Contents
Dos nous prototips de trens lleugers autònoms
En la mateixa línia de Taxirail, actuació de què us parlàrem al Butlletí núm. 30, ara és l’operadora ferroviària històrica francesa, la SNCF, qui proposa dos nous vehicles de transport ferroviari per a zones amb molt baixa demanda ferroviària.
SNCF, un nou intent de rendibilitzar la xarxa ferroviària de molt baixa demanda
Per bé que la SNCF no té pas intenció de dur a terme una reobertura indiscriminada de línies fèrries amb molt baixa intensitat de trànsit, si que en canvi preveu fer-ne reviure algunes poques amb petits trens modulars i vehicles automatitzats, de manera que el transport ferroviari, ambientalment més respectuós que el viari, segueixi tenint un cert paper en la mobilitat rural i periurbana.
És el cas dels vehicles Draisy i Flexy, presentats en el marc de la Cimera Ferroviària Europea que se celebrà el mes de febrer de 2022 a París i que organitzà la mateixa Société Nationale des Chemins de Fer Français.
Tots dos vehicles es podrien començar a provar en uns dos o tres anys.
Draisy
Els trens de rodalies en determinades zones resulten sobredimensionats per a la demanda real que tenen. Per cobrir el servei en aquesta mena d’entorns podria ser útil d’implantar-hi vehicles com Draisy: un petit tren modular, amb una capacitat màxima de vuitanta passatgers, trenta dels quals asseguts.
Recreació del vehicle modular Draisy (© Société Nationale des Chemins de Fer Français)
Draisy s’ha concebut per a línies o per a trams de línia de fins a cent quilòmetres de longitud, i permetrà una considerable flexibilitat d’ús, per exemple mitjançant parades sota demanda.
La utilització de materials provinents de la indústria automobilística permetrà que el pes dels nous vehicles sigui reduït, de manera que els rails se’n ressentiran menys i els costos de manteniment disminuiran. La SNCF estima en aquest sentit que els costos operatius de Draisy seran un 60% més baixos que els d’un tren de rodalies TER convencional.
Recreació del microtrèn Draisy en un abaixador (© Société Nationale des Chemins de Fer Français)
L’impacte mediambiental de Draisy també serà limitat gràcies a l’ús dels motors elèctrics i a l’emmagatzematge energètic en bateria embarcada als nous vehicles.
Draisy podria començar a assajar-se en alguna línia de províncies l’any 2025.
Flexy
Flexy és un vehicle desenvolupat per la SNCF amb la col·laboració tecnològica de Milla Group (París), empresa emergent especialitzada en la fabricació de llançadores autònomes.
El producte de Milla Group és un vehicle llançadora elèctric i ultralleuger, el Milla Pod, capaç de circular tant per carretera com sobre vies fèrries: per tant, la seva destinació prioritària podrien ser les petites línies de tren (o els seus trams) d’entre deu i trenta quilòmetres de longitud, ara en desús i amenaçades de tancament definitiu.
El vehicle llançadora Milla Pod per a Flexy, apte per circular per vies fèrries i per carretera (© Milla Group).
El caràcter híbrid viari i ferroviari de Flexy podria fer que aquest vehicle fos una solució adequada per prestar servei de darrera milla connectant la infraestructura ferroviària amb els nuclis habitats dels seus encontorns, és a dir, abandonant la via fèrria en determinats punts i agafant la carretera, per arribar a la destinació final de l’usuari o per anar recollint potencials viatgers.
Flexy tindrà una capacitat per a nou passatgers, sis d’ells asseguts, i assolirà una velocitat màxima, en mode ferroviari, de 60 km/h.
El vehicle de la SNCF i de Milla Group s’assajarà en alguna línia ferroviària de províncies cap a l’any 2024.
Autors
Redactat per: Alfonso Martínez Jaume
Per saber-ne més: Société Nationale des Chemins de Fer Français (SNCF)