(Created page with "'''Coordinació de l’activitat:''' Direcció General d’Arquitectura i Paisatge ==Altres participants:== <ul><li>Universitat Autònoma de Barcelona</li> <li>Fundaci...")
 
 
(One intermediate revision by one other user not shown)
Line 1: Line 1:
 
'''Coordinació de l’activitat:''' Direcció General d’Arquitectura i Paisatge
 
'''Coordinació de l’activitat:''' Direcció General d’Arquitectura i Paisatge
  
==Altres participants:==
+
Altres participants:
  
 
<ul><li>Universitat Autònoma de Barcelona</li>
 
<ul><li>Universitat Autònoma de Barcelona</li>
Line 9: Line 9:
  
 
 
 
 
 +
 
'''Període:''' febrer de 2008 – agost de 2008
 
'''Període:''' febrer de 2008 – agost de 2008
  

Latest revision as of 11:45, 14 May 2021

Coordinació de l’activitat: Direcció General d’Arquitectura i Paisatge

Altres participants:

  • Universitat Autònoma de Barcelona
  • Fundació CIREM
  • D’Aleph

 

Període: febrer de 2008 – agost de 2008

Objectiu:

Determinar el perfil acadèmic del personal encarregat de la implementació dels projectes d’intervenció integral, derivats del desenvolupament de la Llei de barris. Tanmateix, analitzar experiències formatives arreu de la Unió Europea per a professionals que treballen en la planificació i la gestió de projectes de regeneració urbana.

Descripció:

L’estudi de les polítiques desenvolupades per la Generalitat de Catalunya per fer front a la dinàmica de degradació urbana de molts barris, ciutats i viles de Catalunya, principalment la Llei 2/2004 de barris, ha posat en evidència l’aparició d’un nou perfil professional: el gestor urbà. Cal, doncs, determinar, amb l’experiència adquirida, el perfil adequat d’aquest/a professional.

Els objectius de l’estudi han estat:

  • Conèixer, sobre la base de l’experiència professional real de les persones que actualment estan ocupant els llocs de treball encarregats de la implementació dels projectes d’intervenció integral, el perfil idoni del que podria definir-se com a gestor urbà.
  • Avaluar el grau d’interès acadèmic i científic des de l’àmbit universitari, de la implementació de la Llei de barris; així com si existeix una experiència formativa específica que pugui donar resposta a aquest perfil professional.
  • Identificar les experiències formatives que s’estan desenvolupant fora de l’àmbit estrictament acadèmic, a la Unió Europea, per donar resposta a les necessitats dels/de les professionals que treballen en la planificació i la gestió de projectes de regeneració urbana.

Les enquestes i les plantilles que documenten els diferents casos analitzats, guien l’estudi que acaba exposant les conclusions i recomanacions associades. D’entre les conclusions en remarquem les següents:

  • Els països amb més tradició en matèria de regeneració urbana mantenen estructures fortes de suport i transferència de coneixement adreçades als/a les professionals i càrrecs electes.
  • Aquestes xarxes de projectes locals o de tècnics/ques especialitzats/ades en la regeneració urbana, d’àmbit regional requereixen lideratge i suport supralocal.
  • La manca d’una formació o perfil acadèmic, a escala europea, que resumeixi la transversalitat dels projectes d’intervenció integral genera un buit entre les capacitats dels equips tècnics i els diferents tipus d’activitats habitualment desenvolupades. Així doncs, es recomana l’establiment de formació específica que inclogui formació en habilitats genèriques en aspectes com la gestió de projectes, partenariats, la resolució de conflictes o la millora d’habilitats comunicatives.
  • També es determina la necessitat de formar a la resta de participants en els processos de regeneració urbana (tercer sector, habitants i tècnics/ques de les administracions públiques implicades)

 

Beneficiaris:

  • Administracions públiques competents
  • Gestors urbans
  • Legisladors/ores

 

Productes derivats:

Publicació: La Llei de barris. Una aposta col·lectiva per la cohesió social. Generalitat de Catalunya. Departament de Política Territorial i Obres Públiques.

 

Projectes relacionats:

  • La Llei de barris i altres programes de regeneració urbana a la Unió Europea. Identificació d’experiències i anàlisi comparativa (D’Aleph)
  • La inversió pública i el Programa de barris. La inversió pública als barris de la Llei 2/2004 (INCASÒL)
  • Els impactes socioeconòmics i organitzatius de la Llei de barris. Avaluació dels impactes del Programa de barris i àrees urbanes d’atenció especial sobre les característiques urbanes de les àrees objecte d’intervenció i sobre les formes d’organització dels ajuntaments (CIREM)
  • Avaluació de la incidència de la Llei de barris sobre el sector immobiliari (INCASÒL/UAB)
  • Anàlisi de la participació d’altres departaments de la Generalitat de Catalunya i de les diputacions catalanes en la Llei de barris (D’Aleph)

Imatge

Competències (saber, saber fer i actituds)


Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/01/08
Acceptat a 01/01/08
Presentat el 01/01/08

Volum Direcció General d'Arquitectura i Paisatge, 2008
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Planificació urbanística

Reurbanització

Puntuació document

0

Visites 31
Recomanacions 0