(Created page with "El nombre de vehicles participants en el Projecte Autonomous Ready Spain ha augmentat a Barcelona fins a prop de set-cents, arran la recent incorporació a [https://noticies.t...") |
m (Rdi dtes moved page Draft dtes 233717977 to Martinez 2020e) |
(No difference)
|
Latest revision as of 08:19, 24 April 2020
El nombre de vehicles participants en el Projecte Autonomous Ready Spain ha augmentat a Barcelona fins a prop de set-cents, arran la recent incorporació a TMB de cent cinc nous autobusos equipats amb els sistemes de detecció de vianants i usuaris vulnerables que assaja el Projecte. A més de TMB, prenen part en les proves companyies públiques i privades de logística i distribució urbana.
Autonomous Ready Spain, una iniciativa conjunta de l'Ajuntament de Barcelona i la DGT
El Projecte Autonomous Ready Spain es va presentar durant el Saló de l'Automòbil de Barcelona de 2019 i va merèixer el guardó #BeConnect dels 12.ens premis Automobile Barcelona, del mateix Saló, que reconeixen els avenços en connectivitat aplicada a l'automòbil.
Es tracta d'una actuació conjunta de l'Ajuntament de la ciutat i de la Direcció General de Trànsit (DGT), fruit del conveni conclòs per ambdues institucions, que pretén incentivar els sistemes d'ajut a la conducció de vehicles, preparar les ciutats per a l'arribada de vehicles altament automatitzats, avançar cap a una gestió de la mobilitat basada en la connectivitat i en la detecció i comunicació d'incidències en temps real, així com adaptar la ciutat a les necessitats dels col·lectius més vulnerables.
Concretament, Autonomous Ready Spain posa a prova dispositius d'ajut a la conducció a fi d'interpretar l'entorn (senyalització vertical i horitzontal, presència de vianants, ciclistes i motoristes...) i ajudar a protegir així els usuaris de la via més vulnerables. Segons la DGT, l'objectiu del Projecte és contribuir a limitar, mitjançant alertes lluminoses i sonores, les distraccions i els errors humans, com ara a causa dels angles morts, que poden portar a un atropellament o a una col·lisió, de manera que es proporcioni un entorn de seguretat indirecta als usuaris més desprotegits de les vies urbanes, que actualment suposen un 80% dels decessos a causa d'accidents de trànsit a ciutat.
L'actuació també permet la identificació i la geolocalització de punts conflictius de la xarxa viària urbana, per tal de millorar la infraestructura allà on calgui, per exemple modificant o reforçant la senyalització. A més, s'espera que dels assaigs de les tecnologies d'Autonomous Ready Spain en surti un sistema plenament certificat i homologat que es pugui implantar en altres ciutats catalanes, espanyoles i europees pel que fa a les càmeres intel·ligents i les corresponents eines de reconeixement d'imatge i de processament de dades.
Pel nombre de vehicles participants, la companyia amb més implicació en Autonomous Ready Spain és Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), especialment des de la incorporació a la seva flota, el mes de març de 2020, de cent cinc nous autobusos equipats amb els sistemes de visió i intel·ligència artificial en què es basa el Projecte. Val a dir però que qualsevol flota de vehicles pot participar en l'actuació, i de fet moltes companyies de logística, distribució urbana i serveis ho fan: és el cas de Correos, Nacex, Seur, Ferrovial o Logista, entre d'altres, que també han equipat les seves flotes amb els dispositius d'Autonomous Ready Spain. S'espera, amb el temps, arribar a disposar de cinc mil vehicles proveïts amb aquest sistema a Barcelona i la seva àrea metropolitana.
Amb dades de desembre de 2019, aquesta tecnologia va permetre alertar en tot just dos mesos de prop de set-centes col·lisions imminents amb vianants, ciclistes o motoristes, al llarg dels quaranta-cinc mil quilòmetres de ruta que va controlar durant aquest període. Gairebé quaranta-mil ciclistes i un quart de milió de vianants van entrar, en aquests dos mesos, dins el camp de detecció dels sensors dels vehicles participants a Autonomous Ready Spain.
La tecnologia emprada en el Projecte és de la companyia Mobileye, del grup Intel. Els seus sistemes, val a dir, ja s'han estat assajant a Barcelona des del final de 2017, gràcies a un conveni signat per l'Ajuntament, TMB i l'empresa, que va donar com a resultat una implantació inicial del sistema Shield Plus de Mobileye en dos autobusos TMB de dotze metres, en les línies 6 i 34, així com en diversos vehicles municipals, pertanyents a les flotes de neteja, del servei d'aigües i clavegueram (BCASA), de Barcelona Serveis Municipals (B:SM) i de la Guàrdia Urbana. El sistema Mobileye Shield Plus, cal assenyalar, ja es troba instal·lat en més de vint milions de vehicles a tot el món, entre els quals més de mil autobusos urbans de la ciutat de Nova York. Shield Plus de Mobileye, a més de les seves funcions de seguretat viària, permet també avaluar la manera de conduir dels xofers de flota, a fi d'anar millorant-la en termes de seguretat, sostenibilitat i eficiència.
L'avisador d'Autonomous Ready Spain en un autobús de Transports Metropolitans de Barcelona (© Direcció General de Trànsit)
Autors
Redactat per: Alfonso Martínez Jaume
Per saber-ne més: Ajuntament de Barcelona, Direcció General de Trànsit [PDF]
Informació relacionada
- Ajuntament de Barcelona . Obre en una nova finestra.
- Direcció General de Trànsit [PDF . Obre en una nova finestra.]