(Created page with "'''SIMBLOCK''' és un projecte que consisteix en el desenvolupament de diferents serveis per donar resposta efectiva i flexible a la demanda d'energia en edificis públics, re...") |
m (Rdites moved page Draft Garcia 629221613 to Perez 2016b) |
(No difference)
|
Latest revision as of 09:01, 8 May 2019
SIMBLOCK és un projecte que consisteix en el desenvolupament de diferents serveis per donar resposta efectiva i flexible a la demanda d'energia en edificis públics, residencials i comercials i amb diferents perfils d’usuaris. Aquest projecte forma part del Programa Marc Horitzó 2020 (H2020) de la Unió Europea. SIMBLOCK compta amb 17 socis de 7 països (Alemanya, Espanya, Suïssa, Irlanda, Àustria, França i Regne Unit) que treballaran conjuntament durant quatre anys fins al 2020 i comptaran amb un pressupost superior als cinc milions d'euros dels quals el 70% estarà finançat pel programa Horitzó 2020.
- Aplicació del Projecte Europeu SIMBLOCK en un edifici de Sant Cugat
- Redactat de la notícia i més informació
Aplicació del Projecte Europeu SIMBLOCK en un edifici de Sant Cugat
SIMBLOCK està centrat en tres projectes pilot, elegits pel seu alt nivell d'integració d'energies renovables i infraestructures TIC, ubicats a Alemanya, Suïssa i Espanya, aquest últim a Sant Cugat del Vallès (Barcelona), les característiques abordem en aquest article.
SIMBLOCK en un edifici de Sant Cugat
El projecte pilot espanyol és fruit del treball del Grup de Bioclimatisme i Eficiència Energètica (BEE Group), departament autònom del Centre Internacional de Mètodes Numèrics en Enginyeria (CIMNE).
L'objectiu final que persegueix BEE Group és utilitzar els coneixements i experiència per ajudar els usuaris a optimitzar el seu consum d'energia. Per aconseguir el seu propòsit, el Grup col·labora amb centres de recerca i empreses i participa en projectes d'institucions nacionals i internacionals, com és el cas del projecte a Sant Cugat del Vallès.
Els sistemes desenvolupats perSIMBLOCK permeten definir estratègies d'activació dels usuaris per generar i modificar diferents perfils de demanda (és a dir, en residencial, públic i comercial) i optimitzar el funcionament flexible de les energies renovables, de cogeneració i d'emmagatzematge (tèrmic o elèctric) per donar resposta efectiva a la demanda.
El projecte pilot a Sant Cugat està compost per 6 blocs d'edificis adjacents a la zona de Volpelleres format per habitatges, oficines i locals comercials que en conjunt ofereixen una gran unitat per a l'estudi, donada la seva complementarietat i contrast en les característiques dels seus usos i les possibilitats de interconnexió entre els blocs.
Aquests edificis disposen d'instal·lacions centralitzades per al subministrament de calefacció i aigua calenta de les 72 habitatges. Per la seva banda, els locals comercials i les oficines també compten amb un servei centralitzat de climatització.
El sistema de calderes consisteix en:
- 4 Calderes de condensació (115 kW).
- 30 panells d'energia solar tèrmica amb una capacitat d'emmagatzematge de 6.000 litres d'aigua calenta.
- Microturbines per a l'autoconsum elèctric de l'edifici (65 kWe).
- Sistema de refrigeració per absorció per als locals comercials i les oficines (70 kWf).
- Sistema de refrigeració mitjançant bomba de calor de gas (260 kWf).
- Sistema SCADA per al control remot, la gestió de les instal·lacions i el control de consums
Tot el sistema és capaç de subministrar l'electricitat, calefacció i refrigeració per cobrir les necessitats bàsiques dels serveis comuns.
Tots els equips estan controlats mitjançant un software que analitza l'estat de cada un d'ells en temps real i gestiona les alarmes. Aquest programa monitoritza la facturació i el consum d'aigua calenta i de calefacció de cada habitatge, local o oficina gràcies a una xarxa de comptadors que comuniquen les seves dades a través de la tecnologia MBus i el protocol ZigBee.
L'automatització de les instal·lacions permet regular la temperatura interior en funció de la exterior o el flux de subministrament d'aigua al nombre de veïns que l'estan usant en aquest moment. Un altre dels avantatges d'aquest sistema és que gràcies a ell es pot programar un calendari d'horaris ajustat a les necessitats de la comunitat i a l'època de l'any (estiu / hivern, dies laborables / festius, etc.).
En síntesi, l'aplicació del sistema SIMBLOCK en el projecte pilot de Sant Cugat permet una resposta eficaç i flexible adaptada a les exigències reals de la demanda. No només es té en compte el perfil d'usuari (residencial, comercial, etc.), sinó que s'ajusten altres variables com ocupació, temperatura exterior o estació. D'aquesta manera, s'aconsegueix una optimització del consum d'energia i es redueix l'import de la seva factura.
Redactat de la notícia i més informació
Redactat per: beegroup-cimne i Argeme Pérez
Per saber-ne més: beegroup-cimne