(Created page with "'''Coordinació de l’activitat:''' Institut Geològic de Catalunya (IGC) ==Altres participants:== <ul style=''><li>ICAEN (Institut Català d’Energia)</li> <li>IGME (Inst...")
 
 
(No difference)

Latest revision as of 07:27, 16 April 2019

Coordinació de l’activitat: Institut Geològic de Catalunya (IGC)

Altres participants:

  • ICAEN (Institut Català d’Energia)
  • IGME (Instituto Geológico y Minero de España)
  • CSIC, Institut de Ciències de la Terra “Jaume Almera”

Període: 2007 –2013

Objectiu:

Recopilar la informació i les dades tèrmiques existents, i homogeneïtzar els formats, per reinterpretar les dades i generar cartografia complementària.

Descripció:

L’energia geotèrmica va ser objecte de nombrosos estudis i inversions durant els anys 70 i 80, coincidint amb la pujada dels preus del petroli. A l’Estat espanyol es van abandonar les investigacions i des dels anys 80, no s’han realitzat més estudis.

La recent aprovació de la Directiva 2009/28/EC de la Unió Europea, en tràmit d’elaboració des de l’any 2006, ha motivat l’interès sobre l’energia geotèrmica, en qualitat que és d’energia renovable. A Catalunya i des de la col·laboració amb l’ICAEN aquest interès s’ha focalitzat en l’estudi del potencial que la geotèrmia d’alta i mitjana temperatura té al nostre territori i, concretament, en els possibles jaciments de “roca seca” susceptibles de ser explotats amb la tècnica de l’estimulació artificial (EGS).

L’IGC i l’ICAEN van constituir un grup de treball per avaluar el potencial de l’energia geotèrmica a Catalunya amb l’IGME i el Instituto para la Diversificación y Ahorro de Energía (IDAE). Per l’assessorament científic dels treballs s’ha comptat amb la col·laboració de l’Institut de Ciències de la Terra “Jaume Almera” del Consell Superior d’Investigacions Científiques.

L’objectiu dels treballs de l’IGC és la recopilació de la informació i les dades existents, d’homogeneïtzació de formats, la reinterpretació de les dades tèrmiques, així com la generació de cartografies complementàries. Tota la informació s’incorpora a la base de dades geotèrmiques, per gestionar-la en un entorn SIG.

La base de dades geotèrmiques ha de servir per actualitzar l’estat del coneixement del recurs i per planificar de treballs futurs.

Com a document de síntesi dels resultats obtinguts en el desenvolupament dels treballs l’IGC prepara la publicació de l’Atles de recursos geotèrmics de Catalunya. De manera paral·lela a l’avanç dels treballs d’elaboració de l’Atles, està prevista la realització d’inventaris de pous aptes per fer testificacions tèrmiques.

Productes derivats:

  • Base de dades especialitzada.
  • Gestió entorn SIG.
  • Atles de recursos geotèrmics de Catalunya

Referències bibliogràfiques:

ISBN 978-84-612-6737-8 “Evaluación del potencial de la energía geotérmica de alta y media entalpia en Catalunya: Metodología.”, aportació de l’IGC al I Congreso de Energía Geotérmica en la Edificación y la Industria (GEOENER).

Imatge

Estudi de l’energia geotèrmica

Mapa de temperatures mesurades a 100 metres de profunditat


Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/01/08
Acceptat a 01/01/08
Presentat el 01/01/08

Volum Institut Geològic de Catalunya, 2008
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Previsió

Medi ambient i sostenibilitat

Observació territorial, ambiental i climatològica

Generació de geoinformació de referència

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Representació de dades

Observació i mesura territorial

Puntuació document

0

Visites 84
Recomanacions 0