Destaquem
Projecte RELEACH


#2017

Direcció de projecte: Fundació CTM Centre Tecnològic (CTM)

Altres participants:

  • Procesos Técnicos Medioambientales, S.L. (Protecmed)
  • Grupo Typsa
  • Consorci del Bages per a la Gestió de Residus (CBGR)
  • Agència de Residus de Catalunya (ARC)


  Període: juny del 2014 – novembre del 2017

Descripció

Al maig de 2014, en el marc dels programes LIFE+Environment Policy and Governance, la UE va aprovar el projecte europeu LIFE 13 ENV/ES/000970 RELEACH, amb el títol: Decreasing the environmental Impact of waste management: An innovative leachate treatment using recovered membranes.

L’objectiu principal del projecte és demostrar i difondre la viabilitat tècnica i econòmica d’una innovadora metodologia de gestió dels lixiviats dels dipòsits controlats mitjançant la reutilització de membranes d’osmosi inversa utilitzades en les plantes dessalinitzadores d’aigua de mar quan han arribat al final de la seva vida útil. La finalitat és reduir al màxim el flux de concentrats generats en el procés de tractament de lixiviats i reutilitzar un residus que, d’una altra manera, s’hauria de gestionar en dipòsits controlats.

En el projecte coordinat per la Fundació CTM Centre Tecnològic (CTM), participen l’empresa Procesos Técnicos Medioambientales, S.L. (Protecmed), el Grupo Typsa (Typsa), el Consorci del Bages per a la Gestió de Residus (CBGR) i l’Agència de Residus de Catalunya (ARC).

L’ARC, com a principal responsable de la gestió de residus de Catalunya, participarà en el projecte desenvolupant funcions consultives/d’assessorament en les diferents fases del projecte i, en particular, en relació amb l’avaluació de la legislació existent sobre residus i propostes de revisió, la participació en activitats de disseminació del projecte (dies de portes obertes a les instal·lacions) i la contribució a la redacció i revisió dels informes.

El projecte es va iniciar l’1 de juny de 2014 i la data final prevista és el 30 de novembre de 2017. El pressupost total del projecte és de 2.145.730 euros i és cofinançat al 50% per la UE.

 

ARC Projecte RELEACHd-ARC Projecte RELEACH-ARC RELEACH LIFE.jpg


2017

Les actuacions realitzades al llarg del 2017 han estat:

  • El 2 de febrer els socis de RELEACH van visitar l'abocador d'Orís per decidir la ubicació final de la planta pilot a les seves instal·lacions.
  • L'abril es van iniciar les modificacions necessàries a les instal·lacions de l'abocador per poder instal·lar la planta pilot.
  • El 27 d'abril es va presentar el projecte RELEACH al Fòrum d'Innovació Tecnològica del Sector de l'Aigua del centre Leitat. Aquesta conferència va tenir com a objectiu promoure la transferència de coneixement i la creació de xarxes entorn de les innovacions tecnològiques i la R + D rellevants per a l'ús sostenible de l'aigua a Catalunya.
  • Al mes de juny i després de més de 300 dies de funcionament al recinte de Manresa, a CBGR del Bages, la planta pilot es va traslladar al segon lloc del projecte Releach al CTR Orís. Una setmana després, la planta pilot va iniciar la seva operació al nou lloc.
  • El 5 de juliol de 2017 es va celebrar una reunió dels membres del Consorci del projecte RELEACH a les instal·lacions de CTM. Els membres del Consorci del Bages per a la Gestió de Residus, l’ARC, TYPSA, Protecmed i Fundació CTM Centre Tecnològic van revisar l'estat actual del projecte i van analitzar els resultats obtinguts durant l'operació de la planta pilot a l'abocador de Manresa. Així mateix, es van debatre nous enfocaments per al funcionament de la planta pilot a les instal·lacions d'Orís.
  • El 5 d'octubre va tenir lloc una jornada de portes obertes a Orís, adreçada a les administracions . Tots els assistents van ser convidats a veure les instal·lacions de la planta pilot.
  • El 19 d'octubre es va celebrar la Jornada per a tècnics de portes obertes a Orís. Els assistents van poder escoltar les intervencions d'Antoni Serrat, vicepresident del Consorci per a la gestió dels residus urbans d'Osona i Miquel Rovira, cap de l'Àrea de Sostenibilitat de la Fundació CTM Centre Tecnològic. A més, Xavier Martínez i Marina Badia, de la Fundació CTM Centre Tecnològic, així com Santiago Sahuquillo de TYPSA, van explicar el projecte i les tecnologies innovadores i els seus beneficis. Finalment, tots els assistents van ser convidats a veure les instal·lacions de la planta pilot.

 

ARC_RELEACH-2-3

Per saber-ne més

Més informació: Teresa Guerrero


Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/01/14
Acceptat a 01/01/14
Presentat el 01/01/14

Volum Agència de Residus de Catalunya, 2014
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Prevenció, minimització i tractament de residus

Optimització dels processos de tractament de residus

Valorització de materials

Eixos instrumentals

Tècniques de disseny, construcció i manteniment d'infraestructures

Nous materials i sistemes auxiliars

Localització

Puntuació document

0

Visites 83
Recomanacions 0