Coordinació de l'activitat: Observatori del Paisatge de Catalunya
Participants: Els estats de França, Portugal, Eslovàquia, Eslovènia i la regió belga de Valònia.
Període: gener-desembre 2010
Descripció:
El Consell d'Europa ha seleccionat Catalunya, juntament amb els estats de França, Portugal, Eslovàquia, Eslovènia i la regió belga de Valònia, per desenvolupar una prova pilot d'aplicació del nou Sistema d'Informació del Conveni Europeu del Paisatge (ELCIS), d'abast europeu, que permetrà fer un seguiment de l'aplicació del Conveni europeu del paisatge per part de tots els estats que l'han ratificat.
Els treballs d'aplicació de la nova eina ELCIS a Catalunya els va desenvolupar l'Observatori del Paisatge entre els mesos de març i abril de 2011. ELCIS s'estructura en una potent base de dades, alimentada pels mateixos estats del Consell d'Europa, que, una vegada feta la prova pilot i el Consell d'Europa la posi en funcionament, contindrà informació sobre les polítiques de paisatge que s'estan implementant en els respectius estats i regions europeus. El sistema promogut pel Consell d'Europa permetrà a les institucions, entitats, professionals, universitats i a tothom en general accedir a la principal informació i experiències de protecció, gestió i ordenació del paisatge a Europa, tot facilitant l'intercanvi i la cooperació interestatal i interregional en l'aplicació del Conveni europeu del paisatge.
Objectius:
- Facilitar a les administracions i al públic en general l’accés a la informació i les experiències relacionades amb la protecció, la gestió i l’ordenació del paisatge.
- Facilitar el seguiment de les polítiques de paisatge d’acord amb la Convenció europea del paisatge.
- Proporcionar eventualment un observatori que analitzi com la societat es pot beneficiar de la sensibilització pel paisatge.
- Mantenir i desenvolupar xarxes cooperatives en matèria de paisatge i promoure l’ajuda mútua i l’intercanvi d’informació entre els membres.
- Facilitar la creació de fòrums i una xarxa de dades interactiva, i promoure l’interès pel paisatge entre la gent, especialment els joves.
- Proporcionar informació útil per fer recerca.
El fet que Catalunya hagi estat seleccionada pel Consell d'Europa per a avaluar prèviament el funcionament d'aquesta nova eina constitueix un reconeixement a les polítiques de paisatge catalanes. Cal recordar que l'Observatori del Paisatge ha estat participant des de gener de 2009 en un grup de treball del Consell d'Europa en la creació d’aquest sistema de base de dades ELCIS.
Imatge
Document resultant dels treballs d’aplicació de la base de dades ELCIS a Catalunya