(Created page with "'''Coordinació de l’activitat:''' Direcció General d’Arquitectura i Paisatge '''Altres participants:''' Fundació CIREM '''Període:''' gener de 2008 – desembre d...") |
m (Rdites moved page Draft Garcia 950930160 to DGAP Impactes llei barrisa) |
(No difference)
|
Latest revision as of 07:13, 16 April 2019
Coordinació de l’activitat: Direcció General d’Arquitectura i Paisatge
Altres participants: Fundació CIREM
Període: gener de 2008 – desembre de 2008
Objectiu:
Avaluació de l’impacte socioeconòmic i organitzatiu en les diferents àrees d’intervenció de la Llei 2/2004, de 4 de juny, de millora de barris, àrees urbanes i viles. Aquesta anàlisi es classifica per tipologia de barris.
Descripció:
Durant els cinc anys (2004-2008) que porta en vigor la Llei 2/2004, de 4 de juny, de millora de barris, àrees urbanes i viles que requereixen una atenció especial, la Generalitat de Catalunya ha aprovat la subvenció de noranta-dos projectes d’intervenció integral. Aquest estudi avalua l’impacte socioeconòmic i organitzatiu d’aquests projectes.
Per a l’estudi s’han utilitzat fonts d’informació quantitatives:
- Evolució dels indicadors d’àrea urbana d’atenció especial. És a dir, com els projectes de regeneració urbana seleccionats en la primera convocatòria han millorat les seves condicions urbanístiques i les seves infraestructures: densitat residencial mitjana, mitjana dels valors cadastrals i superfície de zones verdes, mitjana de transport públic col·lectiu, espais habilitats per a aparcament públic, etc.
- Grau d’implementació dels programes socioeconòmics: grau de realització física del programa, grau d’assoliment dels objectius del programa, etc. Referit als projectes seleccionats els anys 2004, 2005 i 2006.
Grau d’execució dels programes i assoliment d’objectius dels programes iniciats pels municipis de les tres primeres convocatòries
Com a fonts d’informació qualitatives:
- Entrevistes als/a les coordinadors/ores dels 30 projectes aprovats a les dues primeres convocatòries del Programa de barris: qualitat del lideratge del projecte, creació d’una oficina de gestió.
- Qüestionaris dels agents implicats en la implementació dels projectes aprovats en les dues primeres convocatòries. Mecanismes de presa de decisions eficients.
- Enquesta telefònica de la població resident als barris on s’està implementant un projecte aprovat en primera convocatòria. Percepció ciutadana, entre d’altres.
Aquesta anàlisi també té en compte la topologia del barri: àrees velles i nuclis antics, polígons d’habitatges i/o àrees d’urbanització marginal i àrees de presència elevada d’unitats d’habitatges que no compleixen les condicions mínimes d’habitabilitat exigibles.
Indicadors demogràfics en els barris de la primera convocatòria
Evolució dels indicadors per determinar l’àrea urbana d’atenció especial
Beneficiaris:
- Assessoria jurídica
- Entitats locals
Projectes relacionats:
- La Llei de barris i altres programes de regeneració urbana a la Unió Europea. Identificació d’experiències i anàlisi comparativa (D’Aleph)
- La Llei de barris i els programes d’intervenció integral. Noves formacions per a nous perfils professionals (UAB/CIREM/D’Aleph)
- La inversió pública i el Programa de barris. La inversió pública als barris de la Llei 2/2004 (INCASÒL)
- Avaluació de la incidència de la Llei de barris sobre el sector immobiliari (INCASÒL/UAB)
- Anàlisi de la participació d’altres departaments de la Generalitat de Catalunya i de les diputacions catalanes en la Llei de barris (D’Aleph)