El 22 de maig d'enguany la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) va presentar les actuacions dutes a terme al pont del Petroli, consistents en la instal·lació de nou equipament per al mesurament de la intensitat i la direcció del vent en parcs eòlics marins, dins el projecte Neptune, on hi participen a més agents com l'Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) i la Universitat de Stuttgart. Neptune sorgeix de la necessitat de disposar d'informació precisa i detallada sobre el comportament de vents, onades i corrents en les primeres etapes de planificació d’un parc eòlic marí, amb la finalitat de disminuir el cost d'avaluació dels emplaçaments, minorar les incerteses de producció d'electricitat a mitjà termini i, consegüentment, reduir el risc financer de la inversió.


imatge_1

Vista del pont del Petroli de Badalona, amb la torre que acull l'espai per a NEPTool i la boia eOLOS remolcada per mar.


Concretament, la UPC va instal·lar al pantalà dos sistemes: un d'ells, anomenat eOLOS, s'ubica en una boia i serveix per mesurar la velocitat i la direcció de perfils verticals de vent, fins als 200 m d'alçada sobre el nivell del mar, amb tecnologia wind lidar, així com les onades i els corrents, amb sondes. Amb eOLOS s'evita la instal·lació de torres meteorològiques ancorades al fons marí, molt més costoses. Es preveu que la boia hi estigui fondejada durant uns dos mesos.


imatge_2

Tasques de remolc per mar de la boia eOLOS.


L'altre aparell, situat a la torre de la balisa de la plataforma de l'extrem del pont, s'anomena NEPTool i proporciona prediccions de vent, corrents i onatge a curt i a llarg termini, amb gran resolució temporal i espacial, gràcies al seu programari de simulació integrada de les condicions atmosfèriques i marines. Aquest programari ha estat desenvolupat pel Laboratori d'Enginyeria Marítima de la UPC i pel Centre d'Investigacions Energètiques, Mediambientals i Tecnològiques (CIEMAT).


imatge_3

A la plataforma de la torre de l'extrem del pantalà ha calgut afegir-hi una petita estructura temporal (element groc) per situar el NEPTool. Es llevarà quan finalitzarà la campanya de mesuraments.


Actualment existeixen diferents models predictius que ofereixen prestacions acceptables per a entorns marítims de poca complexitat meteorològica i oceanogràfica, com ara la mar del Nord, on a més es disposa d'abundants dades empíriques atès que a la zona hi ha nombrosos parcs eòlics marins. Però aquests models són de difícil aplicació a la Mediterrània, que presenta una complexitat més gran: d'aquí la necessitat de disposar d'instruments específics. Naturalment, tot i que el projecte Neptune s'ha desenvolupat inicialment per a la Mediterrània, les tecnologies que se'n deriven són aplicables a qualsevol altra zona marítima.


Redactat per: Alfonso Martínez Jaume


Temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat:

                    5. Meteorologia.

                        [/ca/detalls/Article/tm_5.5 5.5. Millora de qualitat en la predicció.]

Back to Top

Informació del document

Publicat a 26/07/13
Acceptat a 26/07/13
Presentat el 26/07/13

Volum Més enllà del Departament, 2013
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Meteorologia

Millora de la qualitat de la predicció

Eixos instrumentals

Previsió

Vulnerabilitat territorial

Observació territorial, ambiental i climatològica

Observació meteorològica

Localització

Puntuació document

0

Visites 50
Recomanacions 0