El projecte Houseful: Solucions i serveis circulars innovadors per al sector de l’habitatge
El passat dia 9 de març del 2020, va tenir lloc el primer dels 12 tallers de co-creació del projecte Houseful (Publicat al butlletí B#32 el 04/10/2019), organitzat per l’Agència de l’Habitatge de Catalunya (AHC), i que es va desenvolupar a la seu del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.
El taller va ser dinamitzat pel soci del projecte WE&B i va comptar amb la participació d’altres socis del Houseful: LEITAT, Aiguasol, ITEC i Housing Europe.
Aquest primer taller es va enfocar en dos objectius principals:
- 1. Donar resposta a la pregunta: Quin és el futur desitjable al sector de l’habitatge en general i del social en particular, dins del context de l’economia circular a Catalunya a l’horitzó 2030? Centrant-se als serveis i solucions resultants del projecte Houseful, i la seva aplicació a l’edifici del Bloc dels Mestres de Sabadell, propietat de l’AHC.
- Figura 1: Futurs desitjats per a l’horitzó 2030 pels 4 grups que van formar el taller
- 2. Validar les idees de co-creació sorgides d’una consulta prèvia realitzada mitjançant un qüestionari online a 57 entitats durant els mesos de març i abril del 2019, i de 43 entrevistes que es van realitzar a organismes i empreses del sector de l’habitatge i de l’energia als mesos de juny i juliol del 2019 i Febrer de 2020.
- * Idea 1: Protocol per capacitar als usuaris incloent missatges clau i una terminologia comú, des de la definició de les clàusules dels contractes de lloguer i/o compra dels habitatges, fins a les formacions sobre les solucions circulars.
- * Idea 2: Visualització dels beneficis de les solucions Houseful amb especial èmfasi als aspectes econòmics.
- * Idea 3:Minimització dels costos de les solucions Houseful.
- * Idea 4: Custodia social a llarg termini incloent la figura d’un gestor.
El taller es va desenvolupar en tres seccions:
- 1. Presentació del projecte. Va comptar amb la presència del director adjunt de l’AHC, Jaume Fornt i Paradell, i el Coordinador d’Acció Exterior de la Secretaria d’Hàbitat Urbà i Territori, Juan Antonio Bas, que van presentar la sessió emfatitzant la importància de l’aplicació de mesures d’economia circular als habitatges.
- Figura 2: Presentació del taller pel director adjunt de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i el Coordinador d’Acció Exterior de la Secretaria d’Hàbitat Urbà i Territori
- 2. Posteriorment a la presentació del projecte general per part de l’AHC, LEITAT va introduir les solucions tècniques a instaurar a l’edifici Demostratiu 1 "El Bloc dels Mestres”, propietat de l’AHC i ubicat a Sabadell, previ a la explicació per part de WE&B del funcionament del taller.
- 3. Es va realitzar una dinàmica de grup dividint els assistents en 4 grups composats cada un per diferents perfils. Es van assolir els dos objectius del taller exposats prèviament a cada un dels grups creats. Es va finalitzar donant una guia per als següents passos a realitzar per a la continuació de la co-creació d’aquestes solucions.
La participació al taller ha estat un èxit ja que ha comptat amb una gran representació d’entitats, administracions públiques dedicades a la construcció i/o gestió d’habitatge social, cooperatives d’habitatge, ajuntaments, consells comarcals, agències públiques d’energia i empreses privades dedicades a l’eficiència energètica i a l’economia circular.
Més informació a:
Twitter: [1]
Autors
Redactat per: Maria Valle
Per a saber-ne más: Anna Mestre, Maria Valle, Montserrat Enriquez