Contents
Direcció de projecte
Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa
Període
Gener-desembre 2020
Descripció
A partir de l'avaluació de l'estat ecològic de les pastures naturals del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa s'ha detectat que hi ha relativament poques pastures amb unes bones condicions de diversitat d'espècies. Per a la millora d'aquesta biodiversitat s'ha iniciat un projecte que consisteix en la recollida de la llavor de diverses pastures naturals que tenen un bon estat de conservació i una elevada diversitat florística, i utilitzar-la per sembrar noves pastures. Aquest projecte es planteja a mig-llarg termini i els hàbitats de pastura en què es preveu recollir llavor són: prats dalladors amb fromental dels estatges submontà i montà i prats calcícoles i mesòfils de la muntanya mitjana i de l’estatge subalpí del Pirineu i de les terres properes. Ambdós tipus son hàbitats d'interès comunitari i són objecte de protecció.
Aquesta és una proposta innovadora, ja que no es coneixen precedents d'actuacions similars, fet que implica una incertesa sobre l'assoliment dels resultats esperats. Es desenvolupa per part del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa en el marc d'un conveni de col·laboració amb l'empresa Selección Batallé, S.A.
Finalitat de l'acció
Recollida de llavors per usar en la recuperació i millora de pastures. Amb aquest projecte es pretén obtenir una millora de la biodiversitat de les pastures del Parc Natural a mig-llarg termini i d'aquesta manera invertir una tendència de pèrdua constant de pastures naturals en bon estat de conservació i elevada diversitat d'espècies.
Novetats que aporta l'acció
Recollida de llavors en pastures prèviament avaluades on s'ha constatat que tenen un bon estat de conservació i una elevada diversitat florística. Recuperació d'un hàbitat d'alt valor biològic, paisatgístic i humà.
Fonaments de la novetat
Conservació de la biodiversitat dels hàbitats de pastures a través de la implementació d'una pràctica agrària de la qual no se'n coneixen precedents a nivell de Catalunya. Anteriorment s'han testat altres tècniques que poden ser més habituals però sense l'obtenció de bons resultats.