(Created page with "center|300px|. Aproximació a un accés al HOT lane, a l’estat de Washington....")
 
 
(One intermediate revision by the same user not shown)
Line 11: Line 11:
 
Destaquem
 
Destaquem
  
[http://www.wsdot.wa.gov Washington State Department of Transportation (WSDOT)][http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_HOT_and_ETL_lanes_in_the_United_States  Llista de HOT lanes (juny de 2011)][http://transportpublic.org/revista-mss Revista Mobilitat Sostenible i Segura, número 56, editada per l'Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP)]
+
[http://www.wsdot.wa.gov Washington State Department of Transportation (WSDOT)]
 +
[http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_HOT_and_ETL_lanes_in_the_United_States  Llista de HOT lanes (juny de 2011)]
 +
[http://transportpublic.org/revista-mss Revista Mobilitat Sostenible i Segura, número 56, editada per l'Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP)]
  
 
<ul><li>[[#bloc1|HOT lanes]]</li>
 
<ul><li>[[#bloc1|HOT lanes]]</li>

Latest revision as of 13:48, 16 April 2019

.

Aproximació a un accés al HOT lane, a l’estat de Washington.


La mobilitat entesa com el conjunt de persones usuàries que en cada moment opten per una modalitat de transport o una altra segons el cost que els suposi és la idea que va originar una pràctica que al llarg de l’última dècada s’ha anat estenent per nombroses carreteres i autopistes, especialment als Estats Units: els managed lanes, que constitueixen una manera de facilitar a la ciutadania la presa de decisions eficients de desplaçament sense ampliar la infraestructura viària existent, a fi d’obtenir més profit social i de fer disminuir els problemes ambientals i de minva de productivitat econòmica associats a les carreteres congestionades, especialment en els accessos a les àrees urbanes.

Una de les modalitats de carril gestionat amb millors resultats i amb més acceptació social són els carrils de peatge d’alta ocupació (high occupancy toll lanes – HOT lanes). Efectivament, segons anàlisis de la Federal Highway Administration, els managed lanes han comportat canvis en les actituds de les persones usuàries, pel que fa a rutes, horaris i modes de transport, que han influït en l’optimització del carril VAO, en termes de persones per hora, sense que se’n veiés afectada la velocitat mitjana.


Destaquem

Washington State Department of Transportation (WSDOT) Llista de HOT lanes (juny de 2011) Revista Mobilitat Sostenible i Segura, número 56, editada per l'Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP)

HOT lanes

Els HOT lanes tenen un funcionament senzill: permeten que s’aprofiti l’excedent de capacitat que habitualment presenten els carrils VAO, autoritzant-hi l’accés a vehicles que no compleixen el requisit de passatge mínim si paguen un peatge. D’aquesta manera:

  • es redueix el grau de congestió en els carrils convencionals;
  • s’ofereix a la persona conductora una alternativa de desplaçament competitiva;
  • la persona que condueix pot acabar plantejant-se l’opció d’augmentar l’ocupació del seu vehicle, a fi d’estalviar-se el peatge d’accés al carril VAO;
  • s’obtenen beneficis econòmics que poden revertir en la millora del transport públic de la zona;
  • es pot ajornar la decisió sobre eventuals ampliacions futures de la capacitat de la xarxa viària, maximitzant el rendiment de les inversions realitzades gràcies a la gestió de la capacitat de la xarxa ja existent.

Malgrat aquests avantatges, cal dir que al començament la implantació dels HOT lanes va topar amb les opinions contràries de sectors que titllaven els nous carrils de classistes i discriminadors envers les capes socials amb menys recursos i/o amb menys flexibilitat horària i laboral. Però finalment ha resultat que els HOT lanes són emprats, amb diferents freqüències, per membres de tots els grups socials. A més, com s’ha dit, poden servir per millorar el transport públic, i beneficien, fins i tot, als qui no els utilitzen, ja que redueixen la congestió dels carrils convencionals adjacents.

Les tarifes dels HOT lanes se satisfan sense necessitat d’aturar el vehicle i són variables al llarg del dia, segons models d’escalat calculats sobre la base de dades històriques actualitzades periòdicament i publicades amb antelació per tal que la persona usuària pugui prendre una decisió de mobilitat informada. Són tarifes que s’encaminen a garantir que el carril VAO presentarà circulació fluida en tot moment i que, per tant, farà possible un temps de viatge atractiu i permetrà el funcionament òptim del transport públic. Així, com més a prop estigui de quedar congestionat, més alta i dissuasiva serà la tarifa a pagar per accedir-hi, i, anàlogament, si el carril VAO està infrautilitzat, la tarifa baixarà per afavorir-ne l’ocupació. En aquest sentit, es podria dir que el peatge actua com a instrument de gestió més que no pas com a eina financera.


HOT lane transponedor

HOT lane transponedor


Pagament del peatge

El pagament del peatge es fa amb adhesius amb transponedor o amb dispositius que es poden instal·lar, desinstal·lar, encendre o apagar a voluntat. Aquests darrers són útils en cas de disposar de diversos vehicles o de voler assegurar-se la gratuïtat quan al vehicle hi viatja el nombre estipulat de passatgers. Una altra opció és registrar la matrícula del vehicle en la base de dades de l’administrador de carreteres. En tots els casos, hi ha la possibilitat de crear comptes de prepagament. A les imatges, un adhesiu transponedor i un dispositiu desconnectable del servei GoodToGo!, de l’estat de Washington.


Imatge HOT lanes

.


Exemple de senyalització HOt lanes

Vegeu a continuació alguns exemples de senyalització dels HOT lanes, tots provinents del Washington State Department of Transportation (WSDOT):


==

Recordatori dels vehicles autoritzats a emprar el carril VAO: en aquest cas, transport públic, vehicles particulars amb dos ocupants o més, vehicles amb un sol ocupant equipats amb l’adhesiu o el dispositiu GoodToGo!, i motocicletes


HOT lane permesos


==

En cas de congestió imminent del carril VAO, s’indica que passa a ser exclusiu per als vehicles d’alta ocupació (HOV), sense que hi puguin entrar els vehicles amb un sol ocupant encara que disposin del permís GoodToGo!


HOT lane congestió


==

En horari nocturn, des de la mitjanit fins a les 5 a. m., la utilització del carril VAO és lliure i gratuïta per a tothom.


HOT lane nocturn


==

A data d’avui, el sistema està present en carreteres dels estats de Califòrnia, Colorado, Florida, Minnesota, Texas, Utah i Washington. Se’n preveuen més implantacions a Califòrnia –especialment a l’àrea de la badia de San Francisco i als comtats de San Diego, Riverside i Los Angeles–, a Florida, a Geòrgia, a Michigan, a Minnesota, a Nova York i Nova Jersey (túnel Lincoln), a Carolina del Nord, a Carolina del Sud, a Texas, a Virgínia, etc.

Cal dir, a més, que el sistema HOT lanes ha començat a obrir-se pas també en altres països: per exemple, des de gener de 2011 hom en pot trobar un, de 13 km de longitud, paral·lel a l’autopista que comunica l’aeroport Ben Gurion amb el centre de Tel-Aviv, a Israel.


Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume


Back to Top

Informació del document

Publicat a 12/09/11
Acceptat a 12/09/11
Presentat el 12/09/11

Volum Més enllà del Departament, 2011
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos transversals

Anàlisi economicofinancera i instruments econòmics

Tarifació variable de la mobilitat

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Xarxa viària

Optimització de la capacitat viària

Mobilitat de passatgers

Infraestructura dedicada al transport col·lectiu

Localització

Puntuació document

0

Visites 6
Recomanacions 0