#M2021
Contents
Període
Agost 2019 – Setembre 2024
Descripció
Tenint en compte els efectes mediambientals que genera la congestió i que les actuals pautes de mobilitat tendeixen a incrementar el nombre de desplaçament (sobretot interurbans), i les mesures previstes en els diferents instruments de planificació de la mobilitat en l’àmbit del SIMMB per evitar l’accés indiscriminat de vehicles motoritzat als grans nuclis urbans (com per exemple, la implantació de ZBEs), la gestió eficient dels aparcaments d’enllaç pot esdevenir una oportunitat per reduir la congestió. En aquest context, l’ATM considera d’interès impulsar una iniciativa que permeti determinar el grau d’ocupació en temps real dels aparcaments d’enllaç entre el vehicle privat i el transport públic (Park & Ride) de la Regió Metropolitana de Barcelona.
El funcionament lògic de la solució proposada haurà de donar resposta a la necessitat següent: quan entra un vehicle a un dels emplaçaments llistats, el sistema ha de ser capaç de detectar l’entrada del vehicle en l’aparcament. No és necessari determinar la plaça concreta que ocupa aquest vehicle excepte per els vehicles que ocupin places per a persones de mobilitat reduïda, places de càrrega elèctrica, places de taxis i places reservades. Un cop detectat el canvi d’estat, el sistema el comunicarà per tal que aquest canvi quedi reflectit a la BBDD on hi hagi la informació disponible. De la mateixa manera, el sistema comunicarà en cas que un vehicle surti de l’aparcament i/o alliberi una plaça per a persona de mobilitat reduïda, una plaça de càrrega elèctrica, una plaça de taxi o una plaça reservada.
La tecnologia emprada són sensors d'aparcament tipus comptador situats a les entrades i sortides dels aparcaments, i sensors de plaça individual situats a les places destinades a persones amb mobilitat reduïda, vehicles elèctrics, taxis i reservades a personal autoritzat.
Objectius
Poder informar dinàmicament a la població de l’estat d’ocupació dels principals emplaçaments dintre del territori Metropolità de Barcelona; sobretot davant de futurs episodis ambientals per alta contaminació amb restriccions de trànsit, mitjançant plataformes digitals de fàcil accés a tota la població,.
Novetats que aporta l’acció
Específicament establir el model tecnològic a aplicar per tal de conèixer en, com a mínim, 8 aparcaments d’enllaç en els quals es farà la prova pilot:
- L’ocupació en temps real de les places d’aparcament amb un grau de fiabilitat acceptable.
- L’ocupació en temps real de cadascuna de les places d’aparcament reservades, bàsicament per a PMR, d’aquests aparcaments d’enllaç.
El model tecnològic que s’implanti haurà de ser extrapolable a d’altres emplaçaments d’interès encara que per a cadascun d’ells es requereixi un desenvolupament específic. En concret, la plataforma de gestió del proveïdor haurà de publicar les dades d’estat en un format compatible amb la plataforma MOU-TE de l’ATM i amb els panells indicadors d’ocupació disponibles en determinats emplaçaments, així com a d’altres aplicacions que es connectin remotament a aquesta plataforma de dades.
Fonaments de la novetat: establir un model de mobilitat més eficient per a aquest tipus de desplaçaments, al donar coneixement a l’usuari de l’estat de l’aparcament, optimitzant la planificació del seu desplaçament i reduint-ne les externalitats.
Determinar la viabilitat d’aquest procés de sensorització per a futures implantacions, conèixer els punts forts i febles, les dificultats i els imprevistos que puguin sorgir per a properes fases on s’emprin aquesta o altres tecnologies. En aquestes fases caldrà començar a estudiar com vincular aquestes tecnologies amb l’ús del transport públic.
Actuacions dutes a terme al llarg del 2021
S'ha continuat amb l'anàlisi de les dades, i es continua mostrant les dades al Mou-te Durant l'any 2022 es licitarà la segona fase.
Per saber-ne més
Responsable: Sergi Martínez-Abarca