#M2021

Direcció de projecte

Secretaria de Polítiques Digitals i Secretaria General, Departament de Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori

Altres participants

CIMNE

Període

2019-2022

Descripció

L’objectiu de la proposta és desenvolupar un projecte pilot per fer una eina de diagnòstic i pronòstic de la vulnerabilitat del territori davant de factors de canvi. Un cop definits uns àmbits territorials i temàtics, es vol demostrar la viabilitat de construir un instrument de predicció territorial amb diferent capacitat en funció de les temàtiques. Una eina que, a partir d’un conjunt de dades fiable i un model adequat (algoritme, motor), permeti avaluar l’estat, les tendències de canvi i els escenaris de vulnerabilitat del territori.

La nova solució s’articularà i validarà mitjançant la seva aplicació als reptes següents. Un repte zero per predir probabilitats i efectes de fenòmens disruptius com inundacions i terratrèmols. Un primer repte per millorar l’eficiència en la planificació urbanística del territori. Un segon repte per entendre i predir l’evolució del litoral. Un tercer repte per disposar de l’evolució dels nivells d’ozó troposfèric a mig-llarg termini. Un quart repte per pronosticar la qualitat de l’aire urbana deguda als òxids de nitrogen i, per últim, un cinquè repte per determinar els efectes de la freqüentació d’espais naturals sobre la biodiversitat.

Observacions

El projecte està finançat per la Secretaria de Polítiques Digitals del DVPD, coordinat internament per la Secretaria General del DVPD i coordinat externament pel Centre Internacional de Mètodes Numèrics a l’Enginyeria (CIMNE).

Hi col·laboren centres de recerca, entitats de l’administració pública i empreses, entre els quals de moment destaquen:

  • Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)
  • Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC)
  • Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF)
  • Agència Tributària de Catalunya (ATC)
  • Universitat de Barcelona (UB)
  • Oktics
  • Scipedia

Finalitat de l'acció

L’objectiu estratègic departamental és disposar d’una eina que permeti gestionar i planificar el territori amb més capacitat predictiva. Actualment hi ha moltes dades però no estan unificades al servei d’una anàlisi integrada. Disposar de models de simulació computacional permet donar resposta a la casuística dels possibles escenaris de futur provocats per afectacions com inundacions, terratrèmols, freqüentació humana o contaminació, entre altres.

Novetats que aporta l'acció

La novetat principal del projecte és posar en valor la recerca en eines computacionals per resoldre els reptes que tenen les administracions públiques per a la gestió predictiva del territori.

Actualment el coneixement de l’estat del territori i les seves dinàmiques és parcial. Les diferents perspectives sectorials tenen els seus models específics de gestió i planificació. Aquests models, normalment fonamentats en bases de dades de naturalesa i escala diversa estructurades en capes, sovint amb dificultats d’interoperabilitat i/o d’accessibilitat, no permeten abordar avaluacions integrades com ara la generació d’indicadors de vulnerabilitat o resiliència. Tampoc no s’han desenvolupat solucions algorísmiques que puguin resoldre el problema que representa seleccionar, integrar i combinar les variables més significatives per a la diagnosi i la prognosi territorial. L’objectiu és desenvolupar un projecte pilot en un àmbit geogràfic acotat (en aquest cas el litoral català) que parteixi de tres tipus diferents de problemàtiques (urbanístiques, de qualitat de l’aire i de biodiversitat) i demostri la viabilitat de construir un instrument de predicció territorial. Una eina que, a partir d’un conjunt de dades fiable i un motor d’anàlisi adequat, permeti avaluar l’estat del territori, les tendències de canvi que hi estan actuant i definir escenaris de vulnerabilitat. El resultat final és la caracterització dels ‘píxels’ territorials d’acord amb els diferents graus de vulnerabilitat actual (diagnosi) i futura (prognosi), a partir de la projecció territorial dels diferents escenaris en front dels riscos naturals (disruptius-extrems o graduals) i dels canvis de pressió demogràfica i de la mobilitat associada. Es consideraran, en funció de les diverses problemàtiques, cinc diferents aspectes de la vulnerabilitat: l’ambiental (qualitat de l’aire, del sòl), l’econòmica (intensificació i competitivitat territorial), la social (marginalització, veïnificació, gentrificació), la costanera (geomorfològica) i la biològica (biodiversitat, serveis ecosistèmics).

Fonaments de la novetat

A nivell estratègic, l’objectiu departamental és disposar d’una eina multiescalar que permeti gestionar i planificar el territori amb més capacitat predictiva. És el primer cop que es disposarà d'una única eina de predicció de riscos i vulnerabilitats que doni solucions a una casuística tan variada.

Les polítiques i actuacions departamentals han de contribuir a la millora de la generació de resiliència territorial i, per tant, a evitar, minimitzar o mitigar situacions de vulnerabilitat i de risc a curt i a mig termini.

Un exemple de curt termini és la predicció de la contaminació a 48h a baixa resolució per justificar l’aplicació de mesures de restricció de trànsit i evitar així episodis de nocivitat. I un exemple de mig termini pot ser l’anàlisi i projecció de l’evolució de la línia litoral i del seu valor social, biològic i econòmic en els propers anys.

Aquesta plataforma tecnològica haurà de contenir una combinació d’elements: anàlisi massiva de dades multisectorials, algoritmes d’intel·ligència artificial, algoritmes de tècnica predictiva basats en models computacionals deterministes o en models probabilístics d’anàlisi de risc i d’altres possibles, noves metodologies i tal vegada també propostes de nova sensorització.

Més informació:

Descripció original del projecte: http://smartcatalonia.gencat.cat/ca/projectes/tecnologies/tecnologies-digitals-avancades/reptes/

Articles de síntesi

https://rdi.dtes.scipedia.com/s/Mora_et_al_2021b

https://rdi.dtes.scipedia.com/s/Draft_Rubert_Taya_300038716

Pilot de plataforma: https://plates.cimne.com/

Pàgina web: https://piplates.cimne.com/

Per saber-ne més

Responsable: Xavier Baulies


Error creating thumbnail: File missing

Error creating thumbnail: File missing
Error creating thumbnail: File missing
Back to Top

Informació del document

Publicat a 13/09/22
Acceptat a 13/09/22
Presentat el 13/09/22

Volum Direcció General d’Innovació i Economia Digital, 2022
llicència: CC BY-NC-SA license

Funding: Intern

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Puntuació document

0

Visites 0
Recomanacions 0

Paraules clau