La massa dels objectes creats per l'home aviat superarà la biomassa. B#38|26/03/2021*

Des de sempre la massa dels objectes naturals havia estat superior a la dels artificials. Actualment s'ha arribat a un equilibri inestable, i sembla que aviat la balança es decantarà de la banda dels objectes creats per l'home. Efectivament, tot apunta que la velocitat de creació d'objectes artificials supera la velocitat amb què la natura pot generar nova biomassa. Ho constata un equip del Weizmann Institute of Science, d'Israel.

Biomassa vs. massa antròpica: punt d'inflexió

Draft Echave-Sustaeta 980027804-image1.png

Un estudi publicat el desembre de 2020 a la revista Nature per investigadors del Departament de Ciències Ambientals del Weizmann Institute of Science (Israel) suggereix que ja ha estat assolit, o ho serà de manera imminent, el punt d'inflexió a partir del qual la massa dels objectes artificials superarà la dels objectes d'origen natural.

A l'estudi, titulat "Global human-made mass exceeds all living biomass", els autors anomenen massa antròpica tota la massa d'objectes sòlids inanimats fabricats per l'home i que resulten del flux de matèria des del medi natural cap al sistema socioeconòmic. De la seva banda, la biomassa comprèn la matèria orgànica d'origen vegetal, animal, bacterià o fúngic. Els autors també incorporen a la categoria de biomassa les terres conreades i el bestiar, encara que serveixin a finalitats humanes de consum.

Draft Echave-Sustaeta 980027804-image2.png

Més plàstic (en ús i com a residu) que animals, i més edificació i infraestructura que vegetació. Les dades són en gigatones de carboni (© Nature)

Segons l'estudi, l'any 2020 podria haver estat el punt en què la massa dels objectes fabricats per l'ésser humà han superat la massa de la biosfera. Naturalment és impossible d'establir amb precisió el punt d'inflexió, però en tot cas els autors creuen que s'ha produït, o es produirà, entre 2014 i 2026. Malgrat la manca d'exactitud, l'estudi permet en tot cas constatar l'impacte de l'ésser humà sobre el planeta, i caracteritzar de manera quantitativa allò que hom anomena antropocè, l'era en què el factor que exerceix una més gran influència en la biosfera és l'activitat humana.

Sembla que la biomassa s'ha mantingut aproximadament estable des de 1900, mentre que la massa antròpica s'ha anat duplicant cada vint anys, tot i que des de 1900 fins ara el nombre d'éssers humans només s'ha multiplicat per quatre i escaig. Especialment notable ha estat el creixement de la massa antròpica des de després de la Segona Guerra Mundial ençà, dècades en què tant el consum com els processos de desenvolupament urbà han augmentat exponencialment.

Draft Echave-Sustaeta 980027804-image3.png

Composició de la massa antropogènica des de 1900, segons grups de materials (© Nature)

Així, diuen els autors, l'any 1900 la massa dels objectes artificials no suposava més del 3% de la massa dels éssers vius, mentre que cap a 2040 la primera podria triplicar la segona, si es manté la tendència actual, fins depassar els dos bilions de tones. La tendència actual, apunten els autors, és que per cada persona present al planeta es genera de mitjana setmanalment una quantitat d'antropomassa més gran que el seu pes corporal.

Ultra una quantificació més o menys acurada de les masses, "Global human-made mass..." pot resultar útil perquè tant els responsables polítics com el públic general prenguin consciència de l'impacte humà sobre el planeta. I de fet, per ajudar a aquest fi i amb voluntat clarament didàctica, els autors de l'estudi ofereixen una eina que permet comparar la dinàmica dels materials de fabricació humana amb el cicles biològics i geològics dels materials naturals: es tracta del web Anthropomass, al qual podreu accedir seguint el vincle adjunt.

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume

Per saber-ne més: Nature, Weizmann Institute of Science, Anthropomass

La masa de los objetos creados por el hombre pronto superará a la biomasa. B#38|26/03/2021*

Desde siempre la masa de los objetos naturales había sido superior a la de los artificiales. Actualmente se ha llegado a un equilibrio inestable, y parece que pronto la balanza se decantará del lado de los objetos creados por el hombre. Efectivamente, todo apunta a que la velocidad de creación de objetos artificiales supera a la velocidad a la que la naturaleza puede generar nueva biomasa. Lo constata un equipo del Weizmann Institute of Science, de Israel.

Biomasa vs. masa antrópica: punto de inflexión

Draft Echave-Sustaeta 980027804-image1.png

Un estudio publicado en diciembre de 2020 en la revista Nature por investigadores del Departamento de Ciencias Ambientales del Weizmann Institute of Science (Israel) sugiere que ya ha sido alcanzado, o lo será de forma inminente, el punto de inflexión a partir del cual la masa de los objetos artificiales superará a la de los objetos de origen natural.

En el estudio, titulado "Global human-made mass exceeds all living biomass", los autores llaman masa antrópica a toda la masa de objetos sólidos inanimados fabricados por el hombre y que resultan del flujo de materia desde el medio natural hacia el sistema socioeconómico. Por su parte, la biomasa comprende la materia orgánica de origen vegetal, animal, bacteriano o fúngico. Los autores también incorporan a la categoría de biomasa las tierras cultivadas y el ganado, aunque sirvan a finalidades humanas de consumo.

Draft Echave-Sustaeta 980027804-image2.png

Más plástico (en uso y como residuo) que animales, y más edificación e infraestructura que vegetación. Los datos son en gigatoneladas de carbono (© Nature)

Según el estudio, el año 2020 podría haber sido el punto en que la masa de los objetos fabricados por el ser humano ha superado la masa de la biosfera. Naturalmente es imposible establecer con precisión el punto de inflexión, pero en todo caso los autores creen que se ha producido, o se producirá, entre 2014 y 2026. Pese a la falta de exactitud, el estudio permite en todo caso constatar el impacto del ser humano sobre el planeta, y caracterizar de forma cuantitativa lo que ha dado en llamarse antropoceno, la era en que el factor que ejerce mayor influencia en la biosfera es la actividad humana.

Parece que la biomasa se ha mantenido aproximadamente estable desde 1900, mientras que la masa antrópica se ha ido duplicando cada veinte años, a pesar de que desde 1900 hasta ahora el número de seres humanos solo se ha multiplicado por algo más de cuatro. Especialmente notable ha sido el crecimiento de la masa antrópica desde después de la Segunda Guerra Mundial hasta hoy, décadas en las que tanto el consumo como los procesos de desarrollo urbano han aumentado exponencialmente.

Draft Echave-Sustaeta 980027804-image3.png

Composición de la masa antropogénica desde 1900, según grupos de materiales (© Nature)

Así, dicen los autores, en 1900 la masa de los objetos artificiales no suponía más del 3% de la masa de los seres vivos, mientras que hacia 2040 la primera podría triplicar la segunda, de mantenerse la tendencia actual, hasta superar los dos billones de toneladas. La tendencia actual, apuntan los autores, es que por cada persona presente en el planeta se genera semanalmente, como promedio, una cantidad de antropomasa mayor que su peso corporal.

Más allá de una cuantificación más o menos exacta de las masas, "Global human-made mass..." puede resultar útil para que tanto los responsables políticos como el público general tomen conciencia del impacto humano el planeta. Y de hecho, para ayudar a este fin y con voluntad claramente didáctica, los autores del estudio ofrecen una herramienta que permite comparar la dinámica de los materiales de fabricación humana con los ciclos biológicos y geológicos de los materiales naturales: se trata del web Anthropomass, al que podréis acceder siguiendo el vínculo adjunto.

Redactado por: Alfonso Martínez Jaume

Para saber más: Nature, Weizmann Institute of Science, Anthropomass

Back to Top

Informació del document

Publicat a 19/03/21
Presentat el 19/03/21

Volum Més enllà del Departament, 2021
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Localització

Puntuació document

0

Visites 3
Recomanacions 0