Direcció de projecte: Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural

Altres participants: CEDINSA, Universitat de Barcelona

Període: Maig de 2019 a febrer de 2020

Descripció

L'objectiu de l'estudi és caracteritzar la sinistralitat de fauna a les autovies C-65 i C-31 al pas pel Baix Empordà. L’estudi se centra en el grup dels rapinyaires nocturns, concretament en les espècies que estudis previs han suggerit com a especialment vulnerables: el duc (Bubo bubo) i l'òliba (Tyto alba). Mentre que en el cas de l'òliba hi ha diverses experiències prèvies que n’avaluen la sinistralitat en carreteres, per al cas del duc es tracta d'un estudi pioner, on a través de tècniques de radioseguiment complementat amb mostrejos de mortalitat a peu de carretera permeten conèixer amb més detall la interacció de l'espècie amb la carretera.

Aquest estudi tindrà continuïtat durant l'any 2020.

El Servei de Projectes va arribar a un acord amb CEDINSA (concessionària de l'esmentat eix viari) perquè financés l'estudi, que ha estat realitzat per l'Equip de Biologia de la Conservació de la Universitat de Barcelona. El Servei ha definit i coordinat l'estudi.

Draft Echave-Sustaeta 576696993-image1.jpeg

Finalitat de l'acció

1. Generar informació sobre les característiques de la interacció entre els rapinyaires nocturns i les infraestructures viàries.

2. Realitzar una quantificació de la mortalitat de fauna en el tram d’estudi mitjançat mostrejos estandarditzats.

3. Definir les mesures de mitigació potencialment necessàries així com els criteris específics per optimitzar l’eficàcia de la seva implementació.

Novetats que aporta l'acció

L’acció permet realitzar seguiments individualitzats d’exemplars a través d’emissors dels que se’n coneix una potencial interacció directa amb la carretera (territoris de cria propers a la via). La fidelitat de la informació és òptima ja que es tracta de dades directes. Els seguiments es realitzen sobre òliba i duc. En el cas del duc, es tracta d’un cas inèdit pel que fa a l’estudi de la interacció d’aquesta espècie amb carreteres i pel que fa a la utilització de tècniques d’aquesta precisió.

Draft Echave-Sustaeta 576696993-image2.jpeg

Fonaments de la novetat

Les mesures mitigadores de sinistralitat en rapinyaires en carreteres es troben poc estudiades i desenvolupades, sobretot si es comparen amb les mesures aplicades per a altres grups taxonòmics amb o sense règims de protecció, com és el cas de la fauna terrestre (mamífers, amfibis, etc.). Una de les claus per millorar la implementabilitat i l’eficàcia d’aquestes mesures és a través d’una caracterització fidel d’aquesta interacció, que permeti establir condicionants més precisos a l’hora definir i projectar les futures mesures mitigadores de l’impacte sobre aquestes espècies.

Cal destacar també, que en el cas del duc no hi ha bibliografia que faci recerca sobre la mortalitat de l’espècie derivada de la sinistralitat en carreteres i, pels primers resultats que s’estan obtenint, podria ser que a Catalunya, aquesta fos la segona causa de mortalitat de l’espècie després de la mort per electrocució.

Back to Top

Informació del document

Publicat a 25/11/20
Presentat el 25/11/20

Volum Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural, 2020
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos transversals

Nous mètodes i criteris d'avaluació

Avaluació ambiental

Governança

Mecanismes col·laboratius

Aspectes socials i culturals - dimensió social

Accidents

Eixos instrumentals

Tècniques de disseny, construcció i manteniment d'infraestructures

Infraestructures en entorns sensibles

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Indicadors ambientals

Aspectes jurídics i institucionals

Cooperació entre ens

Transferència

Mecanismes de transferència del coneixement de la recerca i la innovació

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Planificació de la biodiversitat i del patrimoni natural

Nous actors de la conservació

Nous objectes de conservació

Puntuació document

0

Visites 2
Recomanacions 0