El projecte EDI-Net, finançat per la Unió Europea amb el programa H2020, i del qual la Secretaria d’Hàbitat Urbà i Territori n’és soci, ha conclòs les seves actuacions, després de tres anys de desplegament del projecte.
Al llarg d’aquest temps, s’han desenvolupat les tasques de preparació i desenvolupament d’un sistema d’informació que permet l’anàlisi en temps real del consum d’energia dels edificis de la Generalitat, detectant així possibles malbarataments i identificant les possibilitats de millora del rendiment energètic dels edificis, aconseguint un estalvi d’energia i diners força significatiu.
Així, fent servir l’eina de “Benchmarking” del projecte, és possible establir una comparativa entre els diferents edificis inclosos en el projecte, identificant el consum habitual de l’edifici, i comparant-lo amb la resta d’edificis, considerant les variables d’us, superfície, climatologia, etc, contribuint així a identificar les bones practiques en la gestió energètica. D’altra banda, aquesta eina permet identificar quines son les mesures de renovació energètica recomanables per cadascun dels edificis, establint el cost aproximat d’aquestes mesures i els estalvis que s’aconseguirien, permetent així una aproximació a la selecció de les mesures de renovació energètica més rendibles i eficaces per implementar. La conseqüència de l’aplicació d’aquesta eina és la realització de les inversions per millorar el rendiment energètic de l’edifici estudiat. Així, s’han identificat i implementat 1.983 mesures en 1.183 edificis, amb un total de 19’6 M€ euros d’inversió i un estalvi generat de 18 Mwh.
El projecte EDI-Net ha creat un seguit de tres eines, anomenades “Benchmarking” [comparador entre edificis], “Dashboard” [classificació] i “Forum” [intercanvi d’informació], dels quals el primer, i més rellevant, és el que ha desenvolupat la Secretaria d’Hàbitat Urbà i Territori, en col·laboració amb CIMNE-UPC, i per al qual s’han inclòs 1.183 edificis pertanyents o utilitzats pels diferents Departaments de la Generalitat, a més d’altres 500 corresponents a més de 23 administracions públiques externes, com ara la Generalitat Valenciana, l’AMB i els ajuntaments que la conformen, diferents regions d’Itàlia i Grècia, etc.
El consorci EDI-Net ha estat liderat per la Universitat de Monfort, amb seu a Leicester (Regne Unit), i, a més de la Secretaria d’Hàbitat Urbà i Territori, compta amb altres 5 socis de 3 països europeus: l’Ajuntament de Leicester (UK), l’Ajuntament de Nuremberg, Empirica, i Climate Alliance (tots tres d’Alemanya) i el CIMNE-UPC (ES). El projecte EDI-Net ha comptat amb un pressupost de 1’5 M€, desenvolupant les seves tasques des del mes de març de 2016 fins al passat mes de març de 2019.
Destaquem
Projecte EDI-NET per a la gestió eficient de l'energia. B#19|01/04/2016
Redactat de la notícia i més informació
Per saber-ne més: Juan Antonio Bas