Destaquem Projecte DECISIVE
Participant del projecte: Agència de Residus de Catalunya
Altres participants: el projecte el desenvoluparà un consorci internacional format per 13 socis. El coordinador del projecte és Irstea (institut de recerca francès).
UAB (Catalunya), Aarhus University (Dinamarca), Universitat TUHH (Alemanya) , Fundació ENT (Catalunya), ITS Energy (Itàlia), A&T 2000 (Itàlia), Aeris (Catalunya), ACR+ (Bèlgica), PSUtec (Bèlgica), SUEZ Environnement (França), GEOMAR (Alemanya) i REFARMERS (França).
Període: setembre de 2016 – febrer de 2021
Descripció
El projecte DECISIVE proposa canviar l'actual metabolisme urbà de la matèria orgànica (aliments, plantes, etc.), de l'energia i dels bioresidus per a una economia més circular i avaluar els impactes d'aquests canvis en tot el cicle de la gestió de residus.
Objectiu
El repte és passar d'una 'caixa gris' urbana que implica principalment importació d’aliments i gestió extraurbana de residus, a una organització cooperativa de xarxes intra i periurbanes que facilitin la valorització dels bioresidus en un esquema circular, descentralitzat i local, mitjançant la producció d'energia i bioproductes.
El projecte DECISIVE desenvoluparà i demostrarà solucions ecoinnovadores, adreçades als operadors de residus i als serveis públics, consistents en:
- Una eina de suport a la presa de decisions per planificar, dissenyar i avaluar xarxes eficients de gestió descentralitzada de bioresidus en àrees urbanes.
- Un digestor anaeròbic ecodissenyat a microescala i processos de fermentació en estat sòlid.
Les noves metodologies i eines s’implementaran i provaran en dos llocs pilot a les àrees de Lió (França) -on el sistema s’implementarà a una zona agrícola urbana per provar l’acoblament entre bioresidus i conreus urbans- i Catalunya, on s’espera provar en context urbà els bioresius procedents de les llars.
Com aquestes proves pilots seran monitoritzades al detall, s’espera determinar els beneficis ambientals, socials i econòmics i provar el concepte teòric en situacions concretes.
S'espera que el nou paradigma de gestió de residus incrementi la sostenibilitat en el desenvolupament urbà, mitjançant:
- La promoció del coneixement entre la ciutadania sobre els costos i els valors dels residus.
- La promoció de la producció d'energia renovable i la utilització en la ciutat.
- El desenvolupament d'una aproximació industrial i ecològica que pot promoure la integració entre les àrees urbanes i periurbanes, mitjançant la provisió de valuosos subproductes agronòmics per al desenvolupament de l’agricultura urbana i, per tant, millorant el balanç dels residus i els productes orgànics a la ciutat.
- El desenvolupament de noves oportunitats de negoci i llocs de treball.
A banda del procediment, la tecnologia i les proves associades a la fermentació en estat sòlid (FES) són l’altra part innovadora del procés que es durà a terme a la UAB.
La FES pot ser una eina innovadora per gestionar residus en el marc de l’economia circular i comprovar les possibilitats del digest com a font de bioproductes. En el camp tecnològic pot donar lloc a aspectes més concrets com l’escalat de la solució i la seva viabilitat econòmica i ambiental.
Imatges