Període: gener 2018 – desembre 2019

Direcció de projecte: Direcció de Transports i Mobilitat (ATM)

Descripció

Les futures targetes de transport públic està previst que siguin amb tecnologia de xip sense contactes i amb suport paper o PVC, amb certes similituds amb les targetes bancàries, amb la diferència que les primeres contenen informació per poder viatjar (ex. T-10, T-Jove, T-mes,..).

Quan els títols de transport s'exhaureixin la tecnologia ha de permetre que es recarreguin, així doncs l'APP permetrà que la persona usuària faci la compra dels nous títols de transport i actualitzi aquesta informació a la targeta, sobretot de forma segura.

Un sistema d’alta seguretat, centralitzat a l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM), garantirà que les transaccions fetes amb les targetes del sistema –validacions o recàrregues-, des dels equips remots a les estacions o als autobusos fins als sistemes centrals i en temps real, siguin correctes, íntegres i auditables.

Dins del marc de la T-mobilitat, s’hi ha incorporat el projecte de l’ús de la targeta bancària com a element de validació per accedir al transport públic.

Les persones usuàries no han de desplaçar-se a cap punt de recàrrega en estacions i/o parades, sinó que ho poden fer des de casa. Tecnologia NFC(Near Field Communication).

L'ATM empra una patent internacional que és propietat del Consorci de Transport de Bilbao, ja que per primer cop, dins del projecte T-Mobilitat, els desenvolupaments essencials es fan basant-se en propietat intel·lectual del sistema de transports i no de la indústria. Aquest darrer escenari impediria el control de l'Administració i l'escalabilitat. Fruit d'aquesta coordinació, aquesta transmissió de patent té cost cero per a l'ATM. Cal dir que en l’àmbit internacional aquesta APP només funciona a Bilbao (com la que figura a la imatge) i a Dubai. La patent l'ha feta el sistema de transport públic

Objectiu

Aquest desenvolupament té com a objectiu facilitar l’accés al transport públic al major nombre d’usuaris possible, i alhora proporcionar-los-hi un nou mitjà de pagament més àgil i directe sobretot per col·lectius que fan un ús puntual del transport públic com són els turistes.

Aquest sistema de validació consta de diverses fases que tenen a veure amb el model tarifari. S’iniciaria amb una fase on la validació es fa tant sols amb el bitllet senzill d’1 zona, tindria una segona fase on ja es podrien fer validacions de varies zones equivalents als bitllets senzills corresponents, i finalment una última fase on ja s’implementaria el sistema basat en compte, en el que es realitzaria el càlcul de la millor tarifa en base als viatges realitzats.

Per saber-ne més

Responsable:Carme Fàbregas

Back to Top

Informació del document

Publicat a 25/08/20
Presentat el 25/08/20

Volum Autoritat del Transport Metropolità, 2020
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Sistemes d'informació per a la gestió

Comunicació amb l'usuari

Eixos transversals

Aspectes socials i culturals - dimensió social

Dimensió social de la mobilitat

Anàlisi economicofinancera i instruments econòmics

Tarifació variable de la mobilitat

Models de finançament del transport públic

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Mobilitat de passatgers

Intermodalitat

Tarifació integrada dels serveis

Orientació a l'usuari

Puntuació document

0

Visites 6
Recomanacions 0