Tret de sortida del Col·laboratori CatNord: cap a una societat digital, justa i inclusiva
Aquest nou lab de labs d’innovació social digital arrelat a les comarques gironines s’emmarca dins del projecte Col·laboratoris de Catalunya, impulsat pel Departament amb el suport de la Fundació i2CAT. Precisament, en aquest mateix Trimestral fem referència en un altre article al primer dels col·laboratoris, el CatSud, del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, que ja té dos anys de recorregut.
L’acte de presentació del Col·laboratori CatNord va tenir lloc el passat 17de març, al Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona (UdG), i va comptar amb la participació de la directora general de Societat Digital, Joana Barbany.
Barbany va explicar que els Col·laboratoris consisteixen en crear un espai de col·laboració entre els integrants de la quàdruple hèlix (administracions públiques, centres de coneixement i recerca, empreses i ciutadania) per treballar conjuntament en iniciatives innovadores independents, des del territori, amb el territori i per al territori, amb l’objectiu que Catalunya sigui un país avançat i digital i socialment inclusiu.
Aquest és el tercer col·laboratori que es posa en marxa, després de CatSud i del Col·laboratori Anoia
Participants inicials del projecte Col·laboratori CatNord
A l’acte van intervenir representants d’alguns dels participants inicials del projecte, com la Universitat de Girona (UdG), la Diputació de Girona, els ajuntaments de Girona i d’Olot (a través de l’Espai Cràter),l’Associació d’Empreses de Noves Tecnologies de Girona (AENTEG) i la Fundació i2CAT. Al Col·laboratori CatNord s’hi podran treballar projectes relacionats amb àmbits com el turisme de coneixement; la unió de natura i tecnologia; la innovació digital en escoles d’alta complexitat; la indústria de l’alimentació ecològica o la comunió d’ètica i intel·ligència artificial.
- Universitat de Girona (UdG). El 2015 es posa en marxa el Programa del Campus Sectorials de la UdG. Fins a la data han donat lloc a deu camps: aigua, compòsits, alimentació i gastronomia, comunicació cultural i corporativa, turisme, patrimoni cultural i natural, salut, innovació i tecnologia industrial, cohesió i compromís social, i robòtica. En 2018 s’aprova una nova convocatòria de Projectes d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT), iniciatives que impulsen els agents del territori, amb el lideratge de les entitats públiques locals, per promoure la transformació econòmica del territori i amb un fort component d'innovació. Els PECT s’emmarquen dins de l’estratègia RIS3CAT i estan cofinançats per fons FEDER. La UdG s’adhereix al “PECT Girona, ecosistema innovador”, incorporant el seu Programa de Campus Sectorials, identificant com a àmbits estratègics els seus 10 campus esmentats abans. A més, ha implementat una plataforma a Internet, InnovaGirona, per tal de connectar empreses, administracions públiques, centres de recerca i ciutadania, amb l’objectiu de compartir reptes i proposar solucions innovadores.
- Espai Cràter. És un centre d’exposicions i, alhora, un laboratori d’innovació i participació ciutadana de caràcter multidisciplinari, que promou el coneixement a l’entorn dels volcans, la ciència i la societat. L’Espai treballa per millorar la qualitat de vida de les persones i del patrimoni natural de la Garrotxa, utilitzant la innovació oberta, l’educació i la promoció econòmica, treballant col·laborativament per reptes i projectes, de manera transversal. Un exemple va ser el Taller de salut mental i paisatge per tal d’identificar les problemàtiques més rellevant en aquests àmbits, en el que van participar l’Hospital d’Olot, Acció Social Garrotxa, l’Ajuntament d’Olot, i la Universitat Autònoma de Barcelona(UAB).
- Diputació de Girona. Va presentar dues iniciatives emmarcades en el treball col·laboratiu:
- Plataforma Comerç a casa. Per tal d’ajudar el comerç local durant la pandèmia, es va crear una eina a disposició dels ajuntaments de la demarcació per facilitar la compra en línia en els establiments dels municipis. Actualment la conformen 46 plataformes de diferents municipis gironins. S’hi poden trobar 1484 locals i ja compta amb una mica més de 500 usuaris registrats.
- SITMUN de la Diputació de Girona. És el Sistema d’Informació Territorial Municipal, que integra cartografia i bases de dades amb tecnologia servidor de mapes via web. El SITMUN permet la visualització estructurada de cartografies temàtiques, com el cadastre, el planejament urbanístic, ortofotos, xarxa viària, entre d’altres, gestionades de forma centralitzada a la Diputació de Girona, posant aquesta informació a l’abast dels usuaris municipals i del ciutadà. Per tal d’ampliar els avantatges de la utilització de l’eina, es van afegint nous mòduls de gestió del territori que s’integren automàticament al sistema. És aquí on els municipis han començat a treballar a la manera dels col·laboratoris: cada territori de la demarcació gironina treballa l’àmbit que li interessa i el posa en comú amb els altres a través del SITMUN. Un exemple és el visor de la vespa asiàtica, incorporat al SITMUN pel municipi de Santa Coloma de Farners.
- Associació d’Empreses de Noves Tecnologies de Girona (AENTEG). Aplega les empreses que tenen la tecnologia com a eix vertebrador i te com a objectiu contribuir en el creixement econòmic i social de les comarques gironines.
- Fundació I2CAT. Ha anat de la mà del Departament des de l’inici del projecte Col·laboratoris al 2019. El Col·laboratoris permeten construir, mitjançant les tecnologies digitals, sistemes universals d’innovació oberts a tothom, amb agents locals públics i privats connectats en xarxa i distribuïts arreu del territori. Per facilitar aquesta tasca, i2CAT ha implantat el portal del projecte: www.colabscatalunya.cat