups, integrats en 4 línies d’actuació, les quals deriven directament dels objectius plantejats al pdM.
LÍNIA 1: TRANSVASAMENT DE DESPLAÇAMENTS ENTRE MODES:
Grup 1. Transvasament cap al transport públic ferroviari a causa de la millora de l'oferta de transport.
Grup 2. Transvasament cap a modes no motoritzats per la millora de l'oferta per a vianants i bicicletes.
Grup 3. Transvasament cap al transport públic viari com a resultat de la millora de l'oferta de serveis de transport.
Grup 4. Transvasament cap al transport públic com a resultat de la creació i la promoció d’aparcaments d’enllaç.
LÍNIA 2: UTILITZACIÓ MÉS EFICIENT DEL VEHICLE PRIVAT:
Grup 5. Augment de l’eficiència en els desplaçaments en vehicle privat.
Grup 6. Conducció més eficient.
LÍNIA 3: MILLORA DE L’EFICIÈNCIA DE LA MOBILITAT EN EL TRANSPORT DE MERCADERIES:
Grup 7. Augment de la quota modal del transport ferroviari de mercaderies.
Grup 8. Optimització dels recorreguts de mercaderies en camió.
LÍNIA 4: RENOVACIÓ DEL PARC DE VEHICLES
Grup 9. Renovació del parc de vehicles privats motoritzats.
Grup 10. Renovació del parc de vehicles pesants.
Per a cada un d’aquests grups de mesures s’ha fet una fitxa on s’explica sintèticament la metodologia prevista per avaluar els impactes que n’esdevenen, tant en la mobilitat com en les emissions i els consums energètics.
Cada fitxa conté la informació següent: