ARC_Revolta-Tarpuna_logo

Direcció de projecte: Agència de Residus de Catalunya

Altres participants: Cooperativa Social Tarpuna.

Període: març de 2016 – maig de 2017

Descripció

Projecte demostratiu de bioeconomia circular mitjançant una prova que es desenvolupa al municipi de Llinars del Vallès. La idea és que els residus orgànics generats en una escola i en un restaurant tinguin un pretractament en origen de manera que faciliti el transport del residu orgànic pretractat a una cooperativa agrícola on s'acabarà de fer el tractament fins a tenir un compost.

El cicle de la matèria orgànica és ben conegut en general però sovint queda desconnectat de les actuacions concretes de la ciutadania. La implementació real ha de permetre vincular la recollida selectiva amb els resultats del reciclatge, a partir de models que garanteixin la traçabilitat.

 

Objectius

  • Comprovar com a prova pilot el funcionament d’un cicle complert de gestió de la matèria orgànica.
  • Conèixer els resultats de la gestió de la matèria orgànica en cicle tancat amb plena traçabilitat i els punts febles del cicle en aquest entorn.
  • Coordinar diferents aspectes del cicle i provocar un retorn en termes de sensibilització, de manera que es reflecteixi en una millora de la recollida selectiva.

La prova pilot, coordinada per la Cooperativa Social Tarpuna, també compta amb la participació d’una escola (Ginebró) i un restaurant (Kibuc), i el compost resultat s'utilitza en els camps de cultiu d'aquesta cooperativa on es cultiva amb agricultura ecològica molts aliments que després són subministrats a l'escola i el restaurant.

Tant al restaurant com a l'escola es fan pretractaments del residu orgànic in situ mitjançant un compostador electromecànic, per tal d'homogeneïtzar, higienitzar, i reduir pes i volum del residu i, posteriorment, portar-ho a la cooperativa, on aquest pre-compost es composta en petites piles, de forma controlada en un temps aproximat d'unes 8 a 10 setmanes, obtenint el compost que servirà d'adob als horts de la cooperativa. Els aliments cultivats en aquesta cooperativa han de constituir el subministrament o part del subministrament d’aliments del restaurant i l’escola, tancant el cicle.

El projecte inclou una acció comunicativa amb la qual es pretén sensibilitzar a tots els agents implicats (clients del restaurant i famílies de l'escola) sobre el cicle complet dels residus orgànics i la importància de la seva recollida selectiva, per permetre la valorització, en un esquema d'economia circular. Per això, el projecte inclou enquestes abans i després de l'actuació per mesurar l'impacte del projecte en el canvi de percepció i actuació.

 

Resultats i conclusions:

Ja dins l’exercici del 2017, s’han presentat els resultats del projecte, concretament al mes de juliol de 2017:

  • La metodologia del projecte Revolta permet un procés d'economia circular adaptable a la normativa de sanitat, residus i de producció agrària ecològica.
  • El compost obtingut és de molta qualitat, sense impropis i amb un nivell de nutrients molt elevat, apte per a l'aplicació en agricultura ecològica.
  • La proposta Revolta pot tenir una petjada ecològica inferior al sistema de recollida i processat convencional si es millora l'eficiència energètica, s'utilitza energia verda i es fa una maduració del residu amb un sistema de baixes emissions de gasos amb efecte hivernacle.
  • El projecte aplicat el primer any a escoles té un impacte molt gran en el coneixement i la percepció dels alumnes del procés de gestió de la matèria orgànica però aquest impacte no s'ha traduït a curt termini amb una millora significativa de la recollida selectiva de les famílies. Cal millorar aquest aspecte per incidir també en la població no directament implicada.
  • L’equip escolar valora el projecte de forma molt positiva; els alumnes i l’equip de professors l’han treballat molt i s’hi han implicat.
  • Hi ha barreres importants que dificulten l'adopció del consum de verdures de proximitat i la creació del flux circular de carboni.
  • El projecte Revolta pot ser econòmicament viable, especialment si es valora l'impacte sobre la conscienciació de les persones que participen i en productors de situacions periurbanes en les quals els costos de transport dels residus a la planta són elevats. 

 

Imatge

ARC_Revolta-Tarpuna


Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/01/16
Acceptat a 01/01/16
Presentat el 01/01/16

Volum Agència de Residus de Catalunya, 2016
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Localització

Puntuació document

0

Visites 41
Recomanacions 0