(Created page with "El 30 de març de 2011 el Reial Automòbil Club de Catalunya (RACC) va presentar a la seva seu barcelonina, juntament amb Bombers de la Generalitat i Bombers de l'Ajuntament,...") |
m (Rdites moved page Draft Garcia 821876566 to Martinez 2011ab) |
(No difference)
|
Revision as of 13:42, 16 April 2019
El 30 de març de 2011 el Reial Automòbil Club de Catalunya (RACC) va presentar a la seva seu barcelonina, juntament amb Bombers de la Generalitat i Bombers de l'Ajuntament, l’anomenat full de rescat.
El full de rescat té com a finalitat la reducció del temps de salvament després d’un accident de trànsit. Consisteix en una fitxa on es localitzen gràficament, amb gran claredat, els components perillosos i els millors punts de tall de la carrosseria del vehicle, per facilitar als equips de salvament una excarceració més ràpida i segura de la víctima.
Els vehicles, especialment els més nous, disposen d’elements –coixins de seguretat, components d’alta tensió, etc.– que, juntament amb el dipòsit de combustible, obliguen els equips de rescat a actuar amb extrema cautela en els salvaments. Això fa que el temps de rescat de les víctimes augmenti: fa uns anys n’hi podia haver prou amb deu minuts per alliberar els ocupants d’un vehicle sinistrat, mentre que avui dia sovint se superen els seixanta minuts considerats crítics per a la supervivència de les víctimes (és la dita hora daurada, en què es produeixen el 85% dels decessos en carretera després d’un accident de trànsit). Es calcula que si els bombers disposessin d’aquesta fitxa s’agilitarien prop de 7.000 intervencions d’excarceració anuals (63% del total) a Espanya.
El full té un format, una llegenda i una mida (DINA4) estandarditzats per a tot Europa. Des de les pàgines web http://www.fullderescat.cat i http://www.hojaderescate.es es poden descarregar els fulls corresponents als vehicles de les marques col·laboradores en la iniciativa. Les fitxes són semblants a la que segueix a tall d’exemple (on s’indica visualment la ubicació de coixins de seguretat, generadors de gas, pretensors de cinturons, reforços de la carrosseria, elements antibolcada, amortidors de gas, unitat de control, bateria, dipòsit de combustible (líquid o gas), sensors mecànics, ventilador de seguretat, etc.; hi podria haver també, entre d’altres, indicacions de components sotmesos a alta tensió).
Quant a les actualitzacions de la informació dels fulls, a data d’avui l’única modificació del vehicle que pot afectar el rescat és la instal·lació d’un tanc de GLP: caldria assegurar-se, doncs, que els agents comercialitzadors i els tallers encarregats de dur-la a terme es fessin responsables d’introduir a les fitxes les esmenes pertinents.
Pel que fa a l'ús del full, cal col·locar-lo plegat en tres parts a la bossa del para-sol de qui condueix. És aconsellable indicar-ne l’existència amb un adhesiu a la banda esquerra del parabrisa o darrere el retrovisor interior (més avall, adhesius de Suïssa, Alemanya, Àustria i Catalunya, proporcionats pels clubs automobilístics respectius: oficines del RACC en el nostre cas).
El grau de coneixement i d’implantació del producte varia segons els països: sembla que són els de parla alemanya els que l’han consolidat, de moment. Al mapa s'hi poden veure, en blanc, els països on el full està en discussió; en taronja, els països on s’estan duent a terme les primeres campanyes informatives; i en verd, aquells on el full està plenament assentat: a Alemanya, per exemple, el porten incorporat de fàbrica tots els vehicles Subaru que s’hi venen.
Segons la Fundació de la Federació Internacional d’Automobilisme (FIA Foundation), en el futur caldrà avançar, també, cap a una base de dades centralitzada des de la qual totes les centrals d’emergències europees i els equips d’intervenció in situ puguin descarregar els fulls.
Destaquem
Imatges de la presentació del full de rescatCampanya informativa del RACCNota de premsa del RACCInformació sobre el full de rescat (RACC)Full de rescat al web de la FIA Foundation
Autors
Redactat per: Alfonso Martínez Jaume