Line 83: | Line 83: | ||
[[Image:_2020f-image6-c.jpeg|600px]] | [[Image:_2020f-image6-c.jpeg|600px]] | ||
+ | |||
+ | ==Per saber-ne més== | ||
+ | |||
+ | Responsable: [mailto:dmoxo@gencat.cat Diego Moxó Güell] |
Revision as of 09:49, 4 June 2021
Destaquem Projecte anywhere
Direcció de projecte: Agència Catalana de l’Aigua
Altres participants:
Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Centro Internazionale in Monitoraggio Ambientale – Fondazione CIMA (CIMA), Airbus Defence and Space SAS (AIRBUS), Wageningen University (WUR), Helmholtz – Zentrum fuer Umweltforschung GmbH(UFZ), Hydrometeorological Innovative Solutions S. L. (HYDS), Universitaet Paderborn (UPB), Stiftelsen Sintef (SINTEF), D’Appolonia SPA (DAPP), Ilmatieteen Laitos (FMI), European Centre for Medium-range Weather Forecasts (ECMWF), Consorzio Futuro In Ricerca (CFR), Université de Geneve (UNIGE), Université Nice Sophia Antipolis (UNS), EUROPEAN UNION represented by EUROPEAN COMMISSION – JOINT RESEARCH CENTRE (JRC), University of Reading (UOR), KAJOsro (KAJO), Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS), Scuola Superiore di Studi Universitari e di Perfezionamento Sant’Anna (SSSA), Departament d’Interior – Generalitat de Catalunya (INTC), Agencia Catalana de l’Aigua (ACA), Direccion General de Proteccion Civil y Emergencias (DGPCE), Agencia de Medio Ambiente y Agua de Andalucia (AMAYA), Comune Di Genova (CDG), Agenzia Regionale per la Protezione dell´Ambiente Ligure (ARPAL), Service Departemental d’Incendie et de Secours de la Haute – Corse (SDIS2B), Sisaasiainministerio (FMoI), Helse Stavanger HF (HSUH), Abteilung Naturgefahren, Kanton Bern (VOLBE), Meteodat GmbH (METEODAT), Geo 7 AG (GEO7)
Període: juliol de 2016 – juliol de 2019
Contents
Descripció
ANYWHERE: EnhANcing emergencY management and response to extreme WeatHER and climate Events.
L’objectiu del projecte és la millora de la gestió i la resposta d'emergència a fenòmens meteorològics i climàtics extrems, mitjançant el desenvolupament d’eines de suport a la coordinació en temps real de les operacions de resposta d'emergència, per fer front al desafiament dels fenòmens meteorològics i climàtics extrems.
El projecte està dotat amb 12M€ i té una classificació de 7 sobre 9 en el Technology readiness levels (TRL)
2016
El primer taller del projecte va tenir lloc a Gènova a començament de setembre de 2016.
L'objectiu principal d'aquesta reunió va ser presentar el projecte a institucions externes que són membres del panell així com les indústries interessades i transmetre els dos principals objectius del projecte:
- Crear un marc de copropietat entre tots els actors en el projecte amb el propòsit d'incloure les necessitats, la visió i els objectius de les persones usuàries finals que van respondre a la primera crida en el disseny de la implementació d’ANYWHERE.
- Crear una atmosfera per promoure la retroalimentació dels participants externs sobre la seva percepció del projecte i per orientar a la junta consultiva d'experts. Les avaluacions rebudes van mostrar que el taller va ser fructífer en la creació d'aquesta cooperació entre les entitats col·laboradores del projecte.
El 8 de novembre de 2016 va tenir lloc a Madrid la reunió del grup estatal d’inundacions, en què es va exposar a escala estatal la filosofia del projecte: Protecció Civil i costanera, i el Ministeri d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi ambient.
Per concloure, va tenir lloc la reunió del grups de gestió del risc de les inundacions en la qual es va presentar el projecte a les administracions locals.
2017
Al llarg del 2017 destaquem les activitats següents:
- 5-7 d’abril, a Budapest, va tenir lloc la conferència EENA que és la conferència més gran europea pel que fa a serveis d’emergència. També va comptar amb la participació d’altres països com ara Argentina, Austràlia, Egipte, Geòrgia, Hong Kong, Mèxic, Qatar, Rússia, Aràbia Saudita, Emirats Àrabs Units, Regne Unit i els Estats d'Amèrica. Aquí es van presentar les evolucions del projecte ANYWHERE.
- Del 19 al 21 de setembre va tenir lloc la 6a reunió general del projecte a l’Institut Meteorològic de Finlàndia (FMI), Helsinki, on es va realitzar el taller que va tenir lloc al Centre de Conferències Paasitorni.
Aquesta conferència va coincidir amb la divulgació del catàleg amb els diferents productes i algorismes en línia sobre riscos climàtics. Els algoritmes són capaços de traduir les previsions meteorològiques en els impactes causats per fenòmens meteorològics i climàtics greus (inundacions, esllavissades de terra, tempestes severes, onades de calor i incendis, sequeres, inclosos els perills causats pel clima convectiu , vents i tempestes de neu). El catàleg ofereix diversos exemples i inclou una descripció precisa de cada producte i algoritme, incloent-hi informació tècnica.
Accessible en línia mitjançant l'enllaç inclòs al menú principal del lloc web ANYWHERE
Destacar que al novembre de 2018 es realitzarà a Barcelona un workshop obert a tothom on es faran demostracions en temps real de les plataformes multirisc meteorològic i predicció d’impactes que s’estan utilitzant en mode de proves en els centres de protecció civil de Catalunya, Lugùria, Suissa i nord d’Europa.
2018
Al llarg del 2018 destaquem les activitats següents:
- 12 de novembre: ANYWHERE Sessió d’entrenament per demostrar les funcionalitats i l’ús dels productes del sistema d’alertes immediates i la plataforma de suport a la decisió, durant les emergències induïdes per emergències climàtiques.
- 13-14 de novembre: 3rd Workshop. Adreçat als propers socis del projecte i als actors principals del projecte, les empreses privades que intervenen, així com a d’altres organitzacions de diferents àmbits de protecció civil i serveis de rescat.
2019
Les tasques del projecte Anywhere al 2019 han estat:
- 1. S'han posat en operacional les eines de gestió multirisc en cada una de les regions i països pilot. Destacar A4EU (implantada en el centre de protecció civil europeu).
- 2. S'han finalitzat els processos formatius en el funcionament de les eines de gestió multirisc, especialment als responsables de protecció civil de les diverses regions i països.
- 3. Protecció Civil ha donat la seva satisfacció a l'ús de la eina de gestió multirisc en el seguiment de episodis, com ara els episodis de inundacions d'octubre (Francolí), aportant una important millora a la operativa.
- 4. S'ha tancat el projecte: entregables, conferència final i respondre als requeriments de tancament de l'officer europeu per tal de donar per acabat el projecte.
Per saber-ne més
Responsable: Diego Moxó Güell