Direcció de projecte: Federació de les Reserves Naturals Catalanes

Altres participants:

  • Per part de la Generalitat de Catalunya: Parc natural de l’Alt Pirineu, Parc natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, Parc natural del Cadí-Moixeró i Servei de Fauna i Flora.
  • Altres participants: Parc Natural Regional dels Pirineus Catalans, Conservatori d’Espais Naturals d’Arieja-Associació de Naturalistes d’Arieja, Universitat de Perpinyà, Via Domitia, Institució Catalana d’Història Natural.
  • Socis associats: Conservatoris Botànics Nacionals dels Pirineus i del Mediterrani, Consell Departamental dels Pirineus Orientals i Centre de formació i investigació en entorns mediterranis / Centre nacional d’investigació científica.


Període: octubre de 2019 a desembre de 2020

Descripció

El projecte FloraLab pretén preservar la flora dels ecosistemes transfronterers de l'est dels Pirineus, especialment vulnerables als canvis globals (climàtics i causats per activitats humanes), i promoure aquesta flora com a patrimoni natural transfronterer. El projecte es basa en la creació de Laboratoris Botànics a Cel Obert (LBCO), amb les següents funcions:

1) Estudi de la flora, mitjançant controls de seguiment, estudis genètics i edafològics, zones de proves de gestió concertada, eines específiques de captura de dades (bases de dades i formularis).

2) Intercanvi i posada en comú de coneixement i experiències: aquest projecte consolida el treball de la xarxa FLORACAT, i reuneix gestors d'espais naturals, centres d'investigació, associacions naturalistes i institucions públiques que comparteixen els seus coneixements i habilitats.

3) Formació, sensibilització i acompanyament per a múltiples col·lectius (estudiants d'ecologia, agents territorials com pastors, ramaders, forestals, guies de muntanya, etc., per tal que coneguin la flora pirinenca i la seva vulnerabilitat i treballin per millorar-ne la conservació. El projecte pretén també crear eines digitals compartides per centralitzar i analitzar les dades de camp, crear eines per a la presa de decisions, publicar un catàleg d'experiències, intervencions a universitats i escoles secundàries agrícoles, concursos fotogràfics, exposició itinerant a l'aire lliure, festival d'una setmana dedicat a la flora dels Pirineus (sortides botàniques, excursions, tallers, conferències, activitats lúdiques i sensorials, etc.), desenvolupament d'un distintiu ambiental "Pobles Botànics Pirinencs", etc.

Observacions

El projecte s'estén de gener de 2020 a juny de 2022. Les espècies objecte d'estudi i conservació dins els laboratoris a cel obert són endèmiques dels Pirineus orientals o bé es troben en el seu límit de distribució sud. Algunes d'aquestes espècies són el maiàntem (Maianthemum bifolium), el julivert d'isard (Xatardia scabra), l'esperó muntanyenc (Delphinium montanum) o la fetgera daurada (Chrysosplenium alternifolium), entre d'altres. El cap de fila és la Federació de les Reserves Naturals Catalanes i els altres cinc socis són el Parc Natural Regional dels Pirineus Catalans, el Conservatori d'Espais Naturals d'Arieja-Associació de Naturalistes d'Arieja, la Universitat de Perpinyà-Via Domitia, l'Institut d'Estudis Andorrans i la Institució Catalana d'Història Natural. Com a socis associats hi ha els Conservatoris Botànics Nacionals dels Pirineus i del Mediterrani, el Consell Departamental dels Pirineus Orientals i el Centre de formació i investigació en entorns mediterranis / Centre nacional d'investigació científica.

Finalitat de l'acció

Millora del coneixement de la flora pirinenca; Creació de Laboratoris Botànics a Cel Obert (LBCO) per estudiar la flora, intercanviar coneixement i experiències; Formar i sensibilitzar diferents col·lectius per implicar-los en la conservació de la flora pirinenca.

Novetats que aporta l'acció

Millora del coneixement de la flora pirinenca. Creació de Laboratoris Botànics a Cel Obert. Coordinació i intercanvi d'informació i experiències entre gestors d'espais naturals, administració local, centres d'investigació, associacions naturalistes i institucions públiques i múltiples col·lectius (estudiants, pastors, ramaders, forestals, guies de muntanya, etc.) amb l'objectiu de preservar la flora pirinenca.

Fonaments de la novetat

Creació de Laboratoris Botànics a Cel Obert. Desenvolupament d'un distintiu ambiental "Pobles Botànics Pirinencs". Creació d'eines compartides de presa i anàlisi de dades i de presa de decisions.

Back to Top

Informació del document

Publicat a 25/11/20
Presentat el 25/11/20

Volum Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural, 2020
llicència: CC BY-NC-SA license

Funding: Intern

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos transversals

Aspectes socials i culturals - dimensió social

Dimensió social de la sostenibilitat

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Planificació de la biodiversitat i del patrimoni natural

Tendències de la biodiversitat a Catalunya

Puntuació document

0

Visites 5
Recomanacions 0