Destaquem: LIFE Red Bosques
#2019
Direcció de projecte: Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural
Altres participants:CREAF, Fundació Catalunya-la Pedrera
Període: 1 de setembre de 2016 a 31 d’octubre de 2019
Contents
Descripció
El projecte RedBosques pretén millorar la gestió dels boscos de la regió mediterrània inclosos a la Xarxa Natura 2000, facilitant l'accés als agents implicats al millor coneixement disponible i la incorporació en les seves actuacions d'objectius de conservació de la biodiversitat.
Finalitat de l'acció
Propiciar una gestió dels boscos mediterranis que incorpori en les actuacions els objectius de conservació de la biodiversitat i d'adaptació al canvi climàtic. Facilitar l'accés dels agents implicats en la gestió forestal al millor coneixement disponible per a la presa de decisions orientada a la conservació del patrimoni natural.
Novetats que aporta l'acció
Facilita eines i criteris per incorporar els objectius de conservació de la biodiversitat i d'adaptació al canvi climàtic en la planificació forestal i en la gestió silvícola. Assegura la transferència de coneixement als agents implicats en la gestió dels boscos.
Fonaments de la novetat
Identifica bones pràctiques per a la gestió dels boscos amb objectius de conservació i adaptació al canvi climàtic. Proporciona models de referència per valorar l'estat de conservació dels boscos mediterranis. Facilita eines d'avaluació i seguiment de boscos de referència.
Durant 2019 s'han desenvolupat tres treballs:
- 1. Inventari i caracterització de rodals de referència en diferents hàbitats d'interès comunitari: s'ha fet una caracterització estructural de 8 rodals d'hàbitats forestals arbrats d'acord amb el procediment per a la identificació i caracterització de rodals de bosc madur o en estats propers a la maduresa realitzat per EUROPARC España en el marc del projecte. Aquests rodals han de servir de referència per a l'avaluació de l'estat de conservació dels diferents tipus d'hàbitats forestals presents en l'àmbit d'estudi amb l'objectiu de formar part de la xarxa de rodals de referència a nivell de l'estat que s'està elaborant en el marc del projecte.
Rodal ombría del Mas de l’Amat. Fotos Jarkov Reverté.
- 2. Seguiment mitjançant tècniques de la geomàtica de la repercussió de les actuacions demostratives del projecte: s'ha obtingut informació cartogràfica a petita escala en dues de les zones on s'han executat actuacions silvícoles demostratives en el marc del projecte. Aquesta informació s'ha obtingut combinant tecnologia dron i tècniques de fotogrametria digital, Sistemes d'Informació Geogràfica i Teledetecció. L'objectiu ha estat avaluar la repercussió de les actuacions executades en relació a l'estat de conservació dels hàbitats sobre els quals s'ha intervingut, amb especial atenció a la presència/seguiment de les especies incloses al Catàleg de Flora Amenaçada de Catalunya i al seguiment de la fusta morta generada durant les actuacions.
Millora d’espais oberts a la finca Clots Vall Figurera Fotos: Parc Natural dels Ports
- 3. Edició i impressió del manual tècnic del projecte: "Manual 14. Boscos madurs mediterranis: característiques i criteris de gestió en àrees protegides".