Representació dels plans derivats vigents (plans parcials i plans de millora urbana) en el visor del Mapa urbanístic de Catalunya amb els seus criteris de qualificacions sintètiques. M2021
- 2021
Contents
Direcció de projecte
Direcció General d’Ordenació del Territori i Urbanisme
Període
Gener-desembre 2021
Descripció
El Registre de planejament urbanístic conté els plans d’urbanisme vigents en el territori de Catalunya. A banda de les figures de planejament general i les seves modificacions (que s’actualitzen periòdicament en el Mapa per oferir una visió actualitzada del planejament general) al registre hi figuren més de deu mil expedients de plans derivats vigents.
D’aquests, uns 4.800 són plans parcials en sòl urbanitzable delimitat o plans de millora urbana en sòl urbà no consolidat, o les seves modificacions.
Des de l’Observatori del Territori s’ha dibuixat de nou l’ordenació de les zones i els sistemes d’aquest sectors, que són uns 1.750 i ocupen en conjunt més de 20 mil hectàrees, i s’han assignat a alguna de les claus sintètiques de les zones industrials o residencials que utilitza el MUC, amb la qual cosa es possibilita la lectura completa de tot el territori que té establerta una ordenació urbanística detallada.
A més, mentre que el sistema d’informació que constitueix el Mapa urbanístic de Catalunya està sustentat sobre mapes en format CAD i taules de dades en format Excel, el treball de planejament derivat s’ha començat a dibuixar directament amb una eina SIG (programa Geomèdia), relacionant els polígons amb les dades associades en una mateixa operació, per emmagatzemar-ho en una base Oracle.
Finalitat de l'acció
Estandarditzar i posar a disposició de la ciutadania la informació del planejament urbanístic derivat, que ordena una part important del territori i fins avui no era accessible i consultable de manera fàcil ni sistemàtica.
S’han incorporat les determinacions dels expedients que fan referència a uns 1.700 sectors que ocupen en conjunt més de 20.00 hectàrees de territori, en una base de dades amb dues capes que contenen 1.700 (sectors) i més de 10 mil polígons (qualificacions) amb informació associada de 10 i 20 atributs respectivament.
Novetats que aporta l'acció
És la primera vegada que es planteja elaborar una capa d’informació urbanística d’aquesta complexitat treballant amb un sistema d’informació geogràfica (Geomèdia). No es tracta d’un simple bolcat o visualització d’informació disponible, sinó que el procés d’elaboració d’aquesta capa ha estat un procés d’innovació al llarg de qual ha calgut prendre decisions conceptuals i tècniques complexes.
Fonaments de la novetat
És RDI perquè millora la informació urbanística disponible per a tota la ciutadania. Aquesta informació ha hagut de ser prèviament elaborada, simplificada, estandarditzada i cohesionada amb la resta d’informació del MUC per tal que la lectura fos homogènia i contínua. I aquest procés és el que permet obtenir una visió completa i augmentar el coneixement de l‘estat del territori que està ordenat urbanísticament en detall a Catalunya. En última instància, això permet també a l’òrgan competent en matèria urbanística adoptar decisions més ajustades
Donar visibilitat i accés a tothom (ciutadania i perfils més tècnics) a les iniciatives de desenvolupament urbà que s’han anat concretant al llarg dels anys. Alguns àmbits disposen de planejament molt antic i encara no han començat a executar-se, mentre d’altres ja han assolit la condició de sòl urbà consolidat per la urbanització i la edificació.
Alguns treballs semblants estaven disponibles per a indrets més dinàmics i poblats, ara amb aquest treball s’ha fet extensiu a tot el territori de Catalunya.
Eixos
Eixos temàtics de territori
1. Planificació urbanística
3.4. Processos de nova urbanització
Instrumentals
4. Noves tecnologies i nous serveis de suport
4.3. Representació de dades