(Created page with "'''Direcció del projecte:''' Institut Català del Sòl '''Altres participants:''' Agència de Residus de Catalunya '' '''Període:''' 01/01/2010 a 31/12/2010 '' ==Object...")
 
 
(No difference)

Latest revision as of 14:32, 14 May 2019

Direcció del projecte: Institut Català del Sòl

Altres participants: Agència de Residus de Catalunya

Període: 01/01/2010 a 31/12/2010

Objectiu

Desenvolupament més sostenible i reducció de costos. Redueix l’explotació de recursos així com el cost del seu trasllat a l’abocador.

Descripció

En col·laboració amb l’Agència de Residus de Catalunya, l’INCASÒL ha avançat significativament en la valorització de residus mitjançant la seva utilització en el procés d’urbanització. Complementàriament a una bona implantació de la proposta urbanística adaptada a les preexistències, la importància d’aquesta estratègia es fonamenta en un doble estalvi sense perdre qualitat a l’obra executada. En efecte, per una banda, la valorització de residus fa que siguin necessaris menys materials d’extracció natural directa amb la conseqüent reducció de l’explotació de recursos i, per altra banda, es redueix la quantitat de residus que cal portar a abocador en ser valoritzats i reutilitzats per urbanitzar.

Per aconseguir-ho, ha calgut ampliar el banc de preus d’urbanització de l’INCASÒL amb 386 noves partides que inclouen materials reciclats o productes que en contenen. Com a exemple d’aquests materials podem enumerar els següents: paviment de fusta tecnològica construït amb polietilè reciclat i residu de fusta de la indústria fustanera, pilons de cautxú reciclat (procedents de neumàtic fora d’ús), mobiliari urbà amb plàstic reciclat, conduccions amb polietilè reciclat, conduccions amb polipropilè reciclat, prefabricats de formigó amb àrids procedents de Residus de la Construcció i Demolició (RCD), escòries procedents d’empreses siderúrgiques per a paviment asfàltic, etc. Paral·lelament, s’ha adequat el Plec de Condicions Tècniques Generals de projectes per a l’ús del material reciclat i dels productes que en contenen que han estat inclosos en les noves partides de l’INCASÒL.

Amb aquestes noves eines, hem revisat el projecte d’urbanització del sector el Boscarró Nord de Tàrrega de 41 ha amb l’objectiu que incorporés el major nombre possible de partides d’obra que continguessin residus valoritzats. Com a resultat, de la totalitat de material utilitzat en el projecte el 37% és reciclat, el que representa 125.000 Tn. Aquesta xifra comporta un balanç negatiu de residus és a dir que, quan s’urbanitzi, el sector consumirà més residus que no en produirà, concretament 97.000 Tn.

Beneficiaris

La generació de residus procedents tant de la construcció d’infraestructures i edificacions com de les urbanitzacions generen un problema ambiental. La insuficient prevenció de la producció de residus en origen s’uneix a l’escàs reciclatge dels que es generen. Entre els impactes ambientals que això provoca, es pot destacar la contaminació de sòls i aqüífers en abocadors incontrolats, el deteriorament paisatgístic i l’eliminació d’aquests residus sense aprofitament dels seus recursos valoritzables.

En aquest context, hi ha un consens general de tots els sectors afectats sobre la necessitat de disposar d’una normativa bàsica, específica per als residus de construcció i demolició, que estableixi els requisits mínims de la seva producció i gestió, amb l’objecte de promoure la prevenció, la reutilització, el reciclatge, la valorització i el tractament adequat dels destinats a eliminació.

Destaquem

Web de l'Incasòl

    Back to Top

    Informació del document

    Publicat a 01/01/10
    Acceptat a 01/01/10
    Presentat el 01/01/10

    Volum Institut Català del Sòl (INCASÒL), 2010
    llicència: CC BY-NC-SA license

    Descarrega el document

    Per descarregar-te el document original, prem el botó:

    Tradueix el document

    Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

    Categories

    Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

    Prevenció, minimització i tractament de residus

    Valorització de materials

    Puntuació document

    0

    Visites 34
    Recomanacions 0